Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

"Unde te vezi peste cinci ani?". Cunoşti întrebarea, nu-i aşa? Probabil te-ai săturat deja să-ţi fie pusă la aproape toate interviurile la care eşti invitat. Însă astăzi, întrebarea nu are scopul departajării dintre tine şi un alt candidat. Ci are un obiectiv mai important de atât. Acela de a defini încotro ai putea s-o iei în viitorul tău profesional. Iar direcţiile pot fi următoarele:

Alegi un job deocamdată, iar mai târziu va fi mai bine

Când îţi oferi singur răspunsul la întrebarea de mai sus, niciodată acesta nu va fi: "Voi lucra tot în această companie, în acelaşi domeniu de activitate." Şi asta pentru că alegerea locului de muncă a fost luată strict pe criterii financiare. Ai nevoie de bani acum şi prima uşa deschisă este câştigătoare pe moment. Totuşi ai speranţa ca mai târziu să fie mai bine. Cumva trăieşti cu sentimentul plăcut că într-o zi vei avea puterea şi mai ales şansa de a schimba ceva. Este foarte posibil, însă ia în considerare că această schimbare a viitorului tău profesional se produce combinând mai mulţi factori: Experienţe trecute, cunoştinţe acumulate, ambiţie şi bineînţeles perseverenţă. Dacă alegi doar pe criteriul banilor pe care să-i câştigi azi pentru a-i cheltui mâine, s-ar putea să uiţi de aceste criterii.

Alegi pasiunea orice ar fi. Chiar dacă vei compromite ziua de azi

Tinerii care gândesc în acest fel merită tot respectul nostru. În primul rând au parte de un mare privilegiu într-o eră aflată în mişcare continuă: Ştiu exact ceea ce vor şi unde vor să ajungă. Dacă au acest obiectiv stabilit, le este mult mai uşor să facă anumite compromisuri ce implică prezentul. Acceptă internship-uri gratuite ce le vor deschide uşi importante, iau parte la training-uri de dezvoltare profesională şi studiază mereu lucrurile care îi interesează. Nu vor renunţa niciodată la pasiunea lor. Peste cinci ani se văd departe. Ca şi performanţă, pentru că vor fi mereu aproape de domeniul pe care şi-l doresc şi astăzi.

Nu ştii exact ce vrei să faci, dar vei experimenta şi vei vedea

Mulţi tineri se află în situaţia în care nu știu exact ce vor să facă în carieră. Unii dintre ei se panichează pe motivul că nu au niciun talent și nu știu cum se vor descurca. Totuși, o parte dintre ei găsesc răspunsul destul de uşor. Vor experimenta din mai multe domenii câte puţin pentru a observa exact ce li se potriveşte. E un lucru de admirat. Ei realizează că soluţia nu este să asculţi ce cred cei din jurul tău că ar trebui să faci, ci aleg să se convingă singuri. Prin urmare, nu vor şti unde îi va găsi anul 2019, dar au siguranţa că va fi bine, pentru că în final îşi vor descoperi vocaţia.

Suntem de acord cu tine: nu contează unde vei fi peste cinci ani şi, sincer, probabil că puţini oameni şi-ar dori să ştie de pe-acum. Însă e important să ai siguranţa că te îndrepţi către ceva pozitiv şi că lupţi pentru un ideal al tău. Vincent Van Gogh a vândut în timpul vieţii sale un singur tablou, iar acesta l-a oferit unui prieten al său pentru o sumă foarte mică de bani. Nu a avut niciodată succes în timpul vieţii, dar a urmat mereu calea ce i-a făcut inima să bată mai tare.


Îți mai recomandăm:

Unii își aleg facultatea bazându-se pe pasiunile pe care le au și pe care poate le-au fructificat de-a lungul timpului. De aici lucrurile încep să se destrame, pentru că draga noastră societate de astăzi nu îți mai permite să urmezi o facultate în care să-ți șlefuiești pasiunea dacă posibilitățile ulterioare de angajare sunt reduse. Citește mai mult

* * *

Dacă pentru unii dintre noi învăţatul este floare la ureche, pentru alţii, reţinerea anumitor informaţii înseamnă timp pierdut şi stres. Persoanele care învaţă repede au anumite caracteristici care îi diferenţiază de ceilalţi. Învață acum cum să înveți!


Exerciții pentru gimnastica minții


Publicat în Zideluni.wordpress.com

Prima recomandare este sa schimbi periodic ceasul de pe o mana pe cealalta. In acest fel vei obliga creierul tau sa gandeasca inainte sa proceseze.

Mergi pe trasee diferite in fiecare zi. Daca mergi zilnic pe acelasi drum, creierul tau este deja pe „pilot automat”.

Propune-ti sa inveti ceva nou in fiecare zi. O poti face citind  sau folosind Wikipedia ori Google pentru acest lucru. Cauta un cuvant, un concept, o firma, un nume sau o tara si invata ceva nou zilnic.


Îți mai recomandăm:

1. Schimba ceasul de pe o mana pe cealalta Daca esti ca mine, inseamna ca folosesti ceasul pe mana stanga. In momentul in care vrei sa vezi cat e ceasul, creierul tau nu face nici un efort pentru a "executa" aceasta sarcina. Citește mai mult

* * *

Primul lucru: fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi. Învață acum cum să înveți!


Dacă încerci să înveți, s-ar putea să vrei să-i dai creierului tău puțină cafeină. Dar momentul în care faci asta este relevant, a descoperit un nou studiu din "Nature Neuroscience".

Cercetătorii au descoperit că dacă le dai cafeină unor oameni care au memorat o serie de imagini, acest lucru le va crește radical abilitatea de a-și aminti detaliile subtile, în comparație cu cei care au primit pastile placebo. Înainte să bei o cafea, amintește-ți însă că este necesară doar o doză de 200 de miligrame de cafeină - cantitatea conținută într-o cană mare de cafea - pentru a face trucul.


Îți mai recomandăm:

Cafea sau ciocolata = cofeina. Cafeina nu te face mai destept, dar te ajuta sa te concentrezi. Se gaseste in cafea, ciocolata si bauturi energizante si te trezeste, chiar daca pentru putin timp. Citește mai mult

* * *

Cu două săptămâni înainte de primul examen îmi dau seama că ar fi fost „bini di tăt” dacă aș fi mers la toate cursurile și seminariile și, mai bine, dacă aș fi învățat de la începutul semestrului. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe