Pornim radioul...

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri.

Dar v-ați întrebat vreodată cine stă în spatele milioanelor de pixeli care ne încântă de atât de multe ori privirile? Cum e viața, din punct de vedere profesional, a celor în care companiile își pun baza că ne vor capta atenția nouă, ca și consumatori?

Am stat de vorba cu Horea Piper, un tânăr pentru care ambiția de a face ce-i place l-a dus în stadiul în care….face ce-i place: web design.

“Cea mai mare realizare pe plan profesional este job-ul pe care îl am acum”

Până să ajungi aici, ai trăit experiențe care te-au modelat ca om.
Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am încercat diferite facultăți, de la inginerie până la drept, însă am ajuns la concluzia că nu o să îmi placă să profesez în niciunul dintre domeniile acestea, așa că am decis să învăț singur o “meserie”. Grafic design-ul a fost primul pas, în sensul că am inceput să fac flyere pentru diferite evenimente din Târgu-Mureș și astfel am ajuns să dețin un mic portofoliu cu ajutorul căruia am putut aplica la diferite job-uri din domeniu.

Apoi m-am angajat la GlobarArt (ArtPosters), unde timp de un an și jumătate am învățat să folosesc softuri de grafică și, de asemenea, am avut ocazia să lucrez, pentru prima dată, la un website. În aceeași perioadă am ajuns și la București, unde am făcut un curs de web-design. Mergând săptămânal acolo, mi-am dat seama de oportunitățile pe care le oferă capitala, așa că am aplicat la diferite companii și, în cele din urmă, m-am angajat la ClassIT pe poziția de Junior Web-Designer.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

Sunt Web-Designer. Asta se poate interpreta în mai multe feluri însă cel mai simplu mod de a-mi descrie job-ul e că fac website-uri. Dupa ce am lucrat la mai multe companii, de la agenții cu 5 angajați până la multinaționale cu peste 200 de angajați, mi s-a ivit oportunitatea de a lucra pe un proiect ca freelancer pentru o companie din Germania, iar după două săptămâni de lucrat in paralel opt ore la birou și opt ore acasă, am renunțat la job-ul de la birou.

Ziua mea obișnuită începe la ora 11 dimineața și poate să dureze până la 3-4 noaptea, în funcție de ce am de facut.Task-urile mele presupun crearea și implementarea interfețelor grafice în pagini web sau în aplicații mobile web-based.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional.
Și cea mai mare dezamăgire?

Cea mai mare realizare pe plan profesional este job-ul pe care îl am acum. Cea mai mare dezamăgire a fost la unul din job-urile din trecut, unde se lucra pe sistemul de magazin alimentar. Mai exact, patronul, chiar dacă nu se pricepea la ceea ce făcea departamentul nostru, se încăpățâna să ia toate deciziile, care de cele mai multe ori erau greșite.

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Nu aș schimba nimic, pentru că toate job-urile pe care le-am avut mi-au deschis alte drumuri, iar din punct de vedere social m-am ales cu o mulțime de prieteni, care în prezent mi-au devenit și colaboratori.

Care sunt avantajele si dezavantajele job-ului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Principalul avantaj este programul, pe care pot să mi-l fac în funcție de prioritățile dintr-o zi sau alta. Un alt avantaj este că, pentru a lucra, nu contează unde mă aflu; ideea e să am un calculator cu acces la internet. Nu în ultimul rând, colaborarea cu oameni extrem de profesioniști în domeniul lor te ajută enorm. Toate acestea duc la finalizarea proiectelor și la obținerea de feedback-uri pozitive din partea clienților, lucru cel mai mulțumitor din punctul meu de vedere.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Noutățile le aflu de pe bloguri si diferite newslettere la care m-am abonat. Dintre site-urile cu cele mai relevante informații, aș aminti de www.sidebar.io și www.medium.com, în timp ce, ca și sursă de inspirație, folosesc www.awwwards.com și www.tympanus.net.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în domeniul acesta? .

În acest domeniu trebuie să fii autodidact în primul rand, deoarece nu există nicio facultate care să te invețe exact treaba asta. Principala calitate, ca și angajat, ar fi să incerce să respecte deadline-urile date și să încerce să rămână în pas cu tendințele industriei.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Nu știu dacă sunt neapărat în postura de a sfaturi, dar cred că cel mai important e să nu te complaci, rămânând la un anumit nivel sau la un anumit job unde e totul lejer si merge “ca la carte”.

Încă un lucru foarte important este socializarea la locul de muncă, care mie personal mi se pare necesară, dacă vrei sa te simți bine acolo unde îți petreci poate cea mai mare parte din timp.

