Pornim radioul...

Electric Castle, Peninsula, BOOHA, Downsound și multe alte evenimente muzicale importante stau mărturie pentru talentul și pasiunea pentru muzică a lui Paul Toma, cunoscut ca DJ Sauce. Face exact ceea ce-i place și se mândrește cu faptul că n-ar schimba nimic la parcursul său profesional. Câți dintre noi se pot lăuda cu asta?

"Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența"

SmartDreamers: Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am fost mereu interesat de personalitatea și gândirea oamenilor, astfel că studiile mele s-au axat pe asta. Am absolvit în urmă cu patru ani cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu-Mureș. În acest timp am fost mereu apropiat de muzică și de tot ce ținea de ea. M-am implicat în diverse proiecte muzicale, inclusiv în organizarea de concerte, ceea ce a însemnat lucrul cu și pentru oameni. Studiile m-au ajutat să îmi dezvolt personalitatea și să înțeleg mecanismele de funcționare ale gândirii umane.

SmartDreamers: Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?

Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența. E pasiunea mea, ce nu implică un program de lucru obișnuit. Nu e un "nine to five", cum s-ar zice. Sunt DJ începând cu anul 2006, astfel că taskurile implicate de activitatea mea se referă la pregătirea seturilor muzicale și mixarea lor efectivă la petreceri sau diverse eventuri.

SmartDreamers: Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Din punctul meu de vedere tot ce mi se întâmplă de când m-am apucat de DJ-ing e o realizare. Dar pot aminti aici participarea la diverse turnee alături de prietenii de la CTC sau promovarea albumului solo al lui Deliric. Dezamăgiri n-au prea fost… din nou, pot afirma că sunt un norocos. Pe lângă că fac ceea ce iubesc cel mai mult, am fost și ferit de probleme.

SmartDreamers: Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Sincer să fiu, nu aș schimba absolut nimic la parcursul meu profesional. Asta pentru că de când mă știu mi-am dorit să fac asta, e visul meu de-o viață. Să faci parte din lumea muzicii, să le oferi senzații și trăiri de tot felul celor care te ascultă, să vezi bucuria și, în general, reacțiile publicului la muzica aleasă de tine… sunt lucruri care înseamnă prea mult pentru mine și nu m-aș vedea altundeva sau făcând altceva.

"Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine?"

SmartDreamers: Care sunt avantajele si dezavantajele activității tale?

Avantajul principal este acela că mereu cunosc oameni noi și îmi fac prieteni noi. E un lucru senzațional, care înseamnă enorm pentru mine. În plus, distrez lumea. Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine? Călătoresc mult, și ăsta e un avantaj, un lucru care-mi face plăcere. Dezavantaje nu cred că sunt. Eu, cel puțin, nu consider că meseria mea are dezavantaje. Și dacă aș putea schimba ceva la "locul meu de muncă", atunci aș interzice fumatul în cluburi. Atât.

SmartDreamers: De unde afli ultimele noutăți din DJ-ing?

Activitatea de DJ implică o muncă de cercetare continuă. Trebuie să fiu mereu conectat cu muzica și tehnologia de specialitate. Facebook și Twitter mă ajută mult, sunt rețelele de socializare pe care le folosesc cel mai mult. În plus, vizitez bloguri cu specific muzical, precum djcity.com, egotripland.com sau potholesinmylog.com.

SmartDreamers: Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?

Pe lângă pasiunea pentru muzică, e importantă și dorința continuă de evoluție pe plan artistic. Din punctul meu de vedere, un DJ trebuie mereu să se redescopere și să ofere noutăți publicului. Sau să dețină abilitatea de a oferi un aer nou unui produs vechi, uitat. Pe mine mă ambiționează asta enorm.

SmartDreamers: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Sfatul meu e să aibă răbdare. Multă răbdare. Pentru că o carieră nu se înfăptuiește peste noapte. Durează până înveți meseria, durează până te impui și până îți creezi un stil propriu, de la care să începi să evoluezi ca DJ. Sunt ani întregi de muncă și eforturi depuse, care până la urmă aduc satisfacții. Dar începătorii ar trebui să țină cont de perioada aceea despre care vorbesc. E foarte frumoasă, în ciuda greutăților întâmpinate.

EXTRA

Iubesc muzica rap și DJ-ii/producătorii care m-au inspirat cel mai mult în parcursul meu sunt Kid Koala și A-Trak. Despre A-Trak, fratele lui spunea că principala sa calitate e răbdarea. Atâta răbdare încât seamănă cu un călugăr shaolin. Asta ca să reiterez o idee anterioară.

Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Citește mai mult

* * *

I hate studying. When I try to study I am able to concentrate for 15-20 minutes the most and then I find something else to do. I manage to make average grades from what I retain in class and with the little studying I manage to do. Învață acum cum să înveți!


În cadrul unui studiu, voluntarii au primit o minge din cauciuc şi au fost rugaţi să o strângă în pumn cât pot de tare, înainte de a încerca să memoreze o listă cu 72 de cuvinte.

Cei care au strâns mingea mai întâi în mâna dreaptă şi apoi în mâna stângă au fost aceia care şi-au amintit cele mai multe cuvinte.

Pe locul al doilea s-au clasat voluntarii care au folosit mâna dreaptă în ambele etape, iar cei care nu au strâns mingea deloc au obţinut un scor mai bun decât persoanele care au folosit în prima etapă mâna stângă.

Îți mai recomandăm:

Strângerea pumnului drept, în mod repetat, stimulează memoria şi poate să îi ajute pe oameni să reţină mai uşor anumite informaţii, afirmă cercetătorii americani. Citește mai mult

* * *

1. Enervează-te constructiv! Cu alte cuvinte, motivează-te! Gândește-te la sesiune ca la un meci personal, la care trebuie să ieși învingător. Învață acum cum să înveți!


Câte cuvinte ești capabil să citești pe minut? Majoritatea oamenilor pot citi între 150 și 300 de cuvinte/minut, cu o capacitate de asimilare de 0,3-0,4% a informației. Cam puțin, așa-i? Tehnicile de citire rapidă te pot ajuta să îți îmbunătățești performanțele în citit și asimilat.

Ce înseamnă să citești eficient?

1. rapiditate în citire

2. selectare eficientă a informației

3. asimilarea informației relevante
Îți mai recomandăm:

Cea mai mare greşeală pe care o fac studenţii este că ei trebuie să se oprească şi să înţeleagă fiecare cuvânt pe care-l citesc. Atunci când citeşti cuvânt cu cuvânt, cazi în capcana cuvintelor şi puterea ta de înţelegere se diminuează. Citește mai mult

* * *

Vreau să vă vorbesc puțin despre importanța admiterii, despre importanța unei baze solide cu care oricine ar trebui să înceapă o asemenea facultate. Învață acum cum să înveți!