Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 
„Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire.” 

Ce v-a îndemnat spre studiul fizicii, domnule Presură?

- Eram deja student în anul trei la Facultatea de Electrotehnică, când am întâlnit un excelent profesor universitar, Alexandru Nicolae, care ne preda teoria câmpului electromagnetic.

Când el m-a văzut interesat de ecuaţiile lui Maxwell, m-a luat deoparte şi mi-a spus: « — Cristi, văd că ţie-ţi place mult teoria asta. Uite: ţine această carte – se numea «Fizica modernă» – a lui Feynman şi citeşte-o. ». Am citit-o cu o atât de mare plăcere, încât mi-am spus că asta trebuie să fac, aşa că am urmat apoi şi cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti.

Există profesori de fizică care predau fizica fără să o însoţească de experimente sau detalii teoretice utile înspre înţelegerea sa. Cum aţi povesti-o dumneavoastră?

Un profesor de fizică nu trebuie să le explice copiilor ce se întâmplă fără să îi îndrume spre gândire. Cel mai bun este exemplul proiectului coordonat de profesorul Cristian Haţu. Aici, profesorul aruncă în apă un buştean mare şi o piatră mică, şi apoi îi întreabă pe elevi: „De ce se scufundă piatra, care e mai uşoară,şi nu buşteanul, care e mai greu?”. Răspunsul va conduce automat la noţiunea de densitate, iar elevii vorînţelege bine despre ce este vorba. 

Astăzi, se trece cu rapiditate prin programa şcolară, fără să poţi înţelege bine ce se întamplă, pentru a acoperi o gamă largă de cunoştinţe. Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire. Aş transforma lecţia de fizică într-una de gândire, utilă în toate aspectele vieţii, de la cele profesionale sau personale până la alegerile parlamentare.


Îți mai recomandăm:

Stephen Hawking, cel a cărui perspectivă a modelat cosmologia modernă și a inspirat audiențe globale, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge. Citește mai mult

* * *

Iată câteva exerciții de relaxându-se exerciții pentru a te simți încrezător în ziua examenului. Cheia de contact: respirația. Majoritatea oamenilor recurg la respirația toracică, ceea ce provoacă tensiuni. Învață acum cum să înveți!


Exerciții pentru gimnastica minții


Publicat în Zideluni.wordpress.com

Prima recomandare este sa schimbi periodic ceasul de pe o mana pe cealalta. In acest fel vei obliga creierul tau sa gandeasca inainte sa proceseze.

Mergi pe trasee diferite in fiecare zi. Daca mergi zilnic pe acelasi drum, creierul tau este deja pe „pilot automat”.

Propune-ti sa inveti ceva nou in fiecare zi. O poti face citind  sau folosind Wikipedia ori Google pentru acest lucru. Cauta un cuvant, un concept, o firma, un nume sau o tara si invata ceva nou zilnic.


Îți mai recomandăm:

1. Schimba ceasul de pe o mana pe cealalta Daca esti ca mine, inseamna ca folosesti ceasul pe mana stanga. In momentul in care vrei sa vezi cat e ceasul, creierul tau nu face nici un efort pentru a "executa" aceasta sarcina. Citește mai mult

* * *

Dacă vrei să faci față mai ușor sesiunii și să fii în formă maximă la examene, susține-ți creierul și oferă-i un impuls de energie cu MemoPlus. Învață acum cum să înveți!


Ce mâncăm și bem în sesiune


Publicat în Ziarul De Iasi
Alimentația zilnică trebuie să conțină în mod dominant: fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, soia, smochine, stafide, curmale, pește, ficat, carne de pui slabă și multe salate de legume proaspete.
 
Se recomandă ca în perioada de sesiune să se bea dimineața, pentru dinamizare, un pahar cu apă amestecată cu o linguriță miere și două linguri suc de lamîie.
 
Despre ananas se spune că are proprietatea de a întări memoria. O banană pe zi reface rapid energia consumată prin efort intelectual. Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare.

Îți mai recomandăm:

Studentii stiu ce inseamna emotiile, noptile pierdute cu cartile in brate, ceasca de cafea sau paharul de cola. Insa alimentatia zilnica trebuie sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (griu, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, peste, ficat, carne de pui slaba si multe salate de legume proaspete. Citește mai mult

* * *

Potrivit cercetătorilor, cei mai mulţi studenţi greşesc pentru că vor să înveţe recitind notiţe şi texte din manuale.  Nu te rezuma să reciteşti notiţele! Cei care citesc de mai multe ori textele nu le vor reţine mai bine decât cei care le citesc o singură dată. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe