Pornim radioul...

MemoPlus StudentIQ lansează campania "Reușesc oriunde. Aleg România"

Publicat în StudentIQ.ro

Campania "Reușesc oriunde. Aleg România" promovează români cu performanțe de necontestat, care deși au primit oferte să lucreze în străinătate, au ales să se întoarcă în România. Dorința MemoPlus StudentIQ este să propună o alternativă, o sursă de inspirație și optimism pentru toți cei care se întreabă dacă se poate realiza ceva și în România.

Într-o discuție sinceră și scurtă, românii care au participat până acum în acest proiect își prezintă motivele personale care i-au făcut să revină în România, deși aveau oferte să își continue cariera în străinătate. Așa au rezultat o serie de interviuri valoroase cu români frumoși, competenți și optimiști care iubesc România așa de mult încât s-au întors să contribuie la dezvoltarea și schimbarea ei în bine.

În proiect sunt incluse deocamdată 20 de persoane care au ales să se întoarcă în România, după ce au locuit, studiat sau lucrat în străinătate. Printre aceștia se numără politologul Sandra Pralong, violoncelistul Răzvan Suma, chirurgul Victor Costache, fotograful Matei Buță, economistul Claudiu Fuiorea, artistul vizual Andrei Ciubotaru şi profesorul universitar Răzvan Ion.

Proiectul "Reușesc oriunde. Aleg România" propune un prim grup de români din diverse domenii de activitate, cu experiențe de necontestat câștigate prin munca în străinătate, care au refuzat oferte poate mai atractive din punct de vedere financiar pentru a reveni acasă, în România.

Știm însă că sunt mult mai mulți români care au ales să facă acest pas.

MemoPlus StudentIQ dorește să dezvolte acest proiect și, din aproape în aproape, să prezinte și alți români de succes reveniți acasă pentru a-i inspira pe cei plecați să facă acest pas. Scopul campaniei este de a promova optimismul cu privire la România, încrederea că există șanse de dezvoltarea și realizare și la noi în țară dacă, la fel ca și dincolo, folosim aceeași rețetă: munca, încrederea în forțele proprii, perseverența și foarte important, optimismul.

Un raport al Organizației Internaţionale pentru Migrație arată că în anul 2013, peste 3,5 milioane de români lucrau în străinătate. Cifrele neoficiale vorbesc despre mai bine de 4 milioane de români. Un studiu SmartDreamers, realizat în anul 2013, evidențiază un fenomen și mai alarmant: 78% dintre tinerii români sunt determinați să plece peste hotare. În acest context MemoPlus StudentIQ lansează un semnal optimist, prezentând români care consideră că revenirea în România permite continuarea carierei personale și mai mult, contribuie la schimbarea în bine a României.


Îți mai recomandăm:

Proiectul „Reușesc oriunde, aleg România – un proiect MemoPlus” este pe lista participanților evenimentului Amural, desfășurat între 1-4 septembrie, în Brașov. Citește mai mult

* * *

Emoţiile înaintea unui examen sunt normale, însă atunci când frica şi nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma într-un blocaj emoţional. Învață acum cum să înveți!


Ca student, principala activitate a creierului pe care te bazezi este memoria, care trebuie însă folosită echilibrat, cu pauze şi tehnici care să ajute creierul să înmagazineze corect şi repede informaţiile.

Repetă - Căile dintre neuroni pot fi fortificate de-a lungul timpului, practicarea reluării memoriei în repetate rânduri fiind este cea mai bună metodă.

Ia pauze regulate - Atunci când hippocampusul trebuie să stocheze modele noi şi chiar similare, într-o perioadă scurtă de timp, se poate încurca. De aceea este nevoie de pauze, pentru a minimiza interferenţa.


Îți mai recomandăm:

1. Păcălește-ți creierul!Dacă informațiile pe care urmează să le asimilezi ți se par plictisitoare, convinge-ți creierul că sunt foarte importante, chiar vitale!2. Citește mai mult

* * *

The famous Nobel Prize-winning physicist Richard Feynman understood the difference between “knowing something” and “knowing the name of something,” and it’s one of the most important reasons for his success. Învață acum cum să înveți!


Cu totii va doriti sa treceti peste sesiunea care v-a gasit mai mult sau mai putin pregatiti pentru examenele dificile care stau in calea notelor mari. Abordati diverse tactici si niciuna nu pare sa va ajute sa retineti materiile stufoase? Am adunat, le-am clasificat si va servim la “tava”, cele mai importante tehnici de memorat, un ajutor pentru invatat usor.

- Conform spuselor autorului Sylvie Lair in cartea “Cum sa memoram. Ghid Practic”, este bine sa iti concentrezi atentia, ca sa percepi si sa dai un sens informatiei de memorat: sa iti creezi reprezentari mintale. 

- Noteaza-ti pe o foaie ce anume trebuie sa inveti, ce sarcina de lucru ai si aseazati-o undeva la vedere. 

- Creaza o inregistrare audio a celor mai importante sau spinoase probleme ale materiei. 

- Construieste-ti planuri de lectie sau foloseste pe cat posibil diagrame, filme, programe computere, postere, etc. Pe acestea cu siguranta le vei retine cel mai repede. 

- Una dintre tehnicile de memorare este de a “scrie” ideea principala in minte, tinand ochii inchisi, sau o alta tactica este sa scrii cuvintele cu degetul pe banca. 

- Ajuta-ti memoria folosind cartonase pe care sa notezi ideile principale plasand-le in diferite locuri din camera. Cu cat ai mai multe notite cu atat memorezi mai usor. 

- Vizualizeaza informatiile si foloseste harti, tabele, scheme si imagini pentru a putea memora informatiile, atunci cand ai foarte mult de citit. 

- Ideile pe care trebuie sa le retii le poti sublinia cu culori, markere, sau le potii scrie pe cartonase colorate.

- Un somn de cateva minute poate imbunatati memoria, asa incat daca dupa cateva ore de invatat simti nevoia sa dormi, atunci dormi. E un fapt demonstrat stiintific: somnul imbunatateste asimilarea cunostintelor.

- Alimenteaza-te corect. Pentru o mai buna capacitate de memorare e bine sa consumi cat mai multe alimente ce contin vitamina C. 

- Cine nu-si aminteste nume, date si numere de telefon si, in plus, are colesterolul marit, ar trebui sa fie foarte interesat de colina, o vitamina din grupa B. Ea se gaseste mai ales in galbenus, ficat, drojdie de bere si griu incoltit. 

- Atata timp cat informatia se memoreaza cel mai bine atunci cand aceasta este plasata la inceputul si la sfarsitul textului, este bine sa repeti de mai multe ori informatia din mijlocul textului. 

Antreneaza-ti muschii creierului ca sa absoarba mai multe informatii/cuvinte citite. Foloseste-ti viziunea periferica. Aceasta consta in a imagina o linie pe mijlocul paginii. In loc sa citesti de la stanga la dreapta fiecare linie, incearca sa citesti de sus in jos urmarind linia imaginara. Unii studenti care citesc rapid deseneaza o linie pe pagina. 

- Rezerva-ti un timp de pauza in decursul unei sedinte de lucru ce dureaza mai mult de o ora.

- Repeta ceea ce ai acumulat, dupa terminarea pauzei. 

- Profita de somn si fixeazai-ti acceasi ora pentru culcare. 

- Bea mai bine un ceai calmant, dupa masa, decat o cafea.

- Recapituleaza inainte de a adormi, ceea ce ai invatat in timpul zilei.

Memoria ta este cea mai importanta atunci cand trebuie sa aprofundezi pagini intregi de informatie intr-un timp scurt. Profita de fiecare punct din acest articol pentru a reusi sa iei toate examenele din aceasta sesiune. Nu uita sa inveti, dar sa te si relaxezi cu citate din sesiune :)


Îți mai recomandăm:

Cu totii va doriti sa treceti peste sesiunea care v-a gasit mai mult sau mai putin pregatiti pentru examenele dificile care stau in calea notelor mari. Citește mai mult

* * *

Fă legătura tot timpul între cunoștințele învățate anterior și cele pe care le înveți în prezent. Folosește aceste legături pentru a face comparații, analize, sinteze. Învață acum cum să înveți!