Pornim radioul...
ÎNVEȚI » UBB Cluj-Napoca
 

Alegerile din cadrul oricarei institutii sunt inainte de toate ocazii favorabile dezbaterilor libere asupra viziunilor si strategiilor privind dezvoltarea acestora. Imi depun candidatura pentru functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai, deoarece consider ca pot contribui la acest demers prin (a) articularea unei perspective inovative intr-un context global, (b) definirea provocarilor imediate pe plan local si (c) lansarea unor propuneri strategice prin care sa le gestionam.

De aceea, incadrat printr-un set de argumente pentru candidatura (pe de o parte profesionale, pe de alta parte personale), structurez programul meu in jurul a trei mari idei si apeluri:

Respectand diversitatea profesionala existenta la Universitatea Babes-Bolyai, recunoscuta drept “institutie de cercetare avansata si educatie”, va sugerez sa o dezvoltam ca o multi-versitate de calitate in care, ca un obiectiv transversal, “predarea si cercetarea raman inseparabile cu scopul de a putea servi societatea ca intreg si de a raspunde nevoilor aflate in schimbare continua”.

Recunoscand importanta misiunii sociale a universitatii, va propun ca – dincolo de exercitarea autonomiei si libertatii academice in vederea asigurarii calitatii actului de predare/invatare si de cercetare in disciplinele Dumneavoastra – sa acceptati modelul universitatii ca bun public.

Actionand intr-un moment marcat de schimbari recurente si substantiale (economice, sociale, legislative, politice), va solicit sa acceptati un management al schimbarii in care guvernanta democratica este un garant al gasirii echilibrului necesar bunei functionari a universitatii.


Îți mai recomandăm:

Profesorul universitar Ioan Aurel Pop (57 de ani) a castigat alegerile pentru rectoratul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate publica din Romania. Citește mai mult

* * *

In primul rand, dormi - Daca te privezi de cele sase – sapte ore de somn, de care organismul tau are nevoie, pot aparea instabilitati ale functionarii normale ale creierului. Învață acum cum să înveți!


Planta cu cele mai recunoscute beneficii în privința memoriei este salvia. O cură îndelungată cu ceai de salvie te ajută să îți îmbunătățești memoria.
 
O altă variantă ar fi ceaiul de păducel, la fel de bun atunci când vrei să îți perfecționezi memoria. Pentru a vedea efectele se recomandă a se consuma câte o cană cu ceai seara, timp de o lună.
 
De asemenea, 25 de picături de tinctură de anghinare într-o cană cu ceai de orice tip se soldează cu mărirea capacității de concentrare, combaterea oboselii mentale și revigorarea simțurilor.

Îți mai recomandăm:

Ginkgo biloba ajută memoria de scurtă durată. Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă). Citește mai mult

* * *

We can improve our powers of concentration by finding clever ways to eliminate distractions, hacking our workflows, or working on our mindsets.  Invest in your sleep. Învață acum cum să înveți!


Mulţi studenţi folosesc markere colorate pentru a evidenţia anumite porţiuni din text, dar studiul condus de prof. Dunlovsky - publicat în Psychological Science in the Public Interest - a dus la concluzia că evidenţierea unor fraze cu markerul fluorescent poate îngreuna învăţarea.

"Adesea se concentrează asupra unui singur concept şi este mai puţin probabil să integreze informaţia într-un întreg. Acest lucru poate îngreuna înţelegerea materialului respectiv", spune el. Totuşi, folosirea lor îi face pe studenţi să se simtă mai în siguranţă.


Îți mai recomandăm:

Organizarea si planificarea studiului individual - Acest prim capitol cuprinde 4 subcapitole in care se defineste notiunea de studiu individual si se arata modul de intocmire eficienta a acestuia: Tehnicile de munca intelectuala - unelte ale viitorului. Citește mai mult

* * *

Fiecare dintre noi are capacitatea de a invata in diferite moduri. De multe ori pe parcursul vietii am obsesrvat ca asimilam informatii noi fie prin participare activa, fie prin ascultare, fie prin privire. Învață acum cum să înveți!