Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 
„Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire.” 

Ce v-a îndemnat spre studiul fizicii, domnule Presură?

- Eram deja student în anul trei la Facultatea de Electrotehnică, când am întâlnit un excelent profesor universitar, Alexandru Nicolae, care ne preda teoria câmpului electromagnetic.

Când el m-a văzut interesat de ecuaţiile lui Maxwell, m-a luat deoparte şi mi-a spus: « — Cristi, văd că ţie-ţi place mult teoria asta. Uite: ţine această carte – se numea «Fizica modernă» – a lui Feynman şi citeşte-o. ». Am citit-o cu o atât de mare plăcere, încât mi-am spus că asta trebuie să fac, aşa că am urmat apoi şi cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti.

Există profesori de fizică care predau fizica fără să o însoţească de experimente sau detalii teoretice utile înspre înţelegerea sa. Cum aţi povesti-o dumneavoastră?

Un profesor de fizică nu trebuie să le explice copiilor ce se întâmplă fără să îi îndrume spre gândire. Cel mai bun este exemplul proiectului coordonat de profesorul Cristian Haţu. Aici, profesorul aruncă în apă un buştean mare şi o piatră mică, şi apoi îi întreabă pe elevi: „De ce se scufundă piatra, care e mai uşoară,şi nu buşteanul, care e mai greu?”. Răspunsul va conduce automat la noţiunea de densitate, iar elevii vorînţelege bine despre ce este vorba. 

Astăzi, se trece cu rapiditate prin programa şcolară, fără să poţi înţelege bine ce se întamplă, pentru a acoperi o gamă largă de cunoştinţe. Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire. Aş transforma lecţia de fizică într-una de gândire, utilă în toate aspectele vieţii, de la cele profesionale sau personale până la alegerile parlamentare.


Îți mai recomandăm:

Stephen Hawking, cel a cărui perspectivă a modelat cosmologia modernă și a inspirat audiențe globale, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge. Citește mai mult

* * *

Dacă e ceva ce am învățat în primii 3 ani la facultatea de arhitectură (da, mai am încă 3. Da, știam în ce mă bag…) este să lucrez. Învață acum cum să înveți!


Află ce vitamine susțin memoria!


Publicat în Dietetik.ro
Mama îmi spunea că memoria se întreține cu vitamine, dar la vârsta copilăriei, cui îi păsa?

Trăim într-o lume în care memorie ne este pur și simplu bombardată cu tot felul de informații. Cu atâta multitasking în jur și informații care așteaptă să fie preluate de creier, memoria trebuie să rămână bine antrenată.

Primele pe listă sunt vitamina B6, B9 și B12. Complexul de B-uri ne ajută să ne mobilizăm și previne pierderile de memorie, datorită aminoacizilor conținuți.

Alimentele care conțin complexul de B-uri pot fi de la carne de pui și de pește, la tofu, ouă și broccoli.

Îți mai recomandăm:

Pentru a tine mintea alerta este necesar sa luptam pe mai multe fronturi. Printre actiunile care ajuta memoria se numara activitatea fizica dar si exercitiile pentru minte. Citește mai mult

* * *

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa elimini factorii perturbatori si sa incerci sa gasesti un mediu linistit, pentru a te putea concentra mai usor la ceea ce ai de facut. Învață acum cum să înveți!


Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.


Îți mai recomandăm:

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma. Citește mai mult

* * *

1. Fotoliu de mesaj.  Cu siguranta stii acele fotolii de masaj pe care le gasesti in orice mall care se respecta. 2. Inot. Nici un alt sport nu iti pune in miscare muschii asa cum o face inotul. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe