Pornim radioul...
SMART FACTS » Profesori celebri
 

Ce înseamnă un profesor "cool"? 

Publicat în Tribuna Invatamantului

Unii dintre studenți sunt adesea întrebați ce vor să lucreze după ce finalizează studiile.

Mulți dintre ei mărturisesc că, deși au urmat modulul psihopedagogic, nu intenționează să se angajeze în învățământ. Foarte puțini afirmă, chiar ușor jenați, că își doresc o carieră în educație. Dar dintre aceștia însă mai toți proiectează să devină profesori cool. Nu un profesor bun, ci unul care să fie apreciat de studenți drept prof cool.

Dar ce înseamnă un profesor "cool"?

Prima trimitere probabil că plasează răspunsul într-o zonă de semnificare a cuvântului din limba engleză: rece, reținut, dar cu deschidere la superlativele românești: grozav, extraordinar, formidabil, nemaipomenit.

Deși pare că toată lumea știe despre ce este vorba, totuși tema merita clarificări.

O primă precizare este că un prof cool este un om cumsecade (de treabă), cu mintea deschisă, binevoitor, care e dispus să relaționeze oricând cu studenții săi. Un prof cool este acela care oferă soluția la problemă pe skype și comunică astfel încât toată lumea înțelege și se simte bine.

Spre deosebire de modelul profesorului tradițional, care marca în mod ferm distanța profesor-student, profesorul cool își păstrează statusul de adult și mai ales pe cel de profesor, adică, așa cum spune o expresie populară, nu se trage de șireturi cu studenții, dar încearcă să-i înțeleagă, empatizează cu ei, urmărește să gândească și din perspectiva lor în rezolvarea unor probleme de interes comun.


Îți mai recomandăm:

În februarie 2015, niște elevi de la Liceul “Gheorghe Șincai” din Cluj își luau la mișto profesorii pe un grup de Facebook. La scurt timp, dascălii află, iar mișto-ul se transformă într-un scandal care face înconjurul țării. Citește mai mult

* * *

Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este să vă dozați corect timpul și, de preferat, să nu citiți foarte mult deodată. Citiți maxim 1-2 ore, luați pauze scurte, faceți-vă schițe, simplificați materialul, mai ales dacă acesta este voluminos si alambicat. Învață acum cum să înveți!


Ce se întamplă în organism atunci când ne antrenăm? Creșterea fluxului sanguin are beneficii asupra creierului. Imediat, celulele creierului încep să funcționeze la un nivel superior, iar acest lucru te face să te simți extrem de concentrat și de alert în timpul miscării.

Când te antrenezi în mod regulat, creierul se obișnuiește cu acest val frecvent de sânge și se adaptează prin declansarea sau blocarea anumitor gene. Multe dintre aceste schimbări stimulează funcția celulelor cerebrale și le protejează de boli cum ar fi Alzheimer, Parkinson sau chiar accident vascular cerebral.

Hippocampus - Această parte a creierului este foarte implicată în procesul de învățare și memorare, si este una dintre singurele sectiuni ale creierului care poate crea noi celule ale acesuia. Antrenamentul faciliteaza acest lucru, datorita extra oxigenului din creier.


Îți mai recomandăm:

1. Schimba ceasul de pe o mana pe cealalta Daca esti ca mine, inseamna ca folosesti ceasul pe mana stanga. In momentul in care vrei sa vezi cat e ceasul, creierul tau nu face nici un efort pentru a "executa" aceasta sarcina. Citește mai mult

* * *

Sunt câteva elemente care te pot ajuta să te motivezi în sesiunea de examene. În primul rând nu te descuraja singur.  Propune-ţi să fii mai organizat şi să îţi fie clar tot ceea ce ai de făcut sau de învăţat şi atunci  haosul din mintea ta se transformă în ordine. Învață acum cum să înveți!


6 metode care te ajută să memorezi


Publicat în Realitatea

Memoria poate fi ajutată prin anumite tehnici de învăţare, care se bazează pe modul în care funcţionează creierul nostru.

Prima tehnică este să prelucrezi materialul pe care trebuie să îl înveți. Memoria pasivă este ineficientă, deci se recomandă să iei notiţe, să faci asocieri, să gândeşti grafice şi reprezentări vizuale ale informaţiilor care se cer memorate.

Lucrează cu asocieri. Cea mai eficientă metodă de memorare este să asociezi părţi din lucrul respectiv cu altceva. 


Îți mai recomandăm:

1. Divizarea Divizarea este probabil una dintre cele mai vechi metode de memorare. Ea functioneaza prin “ruperea” informatiei complicate in bucati mai mici, care sunt mai usor e retinut. Citește mai mult

* * *

How do I study hard (I mean 100% flat out full throttle) for 2 years without burning out and getting tired psychologically?***** This is long, but I am a teacher. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe