Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 
„Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire.” 

Ce v-a îndemnat spre studiul fizicii, domnule Presură?

- Eram deja student în anul trei la Facultatea de Electrotehnică, când am întâlnit un excelent profesor universitar, Alexandru Nicolae, care ne preda teoria câmpului electromagnetic.

Când el m-a văzut interesat de ecuaţiile lui Maxwell, m-a luat deoparte şi mi-a spus: « — Cristi, văd că ţie-ţi place mult teoria asta. Uite: ţine această carte – se numea «Fizica modernă» – a lui Feynman şi citeşte-o. ». Am citit-o cu o atât de mare plăcere, încât mi-am spus că asta trebuie să fac, aşa că am urmat apoi şi cursurile Facultăţii de Fizică din Bucureşti.

Există profesori de fizică care predau fizica fără să o însoţească de experimente sau detalii teoretice utile înspre înţelegerea sa. Cum aţi povesti-o dumneavoastră?

Un profesor de fizică nu trebuie să le explice copiilor ce se întâmplă fără să îi îndrume spre gândire. Cel mai bun este exemplul proiectului coordonat de profesorul Cristian Haţu. Aici, profesorul aruncă în apă un buştean mare şi o piatră mică, şi apoi îi întreabă pe elevi: „De ce se scufundă piatra, care e mai uşoară,şi nu buşteanul, care e mai greu?”. Răspunsul va conduce automat la noţiunea de densitate, iar elevii vorînţelege bine despre ce este vorba. 

Astăzi, se trece cu rapiditate prin programa şcolară, fără să poţi înţelege bine ce se întamplă, pentru a acoperi o gamă largă de cunoştinţe. Dacă eu aş fi un ministru al Învăţământului şi mi s-ar da să mă ocup de conţinutul unui manual de fizică, aş tăia cel puţin trei sferturi din el şi aş lăsa tocmai ceea ce este esenţial în el: procesul de gândire. Aş transforma lecţia de fizică într-una de gândire, utilă în toate aspectele vieţii, de la cele profesionale sau personale până la alegerile parlamentare.


Îți mai recomandăm:

Stephen Hawking, cel a cărui perspectivă a modelat cosmologia modernă și a inspirat audiențe globale, a murit la vârsta de 76 de ani. Anunţul a fost făcut de familia fizicianului, potrivit căreia cunoscutul om de ştiinţă a murit împăcat în somn, miercuri, la casa sa din Cambridge. Citește mai mult

* * *

“Studenții învață haotic” este concluzia Universității din Washington. Psihologii au ajuns la concluzia că studenții care se pregătesc pentru examene recitind cursurile și materia nu învață aproape deloc. Învață acum cum să înveți!


Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.


Îți mai recomandăm:

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma. Citește mai mult

* * *

Se apropie un examen și nu știi cum să faci față cantității mari de informație pe care trebuie s-o memorezi?Citește cursurile cu voce tare, vei fi surprins cât de multe îți vei reaminti! Oferă-ți o mică recompensă, există multe modalități de a integra un sistem de recompensare în obiceiurile tale de studiu. Învață acum cum să înveți!


Când ne confruntăm cu un lapsus, acele stânjenitoare goluri de momorie, un gest simplu ne-ar putea scoate din impas, potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact în ceea ce priveşte amintirea corectă a detaliilor, dar şi că sentimentul de confort din timpul intervievării a ajutat.

"Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia.", a declarat doctorul Robert Nash.


Îți mai recomandăm:

Nu mai ştiu sigur când s-a întâmplat totul, ştiţi clişeul ăla despre o fată şi-un băiat. Băiatul o plăcea pe fată, dar ea pe el nu, la început, si multe alte lucruri triste care intervin între ei, dar reuşesc să iasă învingători, ceva similar mi s-a întâmplat şi mie. Citește mai mult

* * *

Dacă vrei să faci față mai ușor sesiunii și să fii în formă maximă la examene, susține-ți creierul și oferă-i un impuls de energie cu MemoPlus. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe