Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

"Unde te vezi peste cinci ani?". Cunoşti întrebarea, nu-i aşa? Probabil te-ai săturat deja să-ţi fie pusă la aproape toate interviurile la care eşti invitat. Însă astăzi, întrebarea nu are scopul departajării dintre tine şi un alt candidat. Ci are un obiectiv mai important de atât. Acela de a defini încotro ai putea s-o iei în viitorul tău profesional. Iar direcţiile pot fi următoarele:

Alegi un job deocamdată, iar mai târziu va fi mai bine

Când îţi oferi singur răspunsul la întrebarea de mai sus, niciodată acesta nu va fi: "Voi lucra tot în această companie, în acelaşi domeniu de activitate." Şi asta pentru că alegerea locului de muncă a fost luată strict pe criterii financiare. Ai nevoie de bani acum şi prima uşa deschisă este câştigătoare pe moment. Totuşi ai speranţa ca mai târziu să fie mai bine. Cumva trăieşti cu sentimentul plăcut că într-o zi vei avea puterea şi mai ales şansa de a schimba ceva. Este foarte posibil, însă ia în considerare că această schimbare a viitorului tău profesional se produce combinând mai mulţi factori: Experienţe trecute, cunoştinţe acumulate, ambiţie şi bineînţeles perseverenţă. Dacă alegi doar pe criteriul banilor pe care să-i câştigi azi pentru a-i cheltui mâine, s-ar putea să uiţi de aceste criterii.

Alegi pasiunea orice ar fi. Chiar dacă vei compromite ziua de azi

Tinerii care gândesc în acest fel merită tot respectul nostru. În primul rând au parte de un mare privilegiu într-o eră aflată în mişcare continuă: Ştiu exact ceea ce vor şi unde vor să ajungă. Dacă au acest obiectiv stabilit, le este mult mai uşor să facă anumite compromisuri ce implică prezentul. Acceptă internship-uri gratuite ce le vor deschide uşi importante, iau parte la training-uri de dezvoltare profesională şi studiază mereu lucrurile care îi interesează. Nu vor renunţa niciodată la pasiunea lor. Peste cinci ani se văd departe. Ca şi performanţă, pentru că vor fi mereu aproape de domeniul pe care şi-l doresc şi astăzi.

Nu ştii exact ce vrei să faci, dar vei experimenta şi vei vedea

Mulţi tineri se află în situaţia în care nu știu exact ce vor să facă în carieră. Unii dintre ei se panichează pe motivul că nu au niciun talent și nu știu cum se vor descurca. Totuși, o parte dintre ei găsesc răspunsul destul de uşor. Vor experimenta din mai multe domenii câte puţin pentru a observa exact ce li se potriveşte. E un lucru de admirat. Ei realizează că soluţia nu este să asculţi ce cred cei din jurul tău că ar trebui să faci, ci aleg să se convingă singuri. Prin urmare, nu vor şti unde îi va găsi anul 2019, dar au siguranţa că va fi bine, pentru că în final îşi vor descoperi vocaţia.

Suntem de acord cu tine: nu contează unde vei fi peste cinci ani şi, sincer, probabil că puţini oameni şi-ar dori să ştie de pe-acum. Însă e important să ai siguranţa că te îndrepţi către ceva pozitiv şi că lupţi pentru un ideal al tău. Vincent Van Gogh a vândut în timpul vieţii sale un singur tablou, iar acesta l-a oferit unui prieten al său pentru o sumă foarte mică de bani. Nu a avut niciodată succes în timpul vieţii, dar a urmat mereu calea ce i-a făcut inima să bată mai tare.


Îți mai recomandăm:

Unii își aleg facultatea bazându-se pe pasiunile pe care le au și pe care poate le-au fructificat de-a lungul timpului. De aici lucrurile încep să se destrame, pentru că draga noastră societate de astăzi nu îți mai permite să urmezi o facultate în care să-ți șlefuiești pasiunea dacă posibilitățile ulterioare de angajare sunt reduse. Citește mai mult

* * *

Cu două săptămâni înainte de primul examen îmi dau seama că ar fi fost „bini di tăt” dacă aș fi mers la toate cursurile și seminariile și, mai bine, dacă aș fi învățat de la începutul semestrului. Învață acum cum să înveți!


O memorie buna este esentiala pentru obtinerea unui rezultat multumitor la examenele care urmeaza in aceasta perioada pentru studenti si elevi. Chiar daca procesul de imbunatatire a memoriei se realizeaza in timp, mai exista o sansa si pentru cei care s-au „trezit” mai tarziu.


Îți mai recomandăm:

SinzianaT. din Iasi: "As dori sa stiu daca lecitina ajuta intr-adevar unui copil care are mult de invatat. Nepoata mea este in clasa a VIII-a si mi se pare cam anemica, palida de la cite ore petrece invatind, scriind, fie acasa, fie la meditatii. Citește mai mult

* * *

Cand vine vorba de un examen, trebuie sa luam in seama doua aspecte. Pregatirea tehnica sau academica este unul dintre ele. Daca invatam cu rigurozitate, vom avea increderea necesara pentru a infrange anxietatea dinaintea examenelor. Învață acum cum să înveți!


Specialiştii recomandă şase alimente care îmbunătăţesc memoria şi capacitatea de concentrare. Patricia Bannan, autoarea cărţii "Eat Right when Time is Tight", spune că soluţia stă în alimentarea organismului cu mâncăruri care conţin nutrienţi precum fibre şi acizi graşi esenţiali, informează "Huffington Post".

Avocado este bogat în grăsimi monosaturate, care facilitează comunicarea între celulele creierului. "Grăsimile monosaturate asigură că inima şi creierul primesc sângele de care au nevoie pentru a funcţiona la capacitatea sa maximă", declară Bannan.


Îți mai recomandăm:

Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive ori alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nici o indoiala ca pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Citește mai mult

* * *

Follow the Greek method of progressive training: Meet Milo of Croton - The Great Ancient Greek Olympian. He was the greatest and strongest wrestler of Greece. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe