Pornim radioul...
ÎNVEȚI » UBB Cluj-Napoca
 

Alegerile din cadrul oricarei institutii sunt inainte de toate ocazii favorabile dezbaterilor libere asupra viziunilor si strategiilor privind dezvoltarea acestora. Imi depun candidatura pentru functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai, deoarece consider ca pot contribui la acest demers prin (a) articularea unei perspective inovative intr-un context global, (b) definirea provocarilor imediate pe plan local si (c) lansarea unor propuneri strategice prin care sa le gestionam.

De aceea, incadrat printr-un set de argumente pentru candidatura (pe de o parte profesionale, pe de alta parte personale), structurez programul meu in jurul a trei mari idei si apeluri:

Respectand diversitatea profesionala existenta la Universitatea Babes-Bolyai, recunoscuta drept “institutie de cercetare avansata si educatie”, va sugerez sa o dezvoltam ca o multi-versitate de calitate in care, ca un obiectiv transversal, “predarea si cercetarea raman inseparabile cu scopul de a putea servi societatea ca intreg si de a raspunde nevoilor aflate in schimbare continua”.

Recunoscand importanta misiunii sociale a universitatii, va propun ca – dincolo de exercitarea autonomiei si libertatii academice in vederea asigurarii calitatii actului de predare/invatare si de cercetare in disciplinele Dumneavoastra – sa acceptati modelul universitatii ca bun public.

Actionand intr-un moment marcat de schimbari recurente si substantiale (economice, sociale, legislative, politice), va solicit sa acceptati un management al schimbarii in care guvernanta democratica este un garant al gasirii echilibrului necesar bunei functionari a universitatii.


Îți mai recomandăm:

Profesorul universitar Ioan Aurel Pop (57 de ani) a castigat alegerile pentru rectoratul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate publica din Romania. Citește mai mult

* * *

Atât pentru examene cât și pentru a crește calitatea noastră studenți studiul reprezintă cu siguranța cea mai importantă etapă în acumularea informațiilor. Învață acum cum să înveți!


Ne lovim de examene, de sarcini la serviciu, de activitati zilnice care ne cer o memorie excelenta. Totul se poate obtine in timp, prin exercitiu, prin ordine si atentie.

E momentul sa ne concentram pe zece solutii simple pentru a ajunge la starea plina de luciditate, judecata, gandire si memorie de invidiat!

Stim bine ce inseamna stresul. Depresiile si stresul trebuie minimizate pentru ca aceste stari cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul indeosebi, el ocupandu-se printre altele de memoria de scurta durata.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

“Studenții învață haotic” este concluzia Universității din Washington. Psihologii au ajuns la concluzia că studenții care se pregătesc pentru examene recitind cursurile și materia nu învață aproape deloc. Învață acum cum să înveți!


1. Navigheaza pe net

Atunci cand cauti pe internet sunt implicati centrii cheie ai creierului, cei care controleaza abilitatea de decizie si rationamentele complicate.

2. Fa sport

Da, exercitiile fizice pot sa impiedice sau sa intarzie dementa, dar stiai ca pot sa dea inapoi procesul imbatranire a creierului?

3. Spala-te pe dinti si foloseste ata dentara

Sanatatea noastra este clar in legatura cu sanatatea creierului, sustine o echipa de psihiatri si dentisti britanici.


Îți mai recomandăm:

Poti sa iti intineresti creierul cu cateva exercitii extrem de simple si urmand cateva reguli de viata deloc dificile. De exemplu, intra des pe Google! Atunci cand incerci sa gasesti ceva cu ajutorul unui motor de cautare, in creier se activeaza niste centri nervosi care controleaza luarea deciziilor si argumentarea complexa. Citește mai mult

* * *

În primul rând, dă-ţi seama cum înveţi cel mai uşor. Sunt mai multe stiluri de a învaţă, însă nu toate se potrivesc tuturor. Sunt persoane care prind informaţiile mai repede dacă le văd. Învață acum cum să înveți!