Care este proiectul cu care te mândrești cel mai mult?
Dă-ne câteva detalii despre cum a decurs procesul creativ și cel de lucru propriu zis.

Proiectul cu care mă mândresc cel mai mult e chiar cel la care lucrez, www.bookingkit.de. Chiar dacă încă nu e finalizat 100%, CRM-ul, la care am lucrat aproape trei luni de zile, reprezintă mândria mea. Din păcate încă nu este lansat, așa că deocamdată nu aveți acces la el.

Lucrând alături de un graphic designer care m-a forțat la “pixel perfect” (fiecare pixel din mock-up să fie la locul lui fără eroare), lucru care, deși mi s-a părut foarte greu la început, am ajuns să mă obișnuiesc cu el și a devenit chiar un stil de lucru pe care l-am adoptat și la care nu mă gândesc să renunț.
Cât despre procesul de lucru, aici totul a decurs normal, fiind unul productiv. De ce? Pentru că fiecare om implicat a știut să își facă foarte bine treaba. Asta înseamnă că după finalizarea elementelor grafice de bază (butoane + sprite-uri) și mockup-uri am început partea de implementare, apoi, după finalizarea front end-ului, s-a trecut la programare. Acum proiectul a ajuns în faza de testare și imediat va fi gata de lansare.

Păstrând linia exemplelor, numește două site-uri / lucrări care crezi că ar da pe spate orice web designer,
genul acela de site care te face să îți pară rău că nu e realizat de tine.

Aici aș avea mai multe exemple, nu doar două. M-aș opri, totuși, la patru dintre ele: www.letters-inc.jp, www.i-remember.fr/en, www.hugeinc.com și www.thenetworkiswatching.com. Sunt cele care mi-au venit acum în minte, dar evident că în lumea web design-ului există o multitudine de astfel de exemple.

Îți multumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii de activitate pentru tinerii din România. În condițiile în care internetul și tehnologia sunt la tot pasul și job-urile în IT se pretează în special pentru cei angrenați în acest univers al informației virtuale, nu e de mirare că pe platforma SmartDreamers cele mai multe anunțuri de recrutare provin din zona IT-ului. Citește mai mult

* * *

Ce faci în “Ultima noapte” înainte de examen? Mai jos 40 de trucuri ca să înveţi mai eficient atunci când numai de asta nu îţi arde. Unele serioase, altele haioase. Învață acum cum să înveți!


Studentii stiu ce inseamna emotiile, noptile pierdute cu cartile in brate, ceasca de cafea sau paharul de cola.

Insa alimentatia zilnica trebuie sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (griu, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, peste, ficat, carne de pui slaba si multe salate de legume proaspete.

Aceste recomandari sint pentru cei incearca sa memoreze o cantitate foarte mare de cunostinte intr-un timp foarte scurt, dar care datorita stresului si oboselii, se prezinta la examene extenuati si fara posibilitatea de a-si aduce aminte ce au citit.


Îți mai recomandăm:

Nutriţionistul Cristina Bogdan îţi spune ce să mănânci ca să faci faţă în perioada examenelor. Mananca regulat si echilibrat. Este foarte important ca in perioada examenelor sa mananci alimente care sa iti dea energie pe tot parcursul zilei. Citește mai mult

* * *

1. Fii organizat, setează-ți priorități: alcătuiește-ți un plan de studiu, în care să evidențiezi examenele pe care trebuie să le susții, volumul de informație ce trebuie reținut și cerințele profesorului. Învață acum cum să înveți!


Ce mâncăm și bem în sesiune


Publicat în Ziarul De Iasi
Alimentația zilnică trebuie să conțină în mod dominant: fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, soia, smochine, stafide, curmale, pește, ficat, carne de pui slabă și multe salate de legume proaspete.
 
Se recomandă ca în perioada de sesiune să se bea dimineața, pentru dinamizare, un pahar cu apă amestecată cu o linguriță miere și două linguri suc de lamîie.
 
Despre ananas se spune că are proprietatea de a întări memoria. O banană pe zi reface rapid energia consumată prin efort intelectual. Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare.

Îți mai recomandăm:

Studentii stiu ce inseamna emotiile, noptile pierdute cu cartile in brate, ceasca de cafea sau paharul de cola. Insa alimentatia zilnica trebuie sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (griu, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, peste, ficat, carne de pui slaba si multe salate de legume proaspete. Citește mai mult

* * *

The famous Nobel Prize-winning physicist Richard Feynman understood the difference between “knowing something” and “knowing the name of something,” and it’s one of the most important reasons for his success. Învață acum cum să înveți!