Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

"Unde te vezi peste cinci ani?". Cunoşti întrebarea, nu-i aşa? Probabil te-ai săturat deja să-ţi fie pusă la aproape toate interviurile la care eşti invitat. Însă astăzi, întrebarea nu are scopul departajării dintre tine şi un alt candidat. Ci are un obiectiv mai important de atât. Acela de a defini încotro ai putea s-o iei în viitorul tău profesional. Iar direcţiile pot fi următoarele:

Alegi un job deocamdată, iar mai târziu va fi mai bine

Când îţi oferi singur răspunsul la întrebarea de mai sus, niciodată acesta nu va fi: "Voi lucra tot în această companie, în acelaşi domeniu de activitate." Şi asta pentru că alegerea locului de muncă a fost luată strict pe criterii financiare. Ai nevoie de bani acum şi prima uşa deschisă este câştigătoare pe moment. Totuşi ai speranţa ca mai târziu să fie mai bine. Cumva trăieşti cu sentimentul plăcut că într-o zi vei avea puterea şi mai ales şansa de a schimba ceva. Este foarte posibil, însă ia în considerare că această schimbare a viitorului tău profesional se produce combinând mai mulţi factori: Experienţe trecute, cunoştinţe acumulate, ambiţie şi bineînţeles perseverenţă. Dacă alegi doar pe criteriul banilor pe care să-i câştigi azi pentru a-i cheltui mâine, s-ar putea să uiţi de aceste criterii.

Alegi pasiunea orice ar fi. Chiar dacă vei compromite ziua de azi

Tinerii care gândesc în acest fel merită tot respectul nostru. În primul rând au parte de un mare privilegiu într-o eră aflată în mişcare continuă: Ştiu exact ceea ce vor şi unde vor să ajungă. Dacă au acest obiectiv stabilit, le este mult mai uşor să facă anumite compromisuri ce implică prezentul. Acceptă internship-uri gratuite ce le vor deschide uşi importante, iau parte la training-uri de dezvoltare profesională şi studiază mereu lucrurile care îi interesează. Nu vor renunţa niciodată la pasiunea lor. Peste cinci ani se văd departe. Ca şi performanţă, pentru că vor fi mereu aproape de domeniul pe care şi-l doresc şi astăzi.

Nu ştii exact ce vrei să faci, dar vei experimenta şi vei vedea

Mulţi tineri se află în situaţia în care nu știu exact ce vor să facă în carieră. Unii dintre ei se panichează pe motivul că nu au niciun talent și nu știu cum se vor descurca. Totuși, o parte dintre ei găsesc răspunsul destul de uşor. Vor experimenta din mai multe domenii câte puţin pentru a observa exact ce li se potriveşte. E un lucru de admirat. Ei realizează că soluţia nu este să asculţi ce cred cei din jurul tău că ar trebui să faci, ci aleg să se convingă singuri. Prin urmare, nu vor şti unde îi va găsi anul 2019, dar au siguranţa că va fi bine, pentru că în final îşi vor descoperi vocaţia.

Suntem de acord cu tine: nu contează unde vei fi peste cinci ani şi, sincer, probabil că puţini oameni şi-ar dori să ştie de pe-acum. Însă e important să ai siguranţa că te îndrepţi către ceva pozitiv şi că lupţi pentru un ideal al tău. Vincent Van Gogh a vândut în timpul vieţii sale un singur tablou, iar acesta l-a oferit unui prieten al său pentru o sumă foarte mică de bani. Nu a avut niciodată succes în timpul vieţii, dar a urmat mereu calea ce i-a făcut inima să bată mai tare.


Îți mai recomandăm:

Unii își aleg facultatea bazându-se pe pasiunile pe care le au și pe care poate le-au fructificat de-a lungul timpului. De aici lucrurile încep să se destrame, pentru că draga noastră societate de astăzi nu îți mai permite să urmezi o facultate în care să-ți șlefuiești pasiunea dacă posibilitățile ulterioare de angajare sunt reduse. Citește mai mult

* * *

If you haven’t heard, universities around the world offering their courses online for free (or at-least partially free). These courses are collectively called as MOOCS or Massive Open Online Courses. Învață acum cum să înveți!


Cu alte cuvinte, guma de mestecat si memoria de scurta durata nu fac deloc pereche buna.

Poate ca la un examen, unde trebuie sa rezolvi probleme, guma de mestecat te ajuta, insa atunci cand ai nevoie de memorie pentru a tine minte o lista de cuvinte, litere sau cifre, e mai bine sa renunti la ea.

In cadrul unui experiment pus la punct de specialistii de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie, s-a aratat ca miscarile implicate atunci cand se mesteca guma distrag creierul de la sarcina pe care o are.


Îți mai recomandăm:

Un studiu efectuat de o echipa de neurologi a aratat ca persoanele care consuma doua sau mai multe portii zilnice de legume cu frunze verzi au o capacitate de concentrare ca a unei persoane cu cinci-sapte ani mai tanara. Citește mai mult

* * *

The famous Nobel Prize-winning physicist Richard Feynman understood the difference between “knowing something” and “knowing the name of something,” and it’s one of the most important reasons for his success. Învață acum cum să înveți!


Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.

Asimilarea informatiei in ultima clipa ar putea ajuta la trecerea unui examen, de pilda, insa nu este o metoda potrivita pentru cei care doresc sa retina informatiile pe termen lung.

O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Multi elevi sau studenti folosesc bucati de hartie pe care isi noteaza cuvinte-cheie, iar aceasta este o forma raspandita de autoevaluare.

Îți mai recomandăm:

Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.  O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Citește mai mult

* * *

Cel mai bine este să te pregăteşti din timp (sau cel puţin să te obişnuieşti cu ideea că trebuie să te apuci de învăţat cât de curând). Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe