Pornim radioul...
ÎNVEȚI » UBB Cluj-Napoca
 

Alegerile din cadrul oricarei institutii sunt inainte de toate ocazii favorabile dezbaterilor libere asupra viziunilor si strategiilor privind dezvoltarea acestora. Imi depun candidatura pentru functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai, deoarece consider ca pot contribui la acest demers prin (a) articularea unei perspective inovative intr-un context global, (b) definirea provocarilor imediate pe plan local si (c) lansarea unor propuneri strategice prin care sa le gestionam.

De aceea, incadrat printr-un set de argumente pentru candidatura (pe de o parte profesionale, pe de alta parte personale), structurez programul meu in jurul a trei mari idei si apeluri:

Respectand diversitatea profesionala existenta la Universitatea Babes-Bolyai, recunoscuta drept “institutie de cercetare avansata si educatie”, va sugerez sa o dezvoltam ca o multi-versitate de calitate in care, ca un obiectiv transversal, “predarea si cercetarea raman inseparabile cu scopul de a putea servi societatea ca intreg si de a raspunde nevoilor aflate in schimbare continua”.

Recunoscand importanta misiunii sociale a universitatii, va propun ca – dincolo de exercitarea autonomiei si libertatii academice in vederea asigurarii calitatii actului de predare/invatare si de cercetare in disciplinele Dumneavoastra – sa acceptati modelul universitatii ca bun public.

Actionand intr-un moment marcat de schimbari recurente si substantiale (economice, sociale, legislative, politice), va solicit sa acceptati un management al schimbarii in care guvernanta democratica este un garant al gasirii echilibrului necesar bunei functionari a universitatii.


Îți mai recomandăm:

"If only I could have LEARNED FRENCH three years ago…" If only. For many of us, there are more things we want to learn than we have time. As information becomes more readily accesible online, the number of things we want to learn is only continuing to increase. Învață acum cum să înveți!


Ai sesiune? Nutriţioniştii îţi spun ce să mănânci pentru o memorie bună. Perioada examenelor constituie un stres pentru majoritatea elevilor şi studenţilor. Oboseala şi nervii cauzaţi de volumul mare de informaţii care trebuie acumulat îţi pot da sănătatea peste cap.

Pentru o memorie bună este recomandat să consumaţi fructe, dintre care amintim bananele. Alimentatia zilnica trebuie sa contina fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, smochine, fructe uscate, peste si multe salate pentru a avea o memorie buna, scrie ZiaruldeIasi.


Îți mai recomandăm:

Nutriţionistul Cristina Bogdan îţi spune ce să mănânci ca să faci faţă în perioada examenelor. Mananca regulat si echilibrat. Este foarte important ca in perioada examenelor sa mananci alimente care sa iti dea energie pe tot parcursul zilei. Citește mai mult

* * *

Mulți dintre noi sunt blocați. Cel puțin ne simțim blocați. Ne simțim prinși în capcană fără putere făcând lucruri care ne interesează poate mai puțin, dar ne sunt oarecum mai facile. Învață acum cum să înveți!


Metoda cu povestea o stim de cand suntem mici.  Ideea este sa creezi o poveste care-ti va aminti toate cuvintele din lista.

Spre exemplu avem urmatoarele cuvinte: Sarpe, Camion, Baterie, Roz, Palarie. Povestea o sa sune cam asa: Intr-un sarpe era un camion fara baterie, roz, cu palarie. 

Povestea trebuie sa fie neobisnuita (camion in sarpe, nu invers, caci invers ar fi mai normal).
Trebuie sa vizualizezi povestea (cine nu-si poate imagina un camion roz cu palarie?).
Trebuie sa implice simturi (auzi "sasaitul" sarpelui din poveste?).

Îți mai recomandăm:

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Citește mai mult

* * *

Psihologul Daniel David a punctat cateva elemente esentiale pentru stapanirea emotiilor inainte de examene. 1. (Oricat de banal ar suna) Pregateste-te pentru examen. Învață acum cum să înveți!