Pornim radioul...
PROFILE VIP » Florin Roșoga
 

Florin Roșoga este unul dintre cei mai cunoscuți traineri români de dezvoltare personală. În 1997 s-a întâlnit prima dată cu acest concept, iar de atunci l-a dezvoltat într-o profesie de succes.

A explorat domeniul în anii ce au urmat, învățând despre lucruri precum productivitate personală, management, inteligență emoțională, spiritualitate și multe altele. A învățat din aceste experiențe și și-a dorit să ofere publicului ceea ce a învățat, ideile pe care le-a găsit și sfaturile care sunt utile și altora.

Astfel s-a născut ideea blogului său, cu principal scop de a ajuta alte persoane care se află la începutul evoluției și dezvoltării lor personale. A persoanelor care nu sunt rezonabile și care vor să-și trăiască viața la un potențial maxim. După cum o spune chiar el, ”pentru că deși avem cu toții povești diferite, în adâncul nostru suntem la fel: vrem să ajungem cei care am visat mereu să fim. Să depășim simplele dorințe și aspirații transformându-le în realitate”.

Salut, Florin! Să facem prezentările!

Sunt Florin Roșoga, fondatorul unuia dintre cele mai populare bloguri românești de nișă, florinrosoga.ro, pe domeniul dezvoltării personale. FlorinRosoga.ro este în momentul de față probabil cel mai vizitat blog românesc de dezvoltare personală, cu peste 120.000 de vizitatori unici lunari și 300.000 de pagini afișate pe lună.

Sunt implicat, de asemenea, în mai multe proiecte în domenii precum dezvoltarea personală, time management, blogging și marketing online. Paginile de Facebook pe care le administrez și unde promovez informații de calitate despre dezvoltarea personală sunt Florin Roșoga, The Reader, 101 filme motivaționale.

Până să ajungi aici, ai trăit experiențe care te-au modelat ca om. Care este parcursul tău educațional și profesional?

De-a lungul timpului am fost implicat în mai multe campanii și proiecte, în majoritatea cazurilor pe parte de management și/sau marketing. Am activat în mod special în domeniul marketingului direct, offline sau online.

Sunt căsătorit, am un băiețel de 5 ani și trăiesc în inima Transilvaniei, într-unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Cluj-Napoca.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

Lucrez ca și freelancer, așa că îmi stabilesc singur programul de lucru. Asta are și avantaje, dar și dezavantaje. Obișnuiesc să îmi încep ziua de dimineață (5-6 dimineața), iar primele ore ale zilei le dedic studiului și celor mai importante sarcini și proiecte în care sunt implicat.

În proiectele pe care le dezvolt obișnuiesc să deleg cât mai mult către colaboratori externi, eu concentrându-mă în mod special pe partea de dezvoltare de noi produse, marketing și promovare. Deși sunt freelancer, am un program definit de lucru, de cel puțin 8 ore zilnic.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Cea mai importantă realizare consider că a fost publicarea anul trecut a cărții mele “Arta Dezvoltării Personale”. Este un material la care am lucrat foarte mult și a însemnat o satisfacție enormă pentru mine. De asemenea, a fost și o provocare pe măsură.

Cea mai mare dezamăgire – nu am neapărat una care să fie pe primul loc. Am avut mai multe insuccese de-a lungul timpului, fiecare cu propriile lecții pe care le-am învățat.

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Nu aș schimba ceva în mod special. Chiar luând în considerare greșelile făcute, mi-am învățat din ele lecțiile de rigoare, iar aceste lecții m-au ajutat să devin mai bun în ceea ce fac. Și dacă aș fi urmat un alt traseu, acesta ar fi venit cu alte erori și obstacole.

Care sunt avantajele si dezavantajele jobului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Avantajele ar fi programul flexibil, satisfacția că fac ceea ce îmi place și – mai ales – că sunt plătit pentru rezultatele concrete pe care le obțin în proiectele derulate. Dezavantajul principal este cel al programului imprevizibil, cu unele perioade foarte încărcate.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Există o serie de site-uri și autori pe care îi urmăresc, atât legat de nișa dezvoltării personale, cât și de cea a marketingului online. Suplimentar, obișnuiesc să studiez autorii consacrați pe domeniile mele de interes, acei monștri sacri care au scris acum peste 50 de ani lucrări încă relevante.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în domeniul acesta?

Perseverența, capacitatea de a o lua de la capăt cu o altă soluție când lucrurile nu merg. Din nou și din nou și din nou. În final, este o chestiune de timp până vei găsi o soluție corectă. La fel este și în viață.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Să privească totul ca pe un test. Să încerce și să testeze orice li se pare interesant, mai ales în partea inițială a carierei lor. Nu își vor putea da seama ce li se potrivește și ce nu decât testând idei, concepte, oportunități. Unele dintre acestea li se vor potrivi, altele nu.

Dar ca să își dea seama care li se potrivesc e nevoie să … să încerce. Mai bine să încerce și să eșueze, decât să rămână speriați în carapacea lor.

Dezvoltarea personală este în primul rând pentru oamenii ambițioși și care vor să lucreze la evoluția lor personală. Deci nu este pentru toată lumea. Resurse motivaționale sunt importante. Este dificil să te dezvolți dacă nu ai motivație. Există resurse motivaționale de calitate și altele care doar ridică moralul pentru moment. Fiecare alege.

Prea mult citit nu ajută. Mai bine să citești mai puțin, dar să pui în practică mai mult din ceea ce ai găsit în cărți.


Îți mai recomandăm:

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri. Citește mai mult

* * *

Adam Ruben’s tongue-in-cheek column about the common difficulties and frustrations of reading a scientific paper broadly resonated among Science Careers readers. Învață acum cum să înveți!


Aliaţi din natură pentru minte ageră


Publicat în Clicksanatate.ro
Ginkgo biloba ajută memoria de scurtă durată.

Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).

Salvia alungă oboseala.

Salvia măreşte şi capacitatea de concentrare şi înlătură oboseala mentală. Ea poate fi utilizată fie sub formă de mirodenie în mâncare, fie sub formă de infuzie.


Îți mai recomandăm:

Daca nu esti multumit de memoria pe care o ai, o poti educa si antrena; la nevoie, o poti stimula, dar nu artificial, cu produse de sinteza din farmacie ori de la supermarket, produse care, pentru moment, iti dau iluzia ca fac minuni, dar care, pe termen lung, se dovedesc a fi cat se poate de nocive, deoarece dau dependenta si au reactii adverse dintre cele mai distructive. Citește mai mult

* * *

Iată câteva sfaturi de cum te descurci mai bine în sesiune. Fă un lucru pe rând. Dacă ai decis să înveţi pt un examen, 2-3 ore concentrează-te doar pe acel examen. Învață acum cum să înveți!


Ponturi pentru imbunatatirea memoriei


Publicat în Ziare.com

Psihologii americani sunt de parere ca cel mai important lucru pentru imbunatatirea memoriei este sa acordam o mai mare importanta prioritatilor si sa nu ne pierdem in detalii.

Atentia este principala modalitate prin care lucrurile importante pot fi retinute mult mai bine. Poti sa iti faci o lista a prioritatilor, iar lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru tine le poti acorda o atentie mai mare, prin realizarea de modalitati eficiente pentru indeplinirea lor.


Îți mai recomandăm:

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Citește mai mult

* * *

Ce faci în “Ultima noapte” înainte de examen? Mai jos 40 de trucuri ca să înveţi mai eficient atunci când numai de asta nu îţi arde. Unele serioase, altele haioase. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe