Pornim radioul...

Electric Castle, Peninsula, BOOHA, Downsound și multe alte evenimente muzicale importante stau mărturie pentru talentul și pasiunea pentru muzică a lui Paul Toma, cunoscut ca DJ Sauce. Face exact ceea ce-i place și se mândrește cu faptul că n-ar schimba nimic la parcursul său profesional. Câți dintre noi se pot lăuda cu asta?

"Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența"

SmartDreamers: Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am fost mereu interesat de personalitatea și gândirea oamenilor, astfel că studiile mele s-au axat pe asta. Am absolvit în urmă cu patru ani cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu-Mureș. În acest timp am fost mereu apropiat de muzică și de tot ce ținea de ea. M-am implicat în diverse proiecte muzicale, inclusiv în organizarea de concerte, ceea ce a însemnat lucrul cu și pentru oameni. Studiile m-au ajutat să îmi dezvolt personalitatea și să înțeleg mecanismele de funcționare ale gândirii umane.

SmartDreamers: Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?

Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența. E pasiunea mea, ce nu implică un program de lucru obișnuit. Nu e un "nine to five", cum s-ar zice. Sunt DJ începând cu anul 2006, astfel că taskurile implicate de activitatea mea se referă la pregătirea seturilor muzicale și mixarea lor efectivă la petreceri sau diverse eventuri.

SmartDreamers: Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Din punctul meu de vedere tot ce mi se întâmplă de când m-am apucat de DJ-ing e o realizare. Dar pot aminti aici participarea la diverse turnee alături de prietenii de la CTC sau promovarea albumului solo al lui Deliric. Dezamăgiri n-au prea fost… din nou, pot afirma că sunt un norocos. Pe lângă că fac ceea ce iubesc cel mai mult, am fost și ferit de probleme.

SmartDreamers: Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Sincer să fiu, nu aș schimba absolut nimic la parcursul meu profesional. Asta pentru că de când mă știu mi-am dorit să fac asta, e visul meu de-o viață. Să faci parte din lumea muzicii, să le oferi senzații și trăiri de tot felul celor care te ascultă, să vezi bucuria și, în general, reacțiile publicului la muzica aleasă de tine… sunt lucruri care înseamnă prea mult pentru mine și nu m-aș vedea altundeva sau făcând altceva.

"Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine?"

SmartDreamers: Care sunt avantajele si dezavantajele activității tale?

Avantajul principal este acela că mereu cunosc oameni noi și îmi fac prieteni noi. E un lucru senzațional, care înseamnă enorm pentru mine. În plus, distrez lumea. Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine? Călătoresc mult, și ăsta e un avantaj, un lucru care-mi face plăcere. Dezavantaje nu cred că sunt. Eu, cel puțin, nu consider că meseria mea are dezavantaje. Și dacă aș putea schimba ceva la "locul meu de muncă", atunci aș interzice fumatul în cluburi. Atât.

SmartDreamers: De unde afli ultimele noutăți din DJ-ing?

Activitatea de DJ implică o muncă de cercetare continuă. Trebuie să fiu mereu conectat cu muzica și tehnologia de specialitate. Facebook și Twitter mă ajută mult, sunt rețelele de socializare pe care le folosesc cel mai mult. În plus, vizitez bloguri cu specific muzical, precum djcity.com, egotripland.com sau potholesinmylog.com.

SmartDreamers: Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?

Pe lângă pasiunea pentru muzică, e importantă și dorința continuă de evoluție pe plan artistic. Din punctul meu de vedere, un DJ trebuie mereu să se redescopere și să ofere noutăți publicului. Sau să dețină abilitatea de a oferi un aer nou unui produs vechi, uitat. Pe mine mă ambiționează asta enorm.

SmartDreamers: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Sfatul meu e să aibă răbdare. Multă răbdare. Pentru că o carieră nu se înfăptuiește peste noapte. Durează până înveți meseria, durează până te impui și până îți creezi un stil propriu, de la care să începi să evoluezi ca DJ. Sunt ani întregi de muncă și eforturi depuse, care până la urmă aduc satisfacții. Dar începătorii ar trebui să țină cont de perioada aceea despre care vorbesc. E foarte frumoasă, în ciuda greutăților întâmpinate.

EXTRA

Iubesc muzica rap și DJ-ii/producătorii care m-au inspirat cel mai mult în parcursul meu sunt Kid Koala și A-Trak. Despre A-Trak, fratele lui spunea că principala sa calitate e răbdarea. Atâta răbdare încât seamănă cu un călugăr shaolin. Asta ca să reiterez o idee anterioară.

Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Citește mai mult

* * *

Aceste tehnici pentru a invata repede vor avea efect daca le vei folosi constant. Mareste constant viteza cu care citesti: Cititul rapid nu tine atat de mult de tehnica cat de starea psihica. Învață acum cum să înveți!


1. Divizarea

Divizarea este probabil una dintre cele mai vechi metode de memorare. Ea functioneaza prin “ruperea” informatiei complicate in bucati mai mici, care sunt mai usor e retinut. 

2. Aliteratia

"Vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie" spunea Mihai Eminescu, in Scrisoarea a III a, un fragment pe care este suficient sa-l auzi o data, ca sa-l retii usor. Aliteratia este repetitia unei litere sau a unui grup de sunete in cuvinte apropiate. 


Îți mai recomandăm:

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Citește mai mult

* * *

Fă legătura tot timpul între cunoștințele învățate anterior și cele pe care le înveți în prezent. Folosește aceste legături pentru a face comparații, analize, sinteze. Învață acum cum să înveți!


Au mai rămas câteva zile până la examenele de admitere! Cei conştiincioşi au început să recapituleze informaţia, ceilalţi "galopează" prin materie cu speranţa că vor avea suficient timp să parcurgă toată bibliografia. 

Pentru a învăţa cu spor sunt utile schemele logice şi listele de cuvinte-cheie. Evitaţi să citiţi dimineaţa şi ascultaţi, în fundal, muzică relaxantă. Indiferent de etapa pe care o parcurgeţi şi de cantitatea de informaţie pe care mai trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi şi cu zâmbetul pe buze.

De exemplu atât ca metodă de învăţare, cât şi ca formă de recapitulare, utilizarea schemelor logice este foarte eficientă. "Recapitularea se face pe baza ideilor esenţiale, după ce, în prealabil, informaţia a fost structurată şi dezvoltată. Fără o arhitectură a informaţiei datele rămân în creier pentru o perioadă foarte scurtă de timp, ceea ce înseamnă că actul de învăţare este inutil", spune profesorul Florin Colceag, specialist în memorare şi învăţare rapidă.


Îți mai recomandăm:

Indiferent de cantitatea de informaţie pe care trebuie să o acumulaţi, ţineţi cont de câteva trucuri care vă pot ajuta să ieşiţi de la examen mulţumiţi. Citește mai mult

* * *

Cea mai mare greşeală pe care o fac studenţii este că ei trebuie să se oprească şi să înţeleagă fiecare cuvânt pe care-l citesc. Atunci când citeşti cuvânt cu cuvânt, cazi în capcana cuvintelor şi puterea ta de înţelegere se diminuează. Învață acum cum să înveți!