Pornim radioul...

Electric Castle, Peninsula, BOOHA, Downsound și multe alte evenimente muzicale importante stau mărturie pentru talentul și pasiunea pentru muzică a lui Paul Toma, cunoscut ca DJ Sauce. Face exact ceea ce-i place și se mândrește cu faptul că n-ar schimba nimic la parcursul său profesional. Câți dintre noi se pot lăuda cu asta?

"Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența"

SmartDreamers: Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am fost mereu interesat de personalitatea și gândirea oamenilor, astfel că studiile mele s-au axat pe asta. Am absolvit în urmă cu patru ani cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu-Mureș. În acest timp am fost mereu apropiat de muzică și de tot ce ținea de ea. M-am implicat în diverse proiecte muzicale, inclusiv în organizarea de concerte, ceea ce a însemnat lucrul cu și pentru oameni. Studiile m-au ajutat să îmi dezvolt personalitatea și să înțeleg mecanismele de funcționare ale gândirii umane.

SmartDreamers: Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?

Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența. E pasiunea mea, ce nu implică un program de lucru obișnuit. Nu e un "nine to five", cum s-ar zice. Sunt DJ începând cu anul 2006, astfel că taskurile implicate de activitatea mea se referă la pregătirea seturilor muzicale și mixarea lor efectivă la petreceri sau diverse eventuri.

SmartDreamers: Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Din punctul meu de vedere tot ce mi se întâmplă de când m-am apucat de DJ-ing e o realizare. Dar pot aminti aici participarea la diverse turnee alături de prietenii de la CTC sau promovarea albumului solo al lui Deliric. Dezamăgiri n-au prea fost… din nou, pot afirma că sunt un norocos. Pe lângă că fac ceea ce iubesc cel mai mult, am fost și ferit de probleme.

SmartDreamers: Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Sincer să fiu, nu aș schimba absolut nimic la parcursul meu profesional. Asta pentru că de când mă știu mi-am dorit să fac asta, e visul meu de-o viață. Să faci parte din lumea muzicii, să le oferi senzații și trăiri de tot felul celor care te ascultă, să vezi bucuria și, în general, reacțiile publicului la muzica aleasă de tine… sunt lucruri care înseamnă prea mult pentru mine și nu m-aș vedea altundeva sau făcând altceva.

"Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine?"

SmartDreamers: Care sunt avantajele si dezavantajele activității tale?

Avantajul principal este acela că mereu cunosc oameni noi și îmi fac prieteni noi. E un lucru senzațional, care înseamnă enorm pentru mine. În plus, distrez lumea. Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine? Călătoresc mult, și ăsta e un avantaj, un lucru care-mi face plăcere. Dezavantaje nu cred că sunt. Eu, cel puțin, nu consider că meseria mea are dezavantaje. Și dacă aș putea schimba ceva la "locul meu de muncă", atunci aș interzice fumatul în cluburi. Atât.

SmartDreamers: De unde afli ultimele noutăți din DJ-ing?

Activitatea de DJ implică o muncă de cercetare continuă. Trebuie să fiu mereu conectat cu muzica și tehnologia de specialitate. Facebook și Twitter mă ajută mult, sunt rețelele de socializare pe care le folosesc cel mai mult. În plus, vizitez bloguri cu specific muzical, precum djcity.com, egotripland.com sau potholesinmylog.com.

SmartDreamers: Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?

Pe lângă pasiunea pentru muzică, e importantă și dorința continuă de evoluție pe plan artistic. Din punctul meu de vedere, un DJ trebuie mereu să se redescopere și să ofere noutăți publicului. Sau să dețină abilitatea de a oferi un aer nou unui produs vechi, uitat. Pe mine mă ambiționează asta enorm.

SmartDreamers: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Sfatul meu e să aibă răbdare. Multă răbdare. Pentru că o carieră nu se înfăptuiește peste noapte. Durează până înveți meseria, durează până te impui și până îți creezi un stil propriu, de la care să începi să evoluezi ca DJ. Sunt ani întregi de muncă și eforturi depuse, care până la urmă aduc satisfacții. Dar începătorii ar trebui să țină cont de perioada aceea despre care vorbesc. E foarte frumoasă, în ciuda greutăților întâmpinate.

EXTRA

Iubesc muzica rap și DJ-ii/producătorii care m-au inspirat cel mai mult în parcursul meu sunt Kid Koala și A-Trak. Despre A-Trak, fratele lui spunea că principala sa calitate e răbdarea. Atâta răbdare încât seamănă cu un călugăr shaolin. Asta ca să reiterez o idee anterioară.

Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Citește mai mult

* * *

Nimic mai simplu sa punem memoria la lucru sustin specialistii. Iata cateva trucuri. Studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfrasit. Învață acum cum să înveți!


Agenda este inutila pentru ca uiti sa o consulti pentru indeplinirea sarcinilor zilnice de lucru? Poate ca este timpul sa urmezi un tratament natural pentru imbunatatirea memoriei.

Complexul de vitamine B face minuni pentru memoria ta. Acidul folic are acelasi efect, iar vitamina C te revitalizeaza si iti vei duce la bun sfarsit sarcinile zilnice de lucru.

Toate vitaminele si mineralele benefice pentru imbunatatirea memoriei le vei prelua din fructe si legume. Pepenele galben, capsunele, citricele, pastaile, spanacul si salata nu vor lipsi din frigiderul uitucilor.

Îți mai recomandăm:

Metodele contemporane de dezvoltarea a capacităţii de memorare sunt din ce în ce mai inventive.  Exerciţii fizice zilnice îţi pun sângele în mişcare și stimulează memoria pe termen scurt şi lung. Citește mai mult

* * *

Alimentatia sanatoasa este baza unei memorii bune si in mod sigur cu ajutorul unei bune alimentatii echilibrate reusesti sa iti pastrezi atat energia, cat si capacitatea intelectuala la cote inalte. Învață acum cum să înveți!


Studentii stiu ce inseamna emotiile, noptile pierdute cu cartile in brate, ceasca de cafea sau paharul de cola.

Insa alimentatia zilnica trebuie sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (griu, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, peste, ficat, carne de pui slaba si multe salate de legume proaspete.

Aceste recomandari sint pentru cei incearca sa memoreze o cantitate foarte mare de cunostinte intr-un timp foarte scurt, dar care datorita stresului si oboselii, se prezinta la examene extenuati si fara posibilitatea de a-si aduce aminte ce au citit.


Îți mai recomandăm:

Nutriţionistul Cristina Bogdan îţi spune ce să mănânci ca să faci faţă în perioada examenelor. Mananca regulat si echilibrat. Este foarte important ca in perioada examenelor sa mananci alimente care sa iti dea energie pe tot parcursul zilei. Citește mai mult

* * *

Încă se confundă foarte mult învăţarea cu memorarea de date şi informaţii despre un subiect sau altul. Există mai multe explicaţii pentru această practică foarte ineficientă! Din punct de vedere istoric, până nu de mult, până în urmă cu aprx. Învață acum cum să înveți!