Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Să ceri bani nu e niciodată un lucru ușor de făcut. Cu atât mai mult la serviciu. Să ți se ceară, nici atât. Avem, așadar, un subiect delicat și, dacă ne raportăm doar la locul de muncă, unul care deranjează ambele părți implicate: angajați și angajatori.

Mai multe statistici referitoare la numărul de angajați care au cerut vreodată măriri de salariu ne indică rezultate de 44% în dreptul femeilor și 48% în dreptul bărbaților, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor preferă să accepte situația salarială fără să scoată un cuvânt legat de acest aspect.

Sigur, aici trebuie să luăm în calcul în primul rând situația din piața muncii. În România, e limpede că lucrurile nu stau cel mai bine din acest punct de vedere, lucru care îi face pe oameni, dacă nu chiar să uite de tot de o eventuală cerere de mărire măcar să fie descurajați. Logica e simplă: “Vrei mai mulți bani? Următorul!”

Apoi, contează și domeniul în care lucrezi. În zilele în care trăim, e destul de clar că, la prima vedere, un angajat din IT ar avea șanse mai mari de reușită în cazul unei astfel de solicitări decât, să spunem, un angajat al unui restaurant iar principalul criteriu care face diferența nu e ghidat de nivelul de competențe, pentru că nu ai cum să compari cele două domenii.

Mai degrabă, diferența e făcută de nevoia companiilor de oameni tehnici, una care de multe ori stă la prăpastia dintre disperare și necesitate. Calculele sunt, și la acest punct, simple: O companie face mult mai greu rost de un web developer bun decât un restaurant de un ospătar priceput.

În strânsă legătură cu cele două aspecte care trebuie luate în calcul înainte de prezentarea unei strategii scurte dar extrem de eficiente pentru obținerea unor venituri mai mari, se află poate cel mai relevant criteriu: realismul.

Asta înseamnă că trebuie să faci un mic rezumat al propriilor tale rezultate, ceea ce nu e greu. Greul vine când trebuie să fii și realist, pentru că altfel raportul dintre rezultate și venitul meritoriu nu va fi unul corect, îndreptat spre adevăr.

Dar dacă simți că te învârți de ceva vreme în cerc, dacă realizezi că, în medie, câștigi mai puțin decât persoanele din domeniul tău și dacă consideri că profitul pe care îl aduci companiei trebuie recompensat mai atent, atunci e timpul să ceri o mărire de salariu și să iei în calcul următoarea simplă strategie:

1) Fii tu primul care face oferta! Crede-ne, e mult mai greu să negociezi pentru a obținerea unei sume mai mari pornind de la un număr setat de managerul tău. Dacă, în schimb, vei face tu primul pas, chiar dacă oferta va părea exagerată, cel puțin va avea un punct de referință. Spre exemplu, în cazul în care vei cere cu 500 RON mai mult decât câștigai în momentul respectiv, șeful tău cu siguranță va ști că o ofertă de 100 RON în plus e departe de a te mulțumi.

2) Evită cifrele rotunde! Cu cât suma pe care o vei propune va fi mai precisă, cu atât și contra-oferta de care sunt șanse să te lovești va fi mai aproape de solicitările tale. Pare ciudat dar dacă vei cere, de pildă, 2780 RON, managerul va avea tendința să îți spună: 2700! Dacă, în schimb, vei solicita 2700 direct, atunci el îți va propune 2500. Cam așa funcționează criteriul cifrelor rotunde.

3) Cere o mărire în timpul unui proiect pe care îl ai de îndeplinit, nu după! Acesta e, probabil, cel mai puternic detaliu de care te poți lega pentru a-ți face superiorii să îți ofere un fluturaș de salariu mai „colorat”. E demonstrat faptul că șefii sunt mult mai deschiși la negocieri atunci când tu, ca și angajat, ești în mijlocul unui proiect decât în situația în care îți vei fi bifat task-urile.

Și aici strategia e susținută ușor de argumente logice. Să fim realiști, după încheierea proiectului nu mai ești un jucător cheie, cel puțin pe moment. În timpul acestuia, este esențial ca dorințele tale să fie, în măsura în care e posibil, îndeplinite. Altfel, se pune în pericol atingerea scopului, ceea ce cu siguranță o companie nu vrea.


Îți mai recomandăm:

Renuntarea la locul de munca este un pas greu si o decizie dificila, avand in vedere faptul ca nu se fac angajari in masa in aceasta perioada. Totusi, exista situatii in care este mai bine sa renunti la un job, decat sa te imbolnavesti din cauza lui. Citește mai mult

* * *

Relaxing music for studying that helps concentration, memory and focus for long reading and relaxing. . Învață acum cum să înveți!


Au mai rămas câteva zile până la examenele de admitere! Cei conştiincioşi au început să recapituleze informaţia, ceilalţi "galopează" prin materie cu speranţa că vor avea suficient timp să parcurgă toată bibliografia. 

Pentru a învăţa cu spor sunt utile schemele logice şi listele de cuvinte-cheie. Evitaţi să citiţi dimineaţa şi ascultaţi, în fundal, muzică relaxantă. Indiferent de etapa pe care o parcurgeţi şi de cantitatea de informaţie pe care mai trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi şi cu zâmbetul pe buze.

De exemplu atât ca metodă de învăţare, cât şi ca formă de recapitulare, utilizarea schemelor logice este foarte eficientă. "Recapitularea se face pe baza ideilor esenţiale, după ce, în prealabil, informaţia a fost structurată şi dezvoltată. Fără o arhitectură a informaţiei datele rămân în creier pentru o perioadă foarte scurtă de timp, ceea ce înseamnă că actul de învăţare este inutil", spune profesorul Florin Colceag, specialist în memorare şi învăţare rapidă.


Îți mai recomandăm:

Indiferent de cantitatea de informaţie pe care trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi. Citește mai mult

* * *

Iată câteva exerciții de relaxându-se exerciții pentru a te simți încrezător în ziua examenului. Cheia de contact: respirația. Majoritatea oamenilor recurg la respirația toracică, ceea ce provoacă tensiuni. Învață acum cum să înveți!


Notițele, instrumentul tău din sesiune!


Publicat în StudentIQ.ro

Dupa ce am stabilit cum sa te organizezi si care este ora la care trebuie sa te trezesti dimineata, dar mai ales la ce ora sa fii in pat, pentru ca si maine este o noua zi de invatat, acum trecem la procedura efectiva de lucru, respectiv: notitele.

  • Foloseste cardurile, notitele sau post-it-urile deoarece iti testeaza atat abilitatea de a recunoaste informatiile importante, cat si abilitatea de a le retine. Aceasta metoda este ideala in cazul definitiilor, a formulelor sau a listelor.

 

  • In cazul in care inveti pentru materii precum matematica, statistica, filosofie este esential sa faci un rezumat al cursurilor care sa contina partile esentiale (definitii, formule, scheme, clasificari) si pe care sa le subliniezi cu un marker colorat.

 

  • Scrie intrebarea la subiectul care te intereseaza pe una dintre fetele foii de hartie (sau bucatii de carton), iar raspunsul pe cealalta parte. Aceasta este o metoda perfecta de memorare pentru studentii care invata pe fuga sau care au de invatat un volum urias de materie si care necesita recapitulare.

 

  • Organizarea si revizuirea notitelor este importanta inainte de a merge la culcare. In acest fel, subconstientul tau va acumula mai multe idei, pe care le va depozita proaspete in memorie, pentru a doua zi.

 

  • La cea de-a doua lectura, subliniaza sau scrie pe o foaie ideile principale ale textului, fara sa dai importanta detaliilor. Mai intai incearca sa reproduci din minte materialul de invatat, si abia apoi reciteste-l.


Studenti, masteranzi, doctoranzi sau absolventi, fiecare dintre voi a testat macar odata acesta modalitate de a invata in sesiune, v-ati notat si ati subliniat. Pentru cei care sunt la prima sesiune, incercati aceasta modalitate de a invata. Veti avea Succes!


Îți mai recomandăm:

Dupa ce am stabilit cum sa te organizezi (Link art. despre organizare) si care este ora la care trebuie sa te trezesti dimineata, dar mai ales la ce ora sa fi in pat, pentru ca si maine este o noua zi de invatat, acum trecem la procedura efectiva de lucru, respectiv: notitele. Citește mai mult

* * *

Nothing beats a curious mind. How curious are you? Don’t take things on face value. Go deeper into how things work. Question most things. Be genuinely interested in new subjects. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe