Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 

Ce înseamnă un profesor "cool"? 

Publicat în Tribuna Invatamantului

Unii dintre studenți sunt adesea întrebați ce vor să lucreze după ce finalizează studiile.

Mulți dintre ei mărturisesc că, deși au urmat modulul psihopedagogic, nu intenționează să se angajeze în învățământ. Foarte puțini afirmă, chiar ușor jenați, că își doresc o carieră în educație. Dar dintre aceștia însă mai toți proiectează să devină profesori cool. Nu un profesor bun, ci unul care să fie apreciat de studenți drept prof cool.

Dar ce înseamnă un profesor "cool"?

Prima trimitere probabil că plasează răspunsul într-o zonă de semnificare a cuvântului din limba engleză: rece, reținut, dar cu deschidere la superlativele românești: grozav, extraordinar, formidabil, nemaipomenit.

Deși pare că toată lumea știe despre ce este vorba, totuși tema merita clarificări.

O primă precizare este că un prof cool este un om cumsecade (de treabă), cu mintea deschisă, binevoitor, care e dispus să relaționeze oricând cu studenții săi. Un prof cool este acela care oferă soluția la problemă pe skype și comunică astfel încât toată lumea înțelege și se simte bine.

Spre deosebire de modelul profesorului tradițional, care marca în mod ferm distanța profesor-student, profesorul cool își păstrează statusul de adult și mai ales pe cel de profesor, adică, așa cum spune o expresie populară, nu se trage de șireturi cu studenții, dar încearcă să-i înțeleagă, empatizează cu ei, urmărește să gândească și din perspectiva lor în rezolvarea unor probleme de interes comun.


Îți mai recomandăm:

În februarie 2015, niște elevi de la Liceul “Gheorghe Șincai” din Cluj își luau la mișto profesorii pe un grup de Facebook. La scurt timp, dascălii află, iar mișto-ul se transformă într-un scandal care face înconjurul țării. Citește mai mult

* * *

1. Respiră adânc şi realizează că totul este doar în capul tău Relaxează-te înainte să te apuci de scris. Inspiră aer adânc în piept, în timp ce ai mâinile pe bancă şi corpul relaxat. Învață acum cum să înveți!


How To Stay Sharp


Publicat în Popsci.com

Get The Blood Flowing - Women who walked briskly for an hour twice weekly for six months increased brain volume in the areas that control thinking and memory.

Eat Your Greens - The more leafy vegetables the subjects ate, the better they performed on learning and memory tests.

Talk To People - More social interaction was associated with less cognitive decline for people aged 50 and above. Plus, one of the major risk factors for death in the elderly is social isolation—lone­liness really can kill you.


Îți mai recomandăm:

Billionaire Bill Gates wishes that if he had one superpower, it would be the ability to read faster. Warren Buffet has claimed that he has “wasted ten years reading slowly. Citește mai mult

* * *

Primul lucru: fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi. Învață acum cum să înveți!


Dacă încerci să înveți, s-ar putea să vrei să-i dai creierului tău puțină cafeină. Dar momentul în care faci asta este relevant, a descoperit un nou studiu din "Nature Neuroscience".

Cercetătorii au descoperit că dacă le dai cafeină unor oameni care au memorat o serie de imagini, acest lucru le va crește radical abilitatea de a-și aminti detaliile subtile, în comparație cu cei care au primit pastile placebo. Înainte să bei o cafea, amintește-ți însă că este necesară doar o doză de 200 de miligrame de cafeină - cantitatea conținută într-o cană mare de cafea - pentru a face trucul.


Îți mai recomandăm:

Cafea sau ciocolata = cofeina. Cafeina nu te face mai destept, dar te ajuta sa te concentrezi. Se gaseste in cafea, ciocolata si bauturi energizante si te trezeste, chiar daca pentru putin timp. Citește mai mult

* * *

Primul lucru: gestionează-ţi eficient timpul. OK, ai cursurile, ai un anumit număr de zile pentru învăţat; ce faci? Fă-ţi un plan de bătaie, un program de învăţat. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe