Pornim radioul...
PROFILE VIP » Elevi celebri
 

Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) luptă să obțină aplicarea unor drepturi care, deși prevăzute prin lege, nu sunt acordate de autorități; drepturi care, în alte state europene, fac parte din normalitate. Și nu doar luptă, ci și câștigă. Din 2013 încoace, AEC a adunat o mulțime de victorii mai mici sau mai mari:

- reducere de 50% la transportul local pentru toți cei 35.000 de copii care învață în municipiul Constanța;
- burse școlare pentru mai bine de 11.000 de elevi;
- gratuitate la manuale pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a.

De 6 ani încoace, membrii AEC se judecă în instanțe cu primării și consilii locale, scriu petiții, trimit comunicate și, în general, pun problemele elevilor pe ordinea de zi a administrațiilor locale.

Membrii AEC au ieșit pentru prima oară în stradă în 2013: șase elevi au protestat atunci în fața Primăriei conduse de Radu Mazăre, cerând acordarea reducerii de 50% pe transportul în comun.

Printre ei se afla și Alexandru Manda, unul dintre membrii fondatori ai Asociației. El avea să fie președinte pentru trei mandate, în timpul cărora s-au petrecut cele mai răsunătoare victorii ale AEC. Anul trecut Alexandru a predat ștafeta: a terminat liceul. A intrat la Drept, la Universitatea din București, și a devenit totodată expert în politici educaționale la Societatea Academică din România.

Acum face parte din departamentul juridic al AEC, format din foști membri care acum sunt studenți la Drept.


Îți mai recomandăm:

Dacă anul ăsta, liceenii din clasele 11-12 vor primi manuale gratuite, pentru prima dată, ăsta e meritul exclusiv al unor elevi din Constanța. Da, niște puști de 17-18 ani nu au avut altceva mai bun de făcut decât să citească legile educației din România, să vadă ce drepturi nu le sunt respectate și după aia să se bată pentru acestea în sălile de judecată. Citește mai mult

* * *

Who says you need to wait until you ‘feel like’ doing something in order to start doing it?Look, there are days when not even the most well-intentioned advice from the latest motivational science will do. Învață acum cum să înveți!


Jocurile cum sunt sudoku, integramele, dar şi cele care fac apel la capacitatea de a rezolva ecuaţii matematice menţin în formă zonele cerebrale responsabile cu memoria.

Schimbă-ţi alimentaţia! Dulciurile şi carnea grasă ne scad capacitatea de memorare. Înlocuieşte-le cu afine, cătină, măceşe, struguri şi cu broccoli.


Dormi mai mult! În timpul somnului, creierul nostru reorganizează, prioritizează şi stochează toate informaţiile primite în timpul zilei.


Îți mai recomandăm:

Nu este iesit din comun sa uiti din cand in cand telefonul mobil acasa, dar acest lucru nu trebuie sa se intample frecvent. Daca ti se intampla prea des, este cazul sa incepi sa-ti antrenezi creierul zilnic cu ajutorul unor exercitii mentale. Citește mai mult

* * *

Plan Your Time Wisely - Throughout the semester, make an effort to keep up with weekly class readings, lectures and assignments. This will spare you from playing 'catch-up' the week before exams begin. Învață acum cum să înveți!


Nutriţionistul Cristina Bogdan îţi spune ce să mănânci ca să faci faţă în perioada examenelor. Mananca regulat si echilibrat. Este foarte important ca in perioada examenelor sa mananci alimente care sa iti dea energie pe tot parcursul zilei.

Fast-food-ul nu este o solutie, mai ales daca mananci seara – iti poate tulbura somnul si iti ingreuneaza digestia. "Este foarte important ca elevii sa se gandeasca ca au de trecut printr-un stres foarte intens, au de facut foarte multe pregatiri, asa ca trebuie sa respecte un program de viata si de alimentatie."


Îți mai recomandăm:

Ai sesiune? Nutriţioniştii îţi spun ce să mănânci pentru o memorie bună. Perioada examenelor constituie un stres pentru majoritatea elevilor şi studenţilor. Citește mai mult

* * *

Adam Ruben’s tongue-in-cheek column about the common difficulties and frustrations of reading a scientific paper broadly resonated among Science Careers readers. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe