Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 

Ce înseamnă un profesor "cool"? 

Publicat în Tribuna Invatamantului

Unii dintre studenți sunt adesea întrebați ce vor să lucreze după ce finalizează studiile.

Mulți dintre ei mărturisesc că, deși au urmat modulul psihopedagogic, nu intenționează să se angajeze în învățământ. Foarte puțini afirmă, chiar ușor jenați, că își doresc o carieră în educație. Dar dintre aceștia însă mai toți proiectează să devină profesori cool. Nu un profesor bun, ci unul care să fie apreciat de studenți drept prof cool.

Dar ce înseamnă un profesor "cool"?

Prima trimitere probabil că plasează răspunsul într-o zonă de semnificare a cuvântului din limba engleză: rece, reținut, dar cu deschidere la superlativele românești: grozav, extraordinar, formidabil, nemaipomenit.

Deși pare că toată lumea știe despre ce este vorba, totuși tema merita clarificări.

O primă precizare este că un prof cool este un om cumsecade (de treabă), cu mintea deschisă, binevoitor, care e dispus să relaționeze oricând cu studenții săi. Un prof cool este acela care oferă soluția la problemă pe skype și comunică astfel încât toată lumea înțelege și se simte bine.

Spre deosebire de modelul profesorului tradițional, care marca în mod ferm distanța profesor-student, profesorul cool își păstrează statusul de adult și mai ales pe cel de profesor, adică, așa cum spune o expresie populară, nu se trage de șireturi cu studenții, dar încearcă să-i înțeleagă, empatizează cu ei, urmărește să gândească și din perspectiva lor în rezolvarea unor probleme de interes comun.


Îți mai recomandăm:

În februarie 2015, niște elevi de la Liceul “Gheorghe Șincai” din Cluj își luau la mișto profesorii pe un grup de Facebook. La scurt timp, dascălii află, iar mișto-ul se transformă într-un scandal care face înconjurul țării. Citește mai mult

* * *

Cea mai uşoară metodă de memorare a informaţiei este fotografierea ei vizuală, aceasta fiind una dintre cele mai frecvent folosite tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Învață acum cum să înveți!


Exerciții pentru gimnastica minții


Publicat în Zideluni.wordpress.com

Prima recomandare este sa schimbi periodic ceasul de pe o mana pe cealalta. In acest fel vei obliga creierul tau sa gandeasca inainte sa proceseze.

Mergi pe trasee diferite in fiecare zi. Daca mergi zilnic pe acelasi drum, creierul tau este deja pe „pilot automat”.

Propune-ti sa inveti ceva nou in fiecare zi. O poti face citind  sau folosind Wikipedia ori Google pentru acest lucru. Cauta un cuvant, un concept, o firma, un nume sau o tara si invata ceva nou zilnic.


Îți mai recomandăm:

1. Schimba ceasul de pe o mana pe cealalta Daca esti ca mine, inseamna ca folosesti ceasul pe mana stanga. In momentul in care vrei sa vezi cat e ceasul, creierul tau nu face nici un efort pentru a "executa" aceasta sarcina. Citește mai mult

* * *

Știu că treci printr-o perioadă dificilă din an. Multe examene, timpul e scurt, în perioada semestrului poate ai acumulat niște goluri pe care simți că nu le poți recupera acum. Învață acum cum să înveți!


Creierul consuma foarte multa energie, aproximativ 20% din totalul oxigenului dintr-un inspir este consumat de creier, iar acest consum creste in cazul eforturilor intelectuale. 

Vitaminele din complexul B sunt ideale pentru sanatatea si integritatea celulelor nervoase, iar unele grasimi ca omega 3 si omega 6 intervin in procesele nervoase.

Se recomanda zilnic sa consumati o carne slaba la cuptor, fiarta sau pe gratar, dar nu prajita.

Ouale si lactatele reprezinta de asemenea surse veritabile de aminoacizi, la fel si ficatul sau fructele de mare.


Îți mai recomandăm:

Vrem o minte care să nu ne trădeze când avem mai mare nevoie de ea? Există meniuri care o pot stimula!   Regulile pentru păstrarea creierului în formă sunt: Să nu sărim peste cele trei mese principale. Citește mai mult

* * *

Sesiunea este cea mai grea perioadă din viaţa unui student. Durează cam o lună, dar acea lună pare să dureze infinit mai mult în mintea studentului stresat și panicat, asaltat de examene şi proiecte. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe