Pornim radioul...
PROFILE VIP » Sergiu Bologa
 

IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii de activitate pentru tinerii din România. În condițiile în care internetul și tehnologia sunt la tot pasul și job-urile în IT se pretează în special pentru cei angrenați în acest univers al informației virtuale, nu e de mirare că pe platforma SmartDreamers cele mai multe anunțuri de recrutare provin din zona IT-ului.

Am stat de vorbă cu Sergiu Bologa, care, la 27 de ani, este Senior în Web Development, iar expertiza sa este extrem de utilă pentru toți tinerii care visează cu ochii deschiși la o carieră în IT. Se spune că internetul reprezintă viitorul, deci este loc pentru oricine cu pasiune și viziune să își clădească un nume în acest domeniu.

”Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de”

Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am absolvit studiile Facultății de Informatică din cadrul Universității Petru Maior din Târgu-Mureș și un master în Baze de date la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Pe plan profesional, pot spune că am început cu o experiență de câteva luni la firma Sysgenic, din Târgu-Mureș, urmând apoi treptele clasice ale unei cariere în web development la mai multe firme din Cluj-Napoca.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

În momentul de față sunt Senior Web Developer la EBS România. Lucrez opt ore pe zi, clasic, de la 9.00 la 6.00 (cu o oră de pauză). Programul e flexibil, atâta timp cât îți faci treaba și proiectul la care lucrezi nu are de suferit. Am dreptul la zile de home office, tot în ideea în care lucrul la proiect decurge normal, conform planului. În fiecare dimineață avem meeting-uri cu echipa din Germania, în cadrul cărora discutăm despre ce am lucrat în ziua precedentă, ce urmează să facem în ziua respectivă și despre eventualele probleme întâmpinate în procesul de lucru. Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional

Cea mai mare realizare ar fi faptul că am ajuns în 6 ani de experiență la un nivel profesional care îmi permite să preiau orice proiect web și să-l construiesc la standardele de calitate și performanță care se așteapta în această eră a IT-ului.

”Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii”

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

N-aș schimba absolut nimic. Mă bucur că am ales să lucrez în IT, pentru că îți oferă posibilitatea să lucrezi din orice colț al lumii fără să fii nevoit să fii prezent fizic într-un anume loc, iar posibilitatea de a lucra la un startup necesitând resurse atât de limitate cred că nu se mai întâlnește în nici un alt domeniu. Practic, orice student cu un calculator, având acces la internet, poate începe o afacere de succes fără prea mari investiții. Sunt destule exemple în acest domeniu, probabil mai multe decat în oricare alt domeniu de activitate.

Care sunt avantajele si dezavantajele jobului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii (asigurare medicală privată, abonamente la sport, fructe și dulciuri la birou etc). Singurul dezavantaj care îmi vine în minte ar fi sedentarismul tipic unei activități de birou.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Urmăresc o serie largă de bloguri și site-uri de profil, cum ar fi TechCrunch, Mashable, TheHackerNews, TheNextWeb, StackOverflow. În plus, aș aminti aici toate blogurile și site-urile de la Microsoft, Google și Apple, pe care sunt anunțate ultimele știri despre activitatea celor trei companii.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în IT?

Un aspirant trebuie să fie dornic să învețe lucruri noi, trebuie să fie determinat și să fie atras de tot ce înseamnă IT, adică internet și tehnologie. Principala calitate pe care cred că orice aspirant la o carieră în IT ar trebui să o aibă este determinarea.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Începutul poate fi destul de greu, cu foarte multe cunoștinte și informații ce trebuiesc acumulate rapid, însă pe tineri îi sfătuiesc să privească toată munca asiduă de la început ca pe o investiție în propriul lor viitor. Astfel, ei vor putea fi independenți atât financiar, cât și din punct de vedere profesional.

Îi îndemn pe studenți să înceapă cât mai repede să acumuleze experiență în domeniul în care vor să activeze, cu atât mai mult în IT. Ca și student la un profil IT se pot câștiga sume importante de bani lucrând în timpul liber, în regim de freelance, iar experiența acumulată e foarte importantă pentru mai târziu, când oricine vrea să lucreze pentru o companie mai mare. Există numeroare site-uri unde se pot găsi proiecte pentru freelanceri, nu doar în IT, deși aceastea sunt cele mai numeroase.


Îți mai recomandăm:

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri. Citește mai mult

* * *

Cum îți gestionezi dezvoltarea când vine vorba de învățare? Cum creezi un plan personal de învățare specific, care să aducă rezultate în eforturile tale de pregătire pentru examene? În articolul următor, discutăm elemente strategice și notăm elemente specifice de care ai nevoie data viitoare când îți faci planul de învățare!1. Învață acum cum să înveți!


Au mai rămas câteva zile până la examenele de admitere! Cei conştiincioşi au început să recapituleze informaţia, ceilalţi "galopează" prin materie cu speranţa că vor avea suficient timp să parcurgă toată bibliografia. 

Pentru a învăţa cu spor sunt utile schemele logice şi listele de cuvinte-cheie. Evitaţi să citiţi dimineaţa şi ascultaţi, în fundal, muzică relaxantă. Indiferent de etapa pe care o parcurgeţi şi de cantitatea de informaţie pe care mai trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi şi cu zâmbetul pe buze.

De exemplu atât ca metodă de învăţare, cât şi ca formă de recapitulare, utilizarea schemelor logice este foarte eficientă. "Recapitularea se face pe baza ideilor esenţiale, după ce, în prealabil, informaţia a fost structurată şi dezvoltată. Fără o arhitectură a informaţiei datele rămân în creier pentru o perioadă foarte scurtă de timp, ceea ce înseamnă că actul de învăţare este inutil", spune profesorul Florin Colceag, specialist în memorare şi învăţare rapidă.


Îți mai recomandăm:

Indiferent de cantitatea de informaţie pe care trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi. Citește mai mult

* * *

În mod ideal, ar trebui să poţi învăţa oriunde, dar este bine să îţi formezi deprinderea de a învăţa în acelaşi loc şi la ore fixe. Prin condiţionare, respectând locul şi ora, starea de spirit corespunzătoare se va instala automat când te aşezi la masă. Învață acum cum să înveți!


Reține mai mult din fiecare zi


Publicat în Hipo.ro

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Împărțirea este destul de intuitivă:

- cei cu memorie vizuală învăța mai bine cu ajutorul imaginilor;
- cei cu memoria auditiva prefera sa audă informația;
- memoria auditiva-digitala apare la cei care asimileaza informatia cu ajutorul vocii interioare;
- cei cu memoria kinestezica invață prin practică

Există numeroase metode utilizate pentru îmbunătățirea memoriei în fiecare zi. Iată căteva dintre ele:

- Înlocuiește cu imagini sau obiecte cunoscute
- Creează legături
- Hărțile mentale
- Localizarea
- Fă un lucru iesit din comun 


Îți mai recomandăm:

Memoria este unul dintre cele mai fascinante procese psihice cognitiv complexe, prin intermediul caruia indivizii intiparesc, stocheaza si reactualizeaza informatiile din experienta lor anterioara. Citește mai mult

* * *

În primul rând, dă-ţi seama cum înveţi cel mai uşor. Sunt mai multe stiluri de a învaţă, însă nu toate se potrivesc tuturor. Sunt persoane care prind informaţiile mai repede dacă le văd. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe