Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Iar pe de altă parte, te frămânţi cum poţi face să suplineşti această lipsă în ochii lor. Avem câteva soluţii pentru tine, sperăm să-ţi fie de folos:

1. Încearcă o asociaţie studenţească unde chiar poţi face lucruri interesante

Sunt multe organizaţii studenţeşti care îţi oferă şansa de a învăţa atât pe plan teoretic, dar mai ales pe cel practic. Îţi vom da două exemple. Cu siguranţă poţi găsi una care să fie cât mai aproape de viziunea ta.

Advice are sediul în Bucureşti şi este prima organizaţie implicată în dezvoltarea industriei creative. Au proiecte foarte interesante precum: Advertise.in, o revistă gratuită de advertising, marketing şi comunicare scrisă de studenţi pasionaţi din domeniu, dar şi de oameni din agenţii şi companii; Adhunters este o platformă online de recrutare care îşi propune să facă legătura dintre studenţii pasionaţi de advertising şi agenţiile de publicitate; AdRev, cel mai popular proiect marca Advice, constă într-o serie de conferinţe tematice despre advertising, care adună speakeri grei din industrie. Şi altele pe care te invităm să le studiezi de pe website-ul lor. Pe lângă beneficiile deja menţionate, vei avea şansa de a interacţiona cu profesionişti din domeniul publicităţii, fapt ce te poate ajuta enorm pe viitor. Nu-ţi vei câştiga un job pe pile, însă vei şti exact la care uşă trebuie să baţi pentru a demonstra ceea ce poţi face

Rosedu este o organizaţie fondată în Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universătăţii Politehnice Bucureşti. Comunitatea este formată din tineri pasionaţi de programare în sistem de open source software pentru mediul educaţional.

2. Implică-te în acţiuni de voluntariat

În funcţie de filosofia proprie, poţi alege dintr-o paletă destul de largă de activităţi de voluntariat care te vor ajuta în viitorul profesional. Poate iei parte la o acţiune destinată protecţiei mediului înconjurător, sau doreşti să ajuţi copiii defavorizaţi prin meditaţii educaţionale ori vrei să fii părtaş la susţinerea oamenilor săraci prin colectarea de donaţii. Orice activitate te va ajuta. Atât pe plan social, cât şi pe cel practic. Voluntariatul nu înseamnă doar spirit de caritate. Vei deprinde abilităţi de gestiunea fondurilor, responsabilizare în situaţii de criză, vei învăţa să funcţionezi într-o echipă şi, cel mai important, vei avea şansa de a lucra după planuri bine stabilite şi obiective tangibile.

3. Începe-ți cariera cu un internship

Un internship te ajută să observi activitatea dintr-o anumită companie fără a avea pe umeri presiunea unui job real. Ai şansa de a acumula foarte multe informaţii într-un timp scurt (de obicei trei luni de zile), iar acest lucru se petrece într-o manieră extrem de interactivă. Nu apuci să te plictiseşti pentru că în fiecare zi se întâmplă ceva nou şi ai ocazia de a descoperi mult mai multe domenii decât ai face-o în cadrul unui job. Dacă alegi un internship neremunerat ai mare grijă să merite acest compromis. Adică să pleci la drum cu garanţia că vei experimenta foarte mult şi nu că vei fi nevoit să accepţi o muncă de rutină pe care cei mari n-o mai doresc. Un exemplu pozitiv de internship neplătit, dar care merită tot respectul, este cel organizat de compania de web-design X3. Anul trecut pe vremea aceasta inițiau un stagiu, iar în cadrul lui doi tineri talentaţi au avut şansa de a participa la cursuri săptămânale cu directorul de creaţie, iar lucrurile învăţate le aplicau într-un proiect fictiv. La finalul programului, unul dintre cei doi a fost angajat în companie.

4. Documentează-te şi singur

Google este sursa de studiu a multor tineri ca şi tine în zilele noastre. Multe lucruri le poţi învăţa foarte repede, iar distanţa dintre tine şi ele este doar de un click. De asemenea, te poţi înscrie la diverse cursuri pe internet, cum ar fi:

Coursera. Nu eşti la Harvard, dar acum ai şansa de a studia ceea ce învaţă studenţii din Ivy League. Gratis. Cursuri de limbi străine, arte, biologie, matematică, inginerie, economie, inteligenţă artificială şi multe altele sunt acum la dispoziţia ta. Sună interesant, nu?

Cursuri de programare, predate de specialişti de la Google, AT&T şi Intuit sunt la îndemâna oricui acum. Iar dacă vrei să te specializezi pe un domeniu ce ţine de tehnologia online, de ce nu ai începe să înveţi de la cei mai buni? Gratis, din nou.

E adevărat, eşti prea tânăr/ă pentru a te lăuda în faţa angajatorului cu un CV foarte stufos. Însă la fel de adevărat este faptul că te găseşti în perioada în care îţi poţi construi cel mai repede un viitor frumos. Einstein spunea: “Nu te strădui să fii o valoare, ci mai degrabă să fii de valoare”. Iar asta înseamnă să investeşti în tine.


Îți mai recomandăm:

Fie ca esti student, masterand, absolvent, cu experienta sau fara, cu totii cautam la un moment dat un internship sau un job. In Romania si in strainatate, ne vin in ajutor o serie de site-uri de joburi, unde putem gasi o varietate de locuri de munca si resurse pentru cariera. Citește mai mult

* * *

Fiecare dintre noi are capacitatea de a invata in diferite moduri. De multe ori pe parcursul vietii am obsesrvat ca asimilam informatii noi fie prin participare activa, fie prin ascultare, fie prin privire. Învață acum cum să înveți!


Metoda simplă de stimulare a memoriei


Publicat în Incomemagazine.ro

Strângerea pumnului drept, în mod repetat, stimulează memoria şi poate să îi ajute pe oameni să reţină mai uşor anumite informaţii, afirmă cercetătorii americani.

Pumnul stang se strange pentru "readucerea" la suprafata a respectivei informaţii. In opinia oamenilor de stiinta, aceste mişcări activează regiunile cerebrale cu rol cheie în procesele de înmagazinare şi de reamintire a informaţiilor.


Cercetatorii americani recomanda celor care nu au la indemana un creion, un pix şi o foaie de hârtie să încerce aceste trucuri atunci când încearcă să-si intipareasca in memorie o lista de cumpărături sau un număr de telefon.


În cadrul unui studiu efectuat in acest sens, voluntarii au primit o minge din cauciuc şi au fost rugaţi să o strângă în pumn cât pot de tare, înainte de a încerca să memoreze 72 de cuvinte. Cei care au strâns mingea mai întâi în mâna dreaptă şi apoi în mâna stângă au fost aceia care şi-au amintit cele mai multe cuvinte.


Îți mai recomandăm:

În cadrul unui studiu, voluntarii au primit o minge din cauciuc şi au fost rugaţi să o strângă în pumn cât pot de tare, înainte de a încerca să memoreze o listă cu 72 de cuvinte. Citește mai mult

* * *

Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este să vă dozați corect timpul și, de preferat, să nu citiți foarte mult deodată. Citiți maxim 1-2 ore, luați pauze scurte, faceți-vă schițe, simplificați materialul, mai ales dacă acesta este voluminos si alambicat. Învață acum cum să înveți!


Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.

Asimilarea informatiei in ultima clipa ar putea ajuta la trecerea unui examen, de pilda, insa nu este o metoda potrivita pentru cei care doresc sa retina informatiile pe termen lung.

O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Multi elevi sau studenti folosesc bucati de hartie pe care isi noteaza cuvinte-cheie, iar aceasta este o forma raspandita de autoevaluare.

Îți mai recomandăm:

Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.  O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Citește mai mult

* * *

Alimentatia sanatoasa este baza unei memorii bune si in mod sigur cu ajutorul unei bune alimentatii echilibrate reusesti sa iti pastrezi atat energia, cat si capacitatea intelectuala la cote inalte. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe