Pornim radioul...
PROFILE VIP » Premianti concursuri
 
Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” din Brăila, a efectuat studii de laborator şi analize microscopice timp de cinci luni, demonstrând că folosirea constantă a telefonului mobil poate provoca probleme serioase de sănătate, ce pot duce până la cancer.

Luciana (17 ani) este pasionată de biologie încă din clasele gimnaziale. În clasa a VII-a s-a calificat la etapa naţională a olimpiadei de biologie, organizată la UMF Târgu Mureş.  "Acela a fost momentul în care literatura, metafora şi poezia au trecut în plan secundar, lăsând loc biologiei. A reuşit să îşi ducă pasiunea pentru biologie şi chimie la un alt nivel, studiind aprofundat aceste materii, sub coordonarea profesoarei Mimi Iosif, care îi este şi dirigintă.

În clasa a IX-a, Luciana s-a calificat din nou la Olimpiada Naţională de Biologie, după ce a câştigat etapa judeţeană a concursului. Un an mai târziu, ia decizia să se implice într-un proiect cu implicaţii majore pentru sănătatea celor care folosesc telefonul mobil. 

"Alături de doamna dirigintă, din luna ianuarie 2018 am început studiul noutăţilor din epigenetică, această ştiinţă tânără care ne dovedeşte că genele noastre sunt active şi răspund la radiaţii, la emoţii pozitive sau negative. Am studiat efectele pe care le au gadgeturile asupra oamenilor, pornind de la greutatea de a ne despărţi de telefonul mobil şi până la frica că se descarcă bateria. Treptat totul a prins contur şi s-a dovedit a fi o lucrare ştiinţifică cu aplicabilitate practică. Efectele nocive ale telefoniei mobile asupra noastră, a adolescenţilor sunt dovedite ştiinţific, dar accesate insuficient şi în consecinţă ignorate. Legătura dintre telefonie şi neoplazie a fost subiectul central al lucrării mele", ne mărturiseşte Luciana.

Îți mai recomandăm:

Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Murgoci”, se declară pasionată de biologie încă din gimnaziu, când s-a calificat la Olimpiada Naţională de Biologie. Citește mai mult

* * *

Dacă e ceva ce am învățat în primii 3 ani la facultatea de arhitectură (da, mai am încă 3. Da, știam în ce mă bag…) este să lucrez. Învață acum cum să înveți!


Există numeroase tehnici de a lucra concentrat. Am ales două, care sunt printre cele mai simple de folosit. Ambele se bazează pe ideea de a lucra pe o singură sarcină pentru o anumită perioadă de timp, apoi sa facem o pauză în care creierul se relaxează.

Tehnica Pomodoro – se bazează pe concentrarea efortului asupra unei sarcini, timp de 25 de minute. Extrem de simplă, ea este utilă mai ales dacă nu ești obișnuit să lucrezi concentrat pe o singură sarcină. Ce ai de făcut, pe scurt: iți concentrezi atenția 25 de minute pe o singură sarcină; faci 5 minute pauză; reiei ciclul.

Îți mai recomandăm:

A fi distras și a procrastina sunt două din cele mai comune obstacole pe care studenții le întâlnesc. De fapt, foarte mulți afirmă că au probleme cu procrastinarea și că le-ar plăcea să se poată concentra mai bine. Citește mai mult

* * *

Iată câteva exerciții de relaxându-se exerciții pentru a te simți încrezător în ziua examenului. Cheia de contact: respirația. Majoritatea oamenilor recurg la respirația toracică, ceea ce provoacă tensiuni. Învață acum cum să înveți!


Află ce vitamine susțin memoria!


Publicat în Dietetik.ro
Mama îmi spunea că memoria se întreține cu vitamine, dar la vârsta copilăriei, cui îi păsa?

Trăim într-o lume în care memorie ne este pur și simplu bombardată cu tot felul de informații. Cu atâta multitasking în jur și informații care așteaptă să fie preluate de creier, memoria trebuie să rămână bine antrenată.

Primele pe listă sunt vitamina B6, B9 și B12. Complexul de B-uri ne ajută să ne mobilizăm și previne pierderile de memorie, datorită aminoacizilor conținuți.

Alimentele care conțin complexul de B-uri pot fi de la carne de pui și de pește, la tofu, ouă și broccoli.

Îți mai recomandăm:

Iată o serie de alimente recomandate pentru o memorie bună!Nuci - Alături de alunele de pădure, fistic, alune sau seminţe de floarea-sorealui, acestea trebuie consumate în stare crudă pentru a beneficia de toate calităţile lor nutriţionale. Citește mai mult

* * *

Un studiu olandez arată că persoanele care fac o pauză de exerciţii fizice după 4 ore de studiu pot reţine cu 10% mai multe informaţii noi faţă de acelea care nu fac mişcare deloc sau fac sport imediat după ce au terminat de învăţat. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe