Pornim radioul...
PROFILE VIP » Florin Roșoga
 

Florin Roșoga este unul dintre cei mai cunoscuți traineri români de dezvoltare personală. În 1997 s-a întâlnit prima dată cu acest concept, iar de atunci l-a dezvoltat într-o profesie de succes.

A explorat domeniul în anii ce au urmat, învățând despre lucruri precum productivitate personală, management, inteligență emoțională, spiritualitate și multe altele. A învățat din aceste experiențe și și-a dorit să ofere publicului ceea ce a învățat, ideile pe care le-a găsit și sfaturile care sunt utile și altora.

Astfel s-a născut ideea blogului său, cu principal scop de a ajuta alte persoane care se află la începutul evoluției și dezvoltării lor personale. A persoanelor care nu sunt rezonabile și care vor să-și trăiască viața la un potențial maxim. După cum o spune chiar el, ”pentru că deși avem cu toții povești diferite, în adâncul nostru suntem la fel: vrem să ajungem cei care am visat mereu să fim. Să depășim simplele dorințe și aspirații transformându-le în realitate”.

Salut, Florin! Să facem prezentările!

Sunt Florin Roșoga, fondatorul unuia dintre cele mai populare bloguri românești de nișă, florinrosoga.ro, pe domeniul dezvoltării personale. FlorinRosoga.ro este în momentul de față probabil cel mai vizitat blog românesc de dezvoltare personală, cu peste 120.000 de vizitatori unici lunari și 300.000 de pagini afișate pe lună.

Sunt implicat, de asemenea, în mai multe proiecte în domenii precum dezvoltarea personală, time management, blogging și marketing online. Paginile de Facebook pe care le administrez și unde promovez informații de calitate despre dezvoltarea personală sunt Florin Roșoga, The Reader, 101 filme motivaționale.

Până să ajungi aici, ai trăit experiențe care te-au modelat ca om. Care este parcursul tău educațional și profesional?

De-a lungul timpului am fost implicat în mai multe campanii și proiecte, în majoritatea cazurilor pe parte de management și/sau marketing. Am activat în mod special în domeniul marketingului direct, offline sau online.

Sunt căsătorit, am un băiețel de 5 ani și trăiesc în inima Transilvaniei, într-unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Cluj-Napoca.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

Lucrez ca și freelancer, așa că îmi stabilesc singur programul de lucru. Asta are și avantaje, dar și dezavantaje. Obișnuiesc să îmi încep ziua de dimineață (5-6 dimineața), iar primele ore ale zilei le dedic studiului și celor mai importante sarcini și proiecte în care sunt implicat.

În proiectele pe care le dezvolt obișnuiesc să deleg cât mai mult către colaboratori externi, eu concentrându-mă în mod special pe partea de dezvoltare de noi produse, marketing și promovare. Deși sunt freelancer, am un program definit de lucru, de cel puțin 8 ore zilnic.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Cea mai importantă realizare consider că a fost publicarea anul trecut a cărții mele “Arta Dezvoltării Personale”. Este un material la care am lucrat foarte mult și a însemnat o satisfacție enormă pentru mine. De asemenea, a fost și o provocare pe măsură.

Cea mai mare dezamăgire – nu am neapărat una care să fie pe primul loc. Am avut mai multe insuccese de-a lungul timpului, fiecare cu propriile lecții pe care le-am învățat.

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Nu aș schimba ceva în mod special. Chiar luând în considerare greșelile făcute, mi-am învățat din ele lecțiile de rigoare, iar aceste lecții m-au ajutat să devin mai bun în ceea ce fac. Și dacă aș fi urmat un alt traseu, acesta ar fi venit cu alte erori și obstacole.

Care sunt avantajele si dezavantajele jobului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Avantajele ar fi programul flexibil, satisfacția că fac ceea ce îmi place și – mai ales – că sunt plătit pentru rezultatele concrete pe care le obțin în proiectele derulate. Dezavantajul principal este cel al programului imprevizibil, cu unele perioade foarte încărcate.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Există o serie de site-uri și autori pe care îi urmăresc, atât legat de nișa dezvoltării personale, cât și de cea a marketingului online. Suplimentar, obișnuiesc să studiez autorii consacrați pe domeniile mele de interes, acei monștri sacri care au scris acum peste 50 de ani lucrări încă relevante.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în domeniul acesta?

Perseverența, capacitatea de a o lua de la capăt cu o altă soluție când lucrurile nu merg. Din nou și din nou și din nou. În final, este o chestiune de timp până vei găsi o soluție corectă. La fel este și în viață.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Să privească totul ca pe un test. Să încerce și să testeze orice li se pare interesant, mai ales în partea inițială a carierei lor. Nu își vor putea da seama ce li se potrivește și ce nu decât testând idei, concepte, oportunități. Unele dintre acestea li se vor potrivi, altele nu.

Dar ca să își dea seama care li se potrivesc e nevoie să … să încerce. Mai bine să încerce și să eșueze, decât să rămână speriați în carapacea lor.

Dezvoltarea personală este în primul rând pentru oamenii ambițioși și care vor să lucreze la evoluția lor personală. Deci nu este pentru toată lumea. Resurse motivaționale sunt importante. Este dificil să te dezvolți dacă nu ai motivație. Există resurse motivaționale de calitate și altele care doar ridică moralul pentru moment. Fiecare alege.

Prea mult citit nu ajută. Mai bine să citești mai puțin, dar să pui în practică mai mult din ceea ce ai găsit în cărți.


Îți mai recomandăm:

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri. Citește mai mult

* * *

Sergiu este student in anul I la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. El, impreuna cu inca doi prieteni au ajuns la facultate si in sesiune si-au dat seama ca a invata zeci de pagini in doar cateva zile nu mai este un obiectiv greu de atins. Învață acum cum să înveți!


Cu alte cuvinte, guma de mestecat si memoria de scurta durata nu fac deloc pereche buna.

Poate ca la un examen, unde trebuie sa rezolvi probleme, guma de mestecat te ajuta, insa atunci cand ai nevoie de memorie pentru a tine minte o lista de cuvinte, litere sau cifre, e mai bine sa renunti la ea.

In cadrul unui experiment pus la punct de specialistii de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie, s-a aratat ca miscarile implicate atunci cand se mesteca guma distrag creierul de la sarcina pe care o are.


Îți mai recomandăm:

Un studiu efectuat de o echipa de neurologi a aratat ca persoanele care consuma doua sau mai multe portii zilnice de legume cu frunze verzi au o capacitate de concentrare ca a unei persoane cu cinci-sapte ani mai tanara. Citește mai mult

* * *

Cea mai bună metodă de a reține multe date din foile de pe care studiezi este să îți faci câteva obiceiuri bune de studiu. Administrează-ți foarte bine timpul. Învață acum cum să înveți!


Alimente pentru o memorie bună


Publicat în Clicksanatate.ro

Iată o serie de alimente recomandate pentru o memorie bună!

Nuci - Alături de alunele de pădure, fistic, alune sau seminţe de floarea-sorealui, acestea trebuie consumate în stare crudă pentru a beneficia de toate calităţile lor nutriţionale.

Avocado - Include-l în dietă și te va ajuta să ai o memorie mai bună, dar și o capacitate de concentrare mai mare.

Fructele de pădure - Acestea conţin o cantitate însemnată de antioxidanţi, care ajută la înlăturarea stresului şi la sporirea capacitaţii de concentrare şi învăţare.


Îți mai recomandăm:

Inteligenta, in general, are legatura cu meniul tau zilnic. Argumente in plus sunt toate alimentele inteligentei, care ajuta toate functiile cognitive, memoria si capacitatea de concentrare. Citește mai mult

* * *

Dupa ce am stabilit cum sa te organizezi si care este ora la care trebuie sa te trezesti dimineata, dar mai ales la ce ora sa fii in pat, pentru ca si maine este o noua zi de invatat, acum trecem la procedura efectiva de lucru, respectiv: notitele. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe