Pornim radioul...
PROFILE VIP » Sergiu Bologa
 

IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii de activitate pentru tinerii din România. În condițiile în care internetul și tehnologia sunt la tot pasul și job-urile în IT se pretează în special pentru cei angrenați în acest univers al informației virtuale, nu e de mirare că pe platforma SmartDreamers cele mai multe anunțuri de recrutare provin din zona IT-ului.

Am stat de vorbă cu Sergiu Bologa, care, la 27 de ani, este Senior în Web Development, iar expertiza sa este extrem de utilă pentru toți tinerii care visează cu ochii deschiși la o carieră în IT. Se spune că internetul reprezintă viitorul, deci este loc pentru oricine cu pasiune și viziune să își clădească un nume în acest domeniu.

”Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de”

Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am absolvit studiile Facultății de Informatică din cadrul Universității Petru Maior din Târgu-Mureș și un master în Baze de date la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Pe plan profesional, pot spune că am început cu o experiență de câteva luni la firma Sysgenic, din Târgu-Mureș, urmând apoi treptele clasice ale unei cariere în web development la mai multe firme din Cluj-Napoca.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

În momentul de față sunt Senior Web Developer la EBS România. Lucrez opt ore pe zi, clasic, de la 9.00 la 6.00 (cu o oră de pauză). Programul e flexibil, atâta timp cât îți faci treaba și proiectul la care lucrezi nu are de suferit. Am dreptul la zile de home office, tot în ideea în care lucrul la proiect decurge normal, conform planului. În fiecare dimineață avem meeting-uri cu echipa din Germania, în cadrul cărora discutăm despre ce am lucrat în ziua precedentă, ce urmează să facem în ziua respectivă și despre eventualele probleme întâmpinate în procesul de lucru. Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional

Cea mai mare realizare ar fi faptul că am ajuns în 6 ani de experiență la un nivel profesional care îmi permite să preiau orice proiect web și să-l construiesc la standardele de calitate și performanță care se așteapta în această eră a IT-ului.

”Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii”

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

N-aș schimba absolut nimic. Mă bucur că am ales să lucrez în IT, pentru că îți oferă posibilitatea să lucrezi din orice colț al lumii fără să fii nevoit să fii prezent fizic într-un anume loc, iar posibilitatea de a lucra la un startup necesitând resurse atât de limitate cred că nu se mai întâlnește în nici un alt domeniu. Practic, orice student cu un calculator, având acces la internet, poate începe o afacere de succes fără prea mari investiții. Sunt destule exemple în acest domeniu, probabil mai multe decat în oricare alt domeniu de activitate.

Care sunt avantajele si dezavantajele jobului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii (asigurare medicală privată, abonamente la sport, fructe și dulciuri la birou etc). Singurul dezavantaj care îmi vine în minte ar fi sedentarismul tipic unei activități de birou.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Urmăresc o serie largă de bloguri și site-uri de profil, cum ar fi TechCrunch, Mashable, TheHackerNews, TheNextWeb, StackOverflow. În plus, aș aminti aici toate blogurile și site-urile de la Microsoft, Google și Apple, pe care sunt anunțate ultimele știri despre activitatea celor trei companii.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în IT?

Un aspirant trebuie să fie dornic să învețe lucruri noi, trebuie să fie determinat și să fie atras de tot ce înseamnă IT, adică internet și tehnologie. Principala calitate pe care cred că orice aspirant la o carieră în IT ar trebui să o aibă este determinarea.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Începutul poate fi destul de greu, cu foarte multe cunoștinte și informații ce trebuiesc acumulate rapid, însă pe tineri îi sfătuiesc să privească toată munca asiduă de la început ca pe o investiție în propriul lor viitor. Astfel, ei vor putea fi independenți atât financiar, cât și din punct de vedere profesional.

Îi îndemn pe studenți să înceapă cât mai repede să acumuleze experiență în domeniul în care vor să activeze, cu atât mai mult în IT. Ca și student la un profil IT se pot câștiga sume importante de bani lucrând în timpul liber, în regim de freelance, iar experiența acumulată e foarte importantă pentru mai târziu, când oricine vrea să lucreze pentru o companie mai mare. Există numeroare site-uri unde se pot găsi proiecte pentru freelanceri, nu doar în IT, deși aceastea sunt cele mai numeroase.


Îți mai recomandăm:

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri. Citește mai mult

* * *

Aceste tehnici pentru a invata repede vor avea efect daca le vei folosi constant. Mareste constant viteza cu care citesti: Cititul rapid nu tine atat de mult de tehnica cat de starea psihica. Învață acum cum să înveți!


Stiloul este mai eficient decât calculatorul când este vorba de memorarea notiţelor, arată un studiu menţionat de 24heures.ch. Cercetătorii consideră că elevii şi studenţii scriu mai repede pe laptop, dar mai puţin inteligent.

Notiţele scrise la calculator, metodă mai rapidă decât scrisul de mână, nu facilitează o bună înţelegere a cursurilor. În schimb, scrisul de mână al notiţelor permite trierea lor mentală şi, prin urmare, păstrarea mai bună a informaţiilor importante.
Îți mai recomandăm:

Scrierea la tastatura este rapida. Scrisul de mana este lenta. Insa tocmai de aceea scrisul de mana este mai bun atunci cand este vorba despre invatare. Citește mai mult

* * *

I quickly learned that at a normal pace there was simply not enough time in a year to accomplish these goals, if I planned on eating, sleeping and working at all. Învață acum cum să înveți!


Trucuri pentru îmbunătățirea memoriei


Publicat în Viataverdeviu.ro

Un stil de viata sanatos poate sprijini sanatatea creierului tau si chiar incuraja creierul sa dezvolte noi neuroni, un proces cunoscut ca neuroplasticitate.

Factorii stilului de viata care ar putea imbunatati memoria si incuraja neurogeneza includ exercitiile fizice, mâncatul corect si somnul adecvat.

Alte trucuri de memorie includ evitarea multitaskingului, invatarea unei noi abilitati si jucarea de jocuri de strategie si inteligenta (brain games) pentru a te ajuta sa iti reamintesti informatii.


Îți mai recomandăm:

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma. Citește mai mult

* * *

Sesiunea poate fi uneori extrem de stresanta pentru tine, cu atat mai mult cu cat ai in fata sutele de pagini pe care trebuie sa le pregatesti pentru examene si nu stii exact cum si ce sa faci mai intai. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe