Pornim radioul...
SMART FACTS » Cool hunting
 

Drumul spre ceea ce suntem 

Publicat în Hanul Unei Alte Ancute

Vorbeam ieri cu mama la telefon si o rugam sa-si stoarca neuronii si sa identifice momentul si circumstantele precise in care am invatat sa citesc.

Primul eveniment corelat cu treaba asta pe care l-a putut rememora a fost cum a chemat-o odata educatoarea mea in cancelarie, intrigata de faptul ca gasise intr-una din zile o fraza scrisa pe tabla, iar ceilalti copii indicasera ca Ancuta fusese autoarea ei.

„De unde stie, doamna, sa scrie si sa citeasca? Ati invatat-o dumneavoastra acasa?” Mama nu a putut decat sa ridice din umeri, poate si mai intrigata decat educatoarea. Aveam doar cinci ani, nici nu se punea problema sa-i treaca cuiva prin cap sa ma invete sa citesc si sa scriu. Hmm, isi aduse ea aminte mai tarziu, parca o rugasem candva sa-mi spuna semnificatia unei litere mai bizare intalnite cine stie pe unde – poate un „Y”, poate un „Q”, poate un „K” – insa nu acordase prea mare importanta acestui fapt. Nimeni nu-mi pusese vreodata buchiile in fata, nici macar sub o forma extrem de subtila sau, dimpotriva, atragatoare pentru ochii unui copil de cinci ani.

Asadar, de unde si cum invatasem sa citesc va ramane misterul primordial al existentei mele, pe care poate o sa-ncerc sa-l dezleg vreodata cu ajutorul unor sedinte de hipnoza – desi, daca stau sa ma gandesc, nu stiu la ce mi-ar mai folosi.


Îți mai recomandăm:

Şcoala? Nu pot să spun că mi-a plăcut. Eu am fost foarte încântat când am terminat şcoala! Îmi place să citesc, dar ce cred eu de cuviinţă, să gândesc cum cred eu, nu cum îmi spun alţii că trebuie să gândesc. Citește mai mult

* * *

Învățarea eficientă începe cu atenția în sala de curs.  Acasă, planifică ce ai să înveți; recapitulează săptămânal ce ai învățat, precum și la terminarea unui capitol sau mai multora. Învață acum cum să înveți!


Mind map – ce sunt hărțile mentale?


Publicat în Gandeste Pozitiv

Mind map, sau harta mentala este un instrument care ne ajuta sa structuram, organizam, memoram, sa aranjam si sa invatam informatii intr-un mod organizat. Hartile mentale incurajeaza creativitatea si flexibilitatea si te ajuta sa gandesti outside the box.

Practic vorbind, o harta mentala este o diagrama care conecteaza informatia din jurul unui subiect central. Din aceasta cauza, ele mai sunt numite si diagramele paianjen.

Hartile mentale functioneaza pentru ca te ajuta sa eviti gandirea lineara, care te limiteaza, si te deschid catre noi feluri de gandire. Sunt mai realiste, pentru ca majoritatea lucrurilor nu sunt ordonate.


Îți mai recomandăm:

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Citește mai mult

* * *

Dupa ce am stabilit cum sa te organizezi si care este ora la care trebuie sa te trezesti dimineata, dar mai ales la ce ora sa fii in pat, pentru ca si maine este o noua zi de invatat, acum trecem la procedura efectiva de lucru, respectiv: notitele. Învață acum cum să înveți!


Un somn odihnitor înaintea unui examen este o recomandare ce merită urmată.

Somnul aproape că dublează şansa de a ne aminti materiale pe care înainte nu le puteam reproduce. Impulsul accesării memoriei după somn sugerează că unele amintiri sunt întărite peste noapte.

Specialiştii i-au învăţat pe participanţii la studiu anumite cuvinte pe care i-au rugat să le repete.

Cei care au dormit 12 ore au fost mai predispuşi să îşi amintească cuvintele inventate, chiar dacă le auziseră şi învăţaseră pentru prima dată.

Îți mai recomandăm:

Creierul consuma foarte multa energie, aproximativ 20% din totalul oxigenului dintr-un inspir este consumat de creier, iar acest consum creste in cazul eforturilor intelectuale. Citește mai mult

* * *

Sesiunea poate fi uneori extrem de stresanta pentru tine, cu atat mai mult cu cat ai in fata sutele de pagini pe care trebuie sa le pregatesti pentru examene si nu stii exact cum si ce sa faci mai intai. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe