Pornim radioul...
PROFILE VIP » Sergiu Bologa
 

IT-ul este unul dintre cele mai atractive domenii de activitate pentru tinerii din România. În condițiile în care internetul și tehnologia sunt la tot pasul și job-urile în IT se pretează în special pentru cei angrenați în acest univers al informației virtuale, nu e de mirare că pe platforma SmartDreamers cele mai multe anunțuri de recrutare provin din zona IT-ului.

Am stat de vorbă cu Sergiu Bologa, care, la 27 de ani, este Senior în Web Development, iar expertiza sa este extrem de utilă pentru toți tinerii care visează cu ochii deschiși la o carieră în IT. Se spune că internetul reprezintă viitorul, deci este loc pentru oricine cu pasiune și viziune să își clădească un nume în acest domeniu.

”Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de”

Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am absolvit studiile Facultății de Informatică din cadrul Universității Petru Maior din Târgu-Mureș și un master în Baze de date la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Pe plan profesional, pot spune că am început cu o experiență de câteva luni la firma Sysgenic, din Târgu-Mureș, urmând apoi treptele clasice ale unei cariere în web development la mai multe firme din Cluj-Napoca.

Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?
Ce presupune un proiect sau taskurile la care lucrezi?

În momentul de față sunt Senior Web Developer la EBS România. Lucrez opt ore pe zi, clasic, de la 9.00 la 6.00 (cu o oră de pauză). Programul e flexibil, atâta timp cât îți faci treaba și proiectul la care lucrezi nu are de suferit. Am dreptul la zile de home office, tot în ideea în care lucrul la proiect decurge normal, conform planului. În fiecare dimineață avem meeting-uri cu echipa din Germania, în cadrul cărora discutăm despre ce am lucrat în ziua precedentă, ce urmează să facem în ziua respectivă și despre eventualele probleme întâmpinate în procesul de lucru. Proiectul pe care-l dezvoltăm în momentul de față este un site de comparări de prețuri pentru servicii de electricitate, gaz, telefonie, asigurări etc, numit www.verivox.de.

Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional

Cea mai mare realizare ar fi faptul că am ajuns în 6 ani de experiență la un nivel profesional care îmi permite să preiau orice proiect web și să-l construiesc la standardele de calitate și performanță care se așteapta în această eră a IT-ului.

”Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii”

Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

N-aș schimba absolut nimic. Mă bucur că am ales să lucrez în IT, pentru că îți oferă posibilitatea să lucrezi din orice colț al lumii fără să fii nevoit să fii prezent fizic într-un anume loc, iar posibilitatea de a lucra la un startup necesitând resurse atât de limitate cred că nu se mai întâlnește în nici un alt domeniu. Practic, orice student cu un calculator, având acces la internet, poate începe o afacere de succes fără prea mari investiții. Sunt destule exemple în acest domeniu, probabil mai multe decat în oricare alt domeniu de activitate.

Care sunt avantajele si dezavantajele jobului tău? Ce ai schimba la locul tău de muncă?

Avantajele cele mai mari ar fi flexibilitatea în ceea ce privește programul și locul în care te afli, mediul de lucru plăcut, condițiile foarte bune de muncă, alături de colegi prietenoși și tineri, în general, pachetele de beneficii oferite de companii (asigurare medicală privată, abonamente la sport, fructe și dulciuri la birou etc). Singurul dezavantaj care îmi vine în minte ar fi sedentarismul tipic unei activități de birou.

De unde afli ultimele noutăți din aria ta de activitate?
Care sunt cele mai relevante surse de informare pentru tine în acest sens?

Urmăresc o serie largă de bloguri și site-uri de profil, cum ar fi TechCrunch, Mashable, TheHackerNews, TheNextWeb, StackOverflow. În plus, aș aminti aici toate blogurile și site-urile de la Microsoft, Google și Apple, pe care sunt anunțate ultimele știri despre activitatea celor trei companii.

Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?
Care e principala calitate a unui angajat în IT?

Un aspirant trebuie să fie dornic să învețe lucruri noi, trebuie să fie determinat și să fie atras de tot ce înseamnă IT, adică internet și tehnologie. Principala calitate pe care cred că orice aspirant la o carieră în IT ar trebui să o aibă este determinarea.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Începutul poate fi destul de greu, cu foarte multe cunoștinte și informații ce trebuiesc acumulate rapid, însă pe tineri îi sfătuiesc să privească toată munca asiduă de la început ca pe o investiție în propriul lor viitor. Astfel, ei vor putea fi independenți atât financiar, cât și din punct de vedere profesional.

Îi îndemn pe studenți să înceapă cât mai repede să acumuleze experiență în domeniul în care vor să activeze, cu atât mai mult în IT. Ca și student la un profil IT se pot câștiga sume importante de bani lucrând în timpul liber, în regim de freelance, iar experiența acumulată e foarte importantă pentru mai târziu, când oricine vrea să lucreze pentru o companie mai mare. Există numeroare site-uri unde se pot găsi proiecte pentru freelanceri, nu doar în IT, deși aceastea sunt cele mai numeroase.


Îți mai recomandăm:

E limpede că trăim în niște vremuri în care lumea virtuală a ajuns să dicteze comportamentul nostru, având în vedere că orele pe care ni le petrecem accesând diferite site-uri, unele care ne dau până și impresia că respirăm prin ele, sunt din ce în ce mai multe, fapt care face ca dependența noastră, fie că ne obligă viața profesională, fie că suntem tentați din punct de vedere personal, să fie direct proporțională cu orele pierdute în fața diferitelor gadget-uri cu ajutorul cărora traversăm limitele distanțelor având la îndemână doar câteva click-uri. Citește mai mult

* * *

Jordan B. Peterson, psychology professor at the University of Toronto answers:I think (1) you can't do it and (2) you shouldn't try. No one can actually study that much. Învață acum cum să înveți!


Consumul de alimente cu impact asupra activităţii cerebrale şi exerciţiul fizic regulat sunt cele două elemente esenţiale pentru longevitatea creierului şi a memoriei!

Efectul este spectaculos: când primeşte nutrienţii adecvaţi, creierul dă dovada unei capacităţi sporite de concentrare şi de memorare.


Cafeina din cafea, ceai sau băuturile tip cola este renumită pentru acţiunea ei stimulantă asupra sistemului nervos.

Ginko - biloba – extractul de ginko are efecte reale, dar limitate asupra memoriei şi ameliorează circulaţia sangvină cerebrală, deci poate fi folosit ca supliment nutritiv.

Îți mai recomandăm:

Studentii care sunt mereu pusi pe memorat trebuie sa tina cont si de alimentatie. Aceasta ii ajuta in momentele de tensiune, cand sunt presati de timp si trebuie sa invete zeci de pagini in scurt timp. Citește mai mult

* * *

1. Nu reciti de prea multe ori – citirea si recitirea, uneori superficiala, a notitelor nu este o solutie buna de memorare pe termen lung. 2. Raspunde la intrebari – “de ce?” sau “cum anume?”, te ajuta sa observi mai bine ceea ai retinut si sa aprofundezi materia. Învață acum cum să înveți!


Asocierea - Crearea unor asocieri intre ceva ce vrei sa-ti amintesti si o imagine care are legatura cu acel ceva te poate ajuta sa nu mai uiti, mai ales atunci cand ai mai multe lucruri de tinut minte.

Fragmentarea - Un sir mai lung de cifre poate fi memorat mai usor si cu mai multa acuratete daca este fragmentat. Bucatile mai mici sunt mai usor de tinut minte decat un sir de cifre interminabil.


Crearea unor personalitati pentru numere
- Aceasta tehnica era folosita de marele fizician Albert Einstein. El asocia celor zece cifre cate o personalitate, spre exemplu, saptele era un barbat cu mustata.


Îți mai recomandăm:

Memoria este unul dintre cele mai fascinante procese psihice cognitiv complexe, prin intermediul caruia indivizii intiparesc, stocheaza si reactualizeaza informatiile din experienta lor anterioara. Citește mai mult

* * *

I hate studying. When I try to study I am able to concentrate for 15-20 minutes the most and then I find something else to do. I manage to make average grades from what I retain in class and with the little studying I manage to do. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe