Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Să ceri bani nu e niciodată un lucru ușor de făcut. Cu atât mai mult la serviciu. Să ți se ceară, nici atât. Avem, așadar, un subiect delicat și, dacă ne raportăm doar la locul de muncă, unul care deranjează ambele părți implicate: angajați și angajatori.

Mai multe statistici referitoare la numărul de angajați care au cerut vreodată măriri de salariu ne indică rezultate de 44% în dreptul femeilor și 48% în dreptul bărbaților, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor preferă să accepte situația salarială fără să scoată un cuvânt legat de acest aspect.

Sigur, aici trebuie să luăm în calcul în primul rând situația din piața muncii. În România, e limpede că lucrurile nu stau cel mai bine din acest punct de vedere, lucru care îi face pe oameni, dacă nu chiar să uite de tot de o eventuală cerere de mărire măcar să fie descurajați. Logica e simplă: “Vrei mai mulți bani? Următorul!”

Apoi, contează și domeniul în care lucrezi. În zilele în care trăim, e destul de clar că, la prima vedere, un angajat din IT ar avea șanse mai mari de reușită în cazul unei astfel de solicitări decât, să spunem, un angajat al unui restaurant iar principalul criteriu care face diferența nu e ghidat de nivelul de competențe, pentru că nu ai cum să compari cele două domenii.

Mai degrabă, diferența e făcută de nevoia companiilor de oameni tehnici, una care de multe ori stă la prăpastia dintre disperare și necesitate. Calculele sunt, și la acest punct, simple: O companie face mult mai greu rost de un web developer bun decât un restaurant de un ospătar priceput.

În strânsă legătură cu cele două aspecte care trebuie luate în calcul înainte de prezentarea unei strategii scurte dar extrem de eficiente pentru obținerea unor venituri mai mari, se află poate cel mai relevant criteriu: realismul.

Asta înseamnă că trebuie să faci un mic rezumat al propriilor tale rezultate, ceea ce nu e greu. Greul vine când trebuie să fii și realist, pentru că altfel raportul dintre rezultate și venitul meritoriu nu va fi unul corect, îndreptat spre adevăr.

Dar dacă simți că te învârți de ceva vreme în cerc, dacă realizezi că, în medie, câștigi mai puțin decât persoanele din domeniul tău și dacă consideri că profitul pe care îl aduci companiei trebuie recompensat mai atent, atunci e timpul să ceri o mărire de salariu și să iei în calcul următoarea simplă strategie:

1) Fii tu primul care face oferta! Crede-ne, e mult mai greu să negociezi pentru a obținerea unei sume mai mari pornind de la un număr setat de managerul tău. Dacă, în schimb, vei face tu primul pas, chiar dacă oferta va părea exagerată, cel puțin va avea un punct de referință. Spre exemplu, în cazul în care vei cere cu 500 RON mai mult decât câștigai în momentul respectiv, șeful tău cu siguranță va ști că o ofertă de 100 RON în plus e departe de a te mulțumi.

2) Evită cifrele rotunde! Cu cât suma pe care o vei propune va fi mai precisă, cu atât și contra-oferta de care sunt șanse să te lovești va fi mai aproape de solicitările tale. Pare ciudat dar dacă vei cere, de pildă, 2780 RON, managerul va avea tendința să îți spună: 2700! Dacă, în schimb, vei solicita 2700 direct, atunci el îți va propune 2500. Cam așa funcționează criteriul cifrelor rotunde.

3) Cere o mărire în timpul unui proiect pe care îl ai de îndeplinit, nu după! Acesta e, probabil, cel mai puternic detaliu de care te poți lega pentru a-ți face superiorii să îți ofere un fluturaș de salariu mai „colorat”. E demonstrat faptul că șefii sunt mult mai deschiși la negocieri atunci când tu, ca și angajat, ești în mijlocul unui proiect decât în situația în care îți vei fi bifat task-urile.

Și aici strategia e susținută ușor de argumente logice. Să fim realiști, după încheierea proiectului nu mai ești un jucător cheie, cel puțin pe moment. În timpul acestuia, este esențial ca dorințele tale să fie, în măsura în care e posibil, îndeplinite. Altfel, se pune în pericol atingerea scopului, ceea ce cu siguranță o companie nu vrea.


Îți mai recomandăm:

Renuntarea la locul de munca este un pas greu si o decizie dificila, avand in vedere faptul ca nu se fac angajari in masa in aceasta perioada. Totusi, exista situatii in care este mai bine sa renunti la un job, decat sa te imbolnavesti din cauza lui. Citește mai mult

* * *

Sesiune! Cuvântul cel mai înspăimântător pe care îl poți spune unui student. De două ori pe an, vine acea perioadă în care nu avem viață socială. Învață acum cum să înveți!


Cu totii va doriti sa treceti peste sesiunea care v-a gasit mai mult sau mai putin pregatiti pentru examenele dificile care stau in calea notelor mari. Abordati diverse tactici si niciuna nu pare sa va ajute sa retineti materiile stufoase? Am adunat, le-am clasificat si va servim la “tava”, cele mai importante tehnici de memorat, un ajutor pentru invatat usor.

 • Conform spuselor autorului Sylvie Lair in cartea “Cum sa memoram. Ghid Practic”, este bine sa iti concentrezi atentia, ca sa percepi si sa dai un sens informatiei de memorat: sa iti creezi reprezentari mintale. 
   
 • Noteaza-ti pe o foaie ce anume trebuie sa inveti, ce sarcina de lucru ai si aseazati-o undeva la vedere. 
   
 • Creaza o inregistrare audio a celor mai importante sau spinoase probleme ale materiei. 
   
 • Construieste-ti planuri de lectie sau foloseste pe cat posibil diagrame, filme, programe computere, postere, etc. Pe acestea cu siguranta le vei retine cel mai repede. 
   
 • Una dintre tehnicile de memorare este de a “scrie” ideea principala in minte, tinand ochii inchisi, sau o alta tactica este sa scrii cuvintele cu degetul pe banca. 
   
 • Ajuta-ti memoria folosind cartonase pe care sa notezi ideile principale plasand-le in diferite locuri din camera. Cu cat ai mai multe notite cu atat memorezi mai usor. 
   
 • Vizualizeaza informatiile si foloseste harti, tabele, scheme si imagini pentru a putea memora informatiile, atunci cand ai foarte mult de citit. 
   
 • Ideile pe care trebuie sa le retii le poti sublinia cu culori, markere, sau le potii scrie pe cartonase colorate.
   
 • Un somn de cateva minute poate imbunatati memoria, asa incat daca dupa cateva ore de invatat simti nevoia sa dormi, atunci dormi. E un fapt demonstrat stiintific: somnul imbunatateste asimilarea cunostintelor.
   
 • Alimenteaza-te corect. Pentru o mai buna capacitate de memorare e bine sa consumi cat mai multe alimente ce contin vitamina C. 
   
 • Cine nu-si aminteste nume, date si numere de telefon si, in plus, are colesterolul marit, ar trebui sa fie foarte interesat de colina, o vitamina din grupa B. Ea se gaseste mai ales in galbenus, ficat, drojdie de bere si griu incoltit. 
   
 • Atata timp cat informatia se memoreaza cel mai bine atunci cand aceasta este plasata la inceputul si la sfarsitul textului, este bine sa repeti de mai multe ori informatia din mijlocul textului. 
   
 • Antreneaza-ti muschii creierului ca sa absoarba mai multe informatii/cuvinte citite. Foloseste-ti viziunea periferica. Aceasta consta in a imagina o linie pe mijlocul paginii. In loc sa citesti de la stanga la dreapta fiecare linie, incearca sa citesti de sus in jos urmarind linia imaginara. Unii studenti care citesc rapid deseneaza o linie pe pagina. 
   
 • Rezerva-ti un timp de pauza in decursul unei sedinte de lucru ce dureaza mai mult de o ora.
   
 • Repeta ceea ce ai acumulat, dupa terminarea pauzei. 
   
 • Profita de somn si fixeazai-ti acceasi ora pentru culcare. 
   
 • Bea mai bine un ceai calmant, dupa masa, decat o cafea.
   
 • Recapituleaza inainte de a adormi, ceea ce ai invatat in timpul zilei.


Memoria ta este cea mai importanta atunci cand trebuie sa aprofundezi pagini intregi de informatie intr-un timp scurt. Profita de fiecare punct din acest articol pentru a reusi sa iei toate examenele din aceasta sesiune. Nu uita sa inveti, dar sa te si relaxezi cu o partida de IQBuzz, creat tot pentru memoria ta.


Îți mai recomandăm:

Cu totii va doriti sa treceti peste sesiunea care v-a gasit mai mult sau mai putin pregatiti pentru examenele dificile care stau in calea notelor mari. Citește mai mult

* * *

1. Respiră adânc şi realizează că totul este doar în capul tău Relaxează-te înainte să te apuci de scris. Inspiră aer adânc în piept, în timp ce ai mâinile pe bancă şi corpul relaxat. Învață acum cum să înveți!


Alimente pentru o memorie bună


Publicat în Clicksanatate.ro

Iată o serie de alimente recomandate pentru o memorie bună!

Nuci - Alături de alunele de pădure, fistic, alune sau seminţe de floarea-sorealui, acestea trebuie consumate în stare crudă pentru a beneficia de toate calităţile lor nutriţionale.

Avocado - Include-l în dietă și te va ajuta să ai o memorie mai bună, dar și o capacitate de concentrare mai mare.

Fructele de pădure - Acestea conţin o cantitate însemnată de antioxidanţi, care ajută la înlăturarea stresului şi la sporirea capacitaţii de concentrare şi învăţare.


Îți mai recomandăm:

Creierul are necesități specifice în momentele de efort cognitiv intens și prelungit. Pentru nevoi punctuale și pe termen scurt se pot consuma suplimente alimentare de la farmacie dar acestea nu reprezintă o opțiune pe termen lung și desigur nu se compară cu alimentele sănătoase consumate în stare naturală. Citește mai mult

* * *

If you haven’t heard, universities around the world offering their courses online for free (or at-least partially free). These courses are collectively called as MOOCS or Massive Open Online Courses. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe