Pornim radioul...

Electric Castle, Peninsula, BOOHA, Downsound și multe alte evenimente muzicale importante stau mărturie pentru talentul și pasiunea pentru muzică a lui Paul Toma, cunoscut ca DJ Sauce. Face exact ceea ce-i place și se mândrește cu faptul că n-ar schimba nimic la parcursul său profesional. Câți dintre noi se pot lăuda cu asta?

"Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența"

SmartDreamers: Care este parcursul tău educațional și profesional?

Am fost mereu interesat de personalitatea și gândirea oamenilor, astfel că studiile mele s-au axat pe asta. Am absolvit în urmă cu patru ani cursurile Facultății de Psihologie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu-Mureș. În acest timp am fost mereu apropiat de muzică și de tot ce ținea de ea. M-am implicat în diverse proiecte muzicale, inclusiv în organizarea de concerte, ceea ce a însemnat lucrul cu și pentru oameni. Studiile m-au ajutat să îmi dezvolt personalitatea și să înțeleg mecanismele de funcționare ale gândirii umane.

SmartDreamers: Cu ce te ocupi mai exact și cum arată o zi obișnuită la locul de muncă?

Mă număr printre norocoșii care fac ceea ce le place, așadar nu ar fi tocmai corect să-mi descriu activitatea ca fiind un job clasic, în ciuda faptului că din asta îmi câștig existența. E pasiunea mea, ce nu implică un program de lucru obișnuit. Nu e un "nine to five", cum s-ar zice. Sunt DJ începând cu anul 2006, astfel că taskurile implicate de activitatea mea se referă la pregătirea seturilor muzicale și mixarea lor efectivă la petreceri sau diverse eventuri.

SmartDreamers: Povestește-ne care a fost cea mai importantă realizare a ta pe plan profesional. Și cea mai mare dezamăgire?

Din punctul meu de vedere tot ce mi se întâmplă de când m-am apucat de DJ-ing e o realizare. Dar pot aminti aici participarea la diverse turnee alături de prietenii de la CTC sau promovarea albumului solo al lui Deliric. Dezamăgiri n-au prea fost… din nou, pot afirma că sunt un norocos. Pe lângă că fac ceea ce iubesc cel mai mult, am fost și ferit de probleme.

SmartDreamers: Ai schimba ceva la parcursul tău profesional dacă ți s-ar oferi posibilitatea?

Sincer să fiu, nu aș schimba absolut nimic la parcursul meu profesional. Asta pentru că de când mă știu mi-am dorit să fac asta, e visul meu de-o viață. Să faci parte din lumea muzicii, să le oferi senzații și trăiri de tot felul celor care te ascultă, să vezi bucuria și, în general, reacțiile publicului la muzica aleasă de tine… sunt lucruri care înseamnă prea mult pentru mine și nu m-aș vedea altundeva sau făcând altceva.

"Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine?"

SmartDreamers: Care sunt avantajele si dezavantajele activității tale?

Avantajul principal este acela că mereu cunosc oameni noi și îmi fac prieteni noi. E un lucru senzațional, care înseamnă enorm pentru mine. În plus, distrez lumea. Ce poate fi mai onorant pentru un artist, indiferent de aria de activitate, decât faptul că îi ajută pe cei din jur să se simtă bine? Călătoresc mult, și ăsta e un avantaj, un lucru care-mi face plăcere. Dezavantaje nu cred că sunt. Eu, cel puțin, nu consider că meseria mea are dezavantaje. Și dacă aș putea schimba ceva la "locul meu de muncă", atunci aș interzice fumatul în cluburi. Atât.

SmartDreamers: De unde afli ultimele noutăți din DJ-ing?

Activitatea de DJ implică o muncă de cercetare continuă. Trebuie să fiu mereu conectat cu muzica și tehnologia de specialitate. Facebook și Twitter mă ajută mult, sunt rețelele de socializare pe care le folosesc cel mai mult. În plus, vizitez bloguri cu specific muzical, precum djcity.com, egotripland.com sau potholesinmylog.com.

SmartDreamers: Ce aptitudini ar trebui sa posede un aspirant la o carieră în acest domeniu?

Pe lângă pasiunea pentru muzică, e importantă și dorința continuă de evoluție pe plan artistic. Din punctul meu de vedere, un DJ trebuie mereu să se redescopere și să ofere noutăți publicului. Sau să dețină abilitatea de a oferi un aer nou unui produs vechi, uitat. Pe mine mă ambiționează asta enorm.

SmartDreamers: Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi tinerilor aflați la început de drum în ceea ce privește cariera?

Sfatul meu e să aibă răbdare. Multă răbdare. Pentru că o carieră nu se înfăptuiește peste noapte. Durează până înveți meseria, durează până te impui și până îți creezi un stil propriu, de la care să începi să evoluezi ca DJ. Sunt ani întregi de muncă și eforturi depuse, care până la urmă aduc satisfacții. Dar începătorii ar trebui să țină cont de perioada aceea despre care vorbesc. E foarte frumoasă, în ciuda greutăților întâmpinate.

EXTRA

Iubesc muzica rap și DJ-ii/producătorii care m-au inspirat cel mai mult în parcursul meu sunt Kid Koala și A-Trak. Despre A-Trak, fratele lui spunea că principala sa calitate e răbdarea. Atâta răbdare încât seamănă cu un călugăr shaolin. Asta ca să reiterez o idee anterioară.

Îți mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

Te-ai lovit de foarte multe ori de "zidul experienţei". Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Citește mai mult

* * *

Aceste tehnici pentru a invata repede vor avea efect daca le vei folosi constant. Mareste constant viteza cu care citesti: Cititul rapid nu tine atat de mult de tehnica cat de starea psihica. Învață acum cum să înveți!


Trucuri să memorezi uşor


Publicat în Clicksanatate.ro
Chiar dacă ai o memorie bună, întotdeauna sunt utile câteva trucuri pentru a creşte şi mai mult viteza cu care înveţi

Prima regulă pentru reuşită este să citeşti întotdeauna întregul material pe care trebuie să-l înveţi.

Atunci când ai de învăţat o cantitate mare de informaţie să o împarţi în calupuri egale. După ce ai terminat de citit respectivele pasaje, fă pauze.

Nu memora mecanic! Ca să ţii minte ceea ce înveţi trebuie să memorezi logic.

Îți mai recomandăm:

1. Păcălește-ți creierul!Dacă informațiile pe care urmează să le asimilezi ți se par plictisitoare, convinge-ți creierul că sunt foarte importante, chiar vitale!2. Citește mai mult

* * *

Many students are being left behind by an educational system that some people believe is in crisis. Improving educational outcomes will require efforts on many fronts, but a central premise of this monograph is that one part of a solution involves helping students to better regulate their learning through the use of effective learning techniques. Învață acum cum să înveți!


Cu alte cuvinte, guma de mestecat si memoria de scurta durata nu fac deloc pereche buna.

Poate ca la un examen, unde trebuie sa rezolvi probleme, guma de mestecat te ajuta, insa atunci cand ai nevoie de memorie pentru a tine minte o lista de cuvinte, litere sau cifre, e mai bine sa renunti la ea.

In cadrul unui experiment pus la punct de specialistii de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie, s-a aratat ca miscarile implicate atunci cand se mesteca guma distrag creierul de la sarcina pe care o are.


Îți mai recomandăm:

Primul sfat este să vorbiţi cu mâinile.  Ar putea suna ciudat, dar gesticulând în timp ce încercaţi să învăţaţi vă poate ajuta creierul să-şi amintească ceva important. Citește mai mult

* * *

Atunci cand avem nevoie de mai mai mult de 24 de ore pentru o zi, cand facem lucruri nu tocmai pe gusturile noastre (invatam pentru examene sau mergem la un job sub asteptarile noastre), atunci e cazul sa facem ceva pentru moralul nostru. Învață acum cum să înveți!