Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Iar pe de altă parte, te frămânţi cum poţi face să suplineşti această lipsă în ochii lor. Avem câteva soluţii pentru tine, sperăm să-ţi fie de folos:

1. Încearcă o asociaţie studenţească unde chiar poţi face lucruri interesante

Sunt multe organizaţii studenţeşti care îţi oferă şansa de a învăţa atât pe plan teoretic, dar mai ales pe cel practic. Îţi vom da două exemple. Cu siguranţă poţi găsi una care să fie cât mai aproape de viziunea ta.

Advice are sediul în Bucureşti şi este prima organizaţie implicată în dezvoltarea industriei creative. Au proiecte foarte interesante precum: Advertise.in, o revistă gratuită de advertising, marketing şi comunicare scrisă de studenţi pasionaţi din domeniu, dar şi de oameni din agenţii şi companii; Adhunters este o platformă online de recrutare care îşi propune să facă legătura dintre studenţii pasionaţi de advertising şi agenţiile de publicitate; AdRev, cel mai popular proiect marca Advice, constă într-o serie de conferinţe tematice despre advertising, care adună speakeri grei din industrie. Şi altele pe care te invităm să le studiezi de pe website-ul lor. Pe lângă beneficiile deja menţionate, vei avea şansa de a interacţiona cu profesionişti din domeniul publicităţii, fapt ce te poate ajuta enorm pe viitor. Nu-ţi vei câştiga un job pe pile, însă vei şti exact la care uşă trebuie să baţi pentru a demonstra ceea ce poţi face

Rosedu este o organizaţie fondată în Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universătăţii Politehnice Bucureşti. Comunitatea este formată din tineri pasionaţi de programare în sistem de open source software pentru mediul educaţional.

2. Implică-te în acţiuni de voluntariat

În funcţie de filosofia proprie, poţi alege dintr-o paletă destul de largă de activităţi de voluntariat care te vor ajuta în viitorul profesional. Poate iei parte la o acţiune destinată protecţiei mediului înconjurător, sau doreşti să ajuţi copiii defavorizaţi prin meditaţii educaţionale ori vrei să fii părtaş la susţinerea oamenilor săraci prin colectarea de donaţii. Orice activitate te va ajuta. Atât pe plan social, cât şi pe cel practic. Voluntariatul nu înseamnă doar spirit de caritate. Vei deprinde abilităţi de gestiunea fondurilor, responsabilizare în situaţii de criză, vei învăţa să funcţionezi într-o echipă şi, cel mai important, vei avea şansa de a lucra după planuri bine stabilite şi obiective tangibile.

3. Începe-ți cariera cu un internship

Un internship te ajută să observi activitatea dintr-o anumită companie fără a avea pe umeri presiunea unui job real. Ai şansa de a acumula foarte multe informaţii într-un timp scurt (de obicei trei luni de zile), iar acest lucru se petrece într-o manieră extrem de interactivă. Nu apuci să te plictiseşti pentru că în fiecare zi se întâmplă ceva nou şi ai ocazia de a descoperi mult mai multe domenii decât ai face-o în cadrul unui job. Dacă alegi un internship neremunerat ai mare grijă să merite acest compromis. Adică să pleci la drum cu garanţia că vei experimenta foarte mult şi nu că vei fi nevoit să accepţi o muncă de rutină pe care cei mari n-o mai doresc. Un exemplu pozitiv de internship neplătit, dar care merită tot respectul, este cel organizat de compania de web-design X3. Anul trecut pe vremea aceasta inițiau un stagiu, iar în cadrul lui doi tineri talentaţi au avut şansa de a participa la cursuri săptămânale cu directorul de creaţie, iar lucrurile învăţate le aplicau într-un proiect fictiv. La finalul programului, unul dintre cei doi a fost angajat în companie.

4. Documentează-te şi singur

Google este sursa de studiu a multor tineri ca şi tine în zilele noastre. Multe lucruri le poţi învăţa foarte repede, iar distanţa dintre tine şi ele este doar de un click. De asemenea, te poţi înscrie la diverse cursuri pe internet, cum ar fi:

Coursera. Nu eşti la Harvard, dar acum ai şansa de a studia ceea ce învaţă studenţii din Ivy League. Gratis. Cursuri de limbi străine, arte, biologie, matematică, inginerie, economie, inteligenţă artificială şi multe altele sunt acum la dispoziţia ta. Sună interesant, nu?

Cursuri de programare, predate de specialişti de la Google, AT&T şi Intuit sunt la îndemâna oricui acum. Iar dacă vrei să te specializezi pe un domeniu ce ţine de tehnologia online, de ce nu ai începe să înveţi de la cei mai buni? Gratis, din nou.

E adevărat, eşti prea tânăr/ă pentru a te lăuda în faţa angajatorului cu un CV foarte stufos. Însă la fel de adevărat este faptul că te găseşti în perioada în care îţi poţi construi cel mai repede un viitor frumos. Einstein spunea: “Nu te strădui să fii o valoare, ci mai degrabă să fii de valoare”. Iar asta înseamnă să investeşti în tine.


Îți mai recomandăm:

Fie ca esti student, masterand, absolvent, cu experienta sau fara, cu totii cautam la un moment dat un internship sau un job. In Romania si in strainatate, ne vin in ajutor o serie de site-uri de joburi, unde putem gasi o varietate de locuri de munca si resurse pentru cariera. Citește mai mult

* * *

When the sum total of human knowledge rests an arm’s length away in each person’s pocket, why do we have to remember anything anymore?“Everything is available through a Google search almost instantaneously, so what motive do you have to store useless info?” said Joseph LeDoux, who directs New York University’s Emotional Brain Institute. Învață acum cum să înveți!


Ne lovim de examene, de sarcini la serviciu, de activitati zilnice care ne cer o memorie excelenta. Totul se poate obtine in timp, prin exercitiu, prin ordine si atentie.

E momentul sa ne concentram pe zece solutii simple pentru a ajunge la starea plina de luciditate, judecata, gandire si memorie de invidiat!

Stim bine ce inseamna stresul. Depresiile si stresul trebuie minimizate pentru ca aceste stari cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul indeosebi, el ocupandu-se printre altele de memoria de scurta durata.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

Iată cinci ingrediente cheie, care vor transforma studentul obișnuit într-un super-student, pregătit să cucerească sala de curs!Biblioteca - De ce să înveți la bibliotecă? Pentru că în camera de cămin mai învață încă 2 persoane, pentru că patul este atât de comod că nu te lasă să repeți nimic și, nu în ultimul rând, pentru că acolo e liniște și toți fac același lucru ca și tine. Învață acum cum să înveți!


Cum luăm notițe inteligent?


Publicat în Buletindemehedinti.ro

Iată căteva mici ponturi legate de modul în care poți să iei notițe într-un mod inteligent în timpul unui curs.

S-ar putea, în primă fază, să te panichezi, să te pierzi, să ai impresia că nu vei putea ajunge niciodată să ții pasul cu ceea ce spune profesorul și asta pentru că profesorul universitar vorbește, prezintă, povestește, dar nu dictează.

Este extrem de important să acorzi atenție anumitor semne voluntare sau involuntare ale profesorului. Atunci când acesta vorbește mai tare și pune accentul pe anumite cuvinte sau enunțuri, fii sigur că acel lucru trebuie scris în caietul de notițe.


Îți mai recomandăm:

Învățarea eficientă începe cu atenția în sala de curs.  Acasă, planifică ce ai să înveți; recapitulează săptămânal ce ai învățat, precum și la terminarea unui capitol sau mai multora. Citește mai mult

* * *

Petrecem aproape o treime din viata dormind si cu toate astea multi dintre noi neglijeaza importanta pe care somnul o are atat pentru bunastarea fizica, cat si pentru cea psihica. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe