Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Oportunitati cariera
 

Assassin’s Creed, Far Cry, Watch Dogs. Nu știm prea multe despre neorotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos însă cu siguranță “molecula dorinței”, dopamina, ne-a fost activată insantaneu doar la vederea logo-ului Ubisoft.

Am stat de vorbă cu Ioana Angelescu, Production HR Manager în cadrul cunoscutului producător de jocuri video. Atrași fiind de tot ceea ce înseamnă Ubisoft și de toate detaliile pe care ni le-a oferit în legătura cu employer branding-ul companiei, cu greu ne-am putut concentra pe întrebări.

Însă la final, sfaturile, ponturile și sugestiile pe care Ioana le transmite celor interesați de o poziție în cadrul companiei sunt cele care captează atenția poate mai mult chiar și decât celebrele jocuri amintite anterior.

“De câțiva ani, Ubisoft București are un program solid de internship
în urma căruia tinerii pot acumula experiența necesară angajării”

Mai întâi de toate, să facem prezentările. Spune-le, te rog, candidaților cine ești și descrie-le pe scurt
activitatea pe care o întreprinzi în cadrul companiei.

Mă numesc Ioana Angelescu și mă ocup de coordonarea echipei de HR pentru departamentele de Producție, precum și de employer branding în cadrul Ubisoft București.

În principal, rolul meu este să promovez job-urile din industria de jocuri, să ofer vizibilitate referitor la ce presupun acestea, să identific candidații potriviți pentru Ubisoft, pentru ca la finalul zilei să putem oferi publicului nostru cele mai bune jocuri.

De ce ar vrea un tânăr să lucreze pentru voi?

Cred că principalul motiv pentru care un tânăr ar lucra la Ubisoft este dorința de a dezvolta jocuri video și de a avea o carieră în acest domeniu creativ.

Fiind o companie multinațională, există foarte multe variante de carieră: poți să te specializezi pe un anumit domeniu și să devii un adevarat “guru” al programării sau poți să mergi pe o linie de management unde vei avea șansa să coordonezi o echipă de oameni creativi. Odată ce ajungi să cunoști mai bine domeniul iți dai seama de complexitatea și provocările pe care le poți întâlni zi de zi. Cel mai important lucru de reținut este că poți să îți croiești propriul drum.

Care e tipul de joburi pe care le oferă compania?

Tipurile de job-uri pe care le avem sunt preponderent tehnice. Căutăm persoane care să aibă cunoștinte de programare (objective C, C++, Java), artă (Photoshop, 3DsMAX, Zbrush) sau design (game sau level design).

Cât despre nivelul de experiență căutat, acesta incepe de la zona de junior și ajunge până la senior, toate job-urile deschise având in comun experiența anterioară în dezvoltarea de jocuri video.

Spune-ne te rog mai multe despre programul din cadrul companiei dedicat tinerilor la început de drum.
Cum s-a născut și ce înseamnă, de fapt, Ubisoft Graduate Program?

Mulți dintre cei care vizează o poziție de junior ne intreabă mereu cum pot acumula experiență dacă nu au avut ocazia să lucreze într-o companie de jocuri.

Sfatul nostru este să lucreze la proiecte personale ce au legătură cu jocurile video și să participe în hackathoane sau laboratoare din universități ce au această tematică.

De câțiva ani, Ubisoft București are un program solid de internship în urma căruia aceștia pot acumula experiența necesară angajării. De asemenea, avem programe și workshop-uri dedicate proaspeților absolvenți, prezentări în universitățile cu profil tehnic.

Toamna aceasta vom lansa, pentru al doilea an consecutiv, Ubisoft Graduate Program. Acest program este unul de tip fast track, adresat proaspeților absolvenți pasionați de programare pe specializările Online si Gameplay.

Programul se întinde pe parcursul a doi ani, timp în care cei selectați au șansa să lucreze un an în studioul nostru din București și un an în alt studio din grupul Ubisoft participant la program, în funcție de propria opțiune. Pe parcursul acestuia, există un mentor tehnic care se ocupă de dezvoltarea și ghidarea fiecărui participant, precum și acces la traininguri specifice. La finalul celor doi ani, participanții primesc un contract permanent în cadrul Ubisoft Bucuresti.

 


“Candidatul ideal este o persoană pasionată de jocuri, dornică sa învețe și să crească
alături de o echipă dinamică și profesionistă”

Care e politica firmei în ceea ce privește activitățile de voluntariat sau internship
și ce implică procesul de selecție?

Așa cum spuneam anterior, încurajăm tinerii să participe la activități de voluntariat si internship. Credem cu tărie că orice activități în acest sens contribuie la dezvoltarea lor și îi ajută să se integreze mai bine în echipă, să învețe și să evolueze într-un mediu competitiv.

Acesta este și motivul pentru care avem deschise internship-uri în fiecare vară. Ne dorim să ajutăm tinerii să își transforme pasiunea pentru jocuri video într-o carieră.

Referitor la procesul de selecție, acesta constă într-o serie de teste tehnice și interviuri. În principiu, ne interesează persoanele pasionate de industrie și care au proiecte personale sau școlare legate de zona de gaming.

De exemplu, anul acesta avem 10 stagiari care se ocupă de dezvoltarea unui arcade game. Au 3 luni la dispoziție pentru a face asta, precum și mentori care să îi invețe și să îi ghideze pe tot parcursul procesului de dezvoltare. Ceea ce oferim este oportunitatea de a vedea tot ceea ce înseamnă producția unui joc de la zero până când acesta ajunge în mâinile jucătorului.

Ce le oferă compania ta candidaților pe care îi selectează în vederea
angajării, pe lângă pachetul salarial?

Evident că cel mai mare beneficiu este că lucrezi alături de o echipă de profesioniști, unde poți învăța foarte multe și te poți dezvolta rapid. E un sentiment plăcut să faci ceea ce îți place într-un mediu în care vei găsi cu siguranță multe alte persoane care au aceeași pasiune ca și tine.

Mai mult, faptul ca lucrăm într-o industrie creativă se oglindește perfect în beneficiile și facilitățile pe care le punem la dispoziția angajaților: console, jocuri sau cărți de specialitate pe care le poți lua acasă, precum și accesul la traininguri și conferințe de specialitate.

Pe lângă atenția pe care o acordăm dezvoltării profesionale, ne-am gândit și la câteva metode de relaxare după 8 ore de stat la calculator: zone de relaxare, sală de fitness, masaj, antrenori personali, cursuri de kickboxing, aerobic, Zumba, TRX, teambuildinguri etc.

Cum ai descrie candidatul ideal pentru companie?

Candidatul ideal este o persoană pasionată de jocuri, dornică sa învețe și să crească alături de o echipă dinamică și profesionistă. Ne dorim angajați cu inițiativă și creativitate, care au capacități foarte bune de comunicare și lucru în echipă. Încurajăm comunicarea deschisă și gândirea “out of the box”. Nu punem accentul neapărat pe un anumit tip de studii ci pe experiența în proiecte relevante pentru industria noastră, fie că acestea sunt făcute într-o companie sau pe cont propriu. Ne așteptăm ca fiecare angajat să vină cu idei și să contribuie la dezvoltarea echipei din care face parte, indiferent de nivelul de experiență pe care îl are.

De ce e compania atractivă pentru candidați?

Cred că faptul că producem și dezvoltăm jocuri video de succes este principalul motiv pentru care candidații sunt atrași de Ubisoft. Pe lângă asta, Ubisoft există de 22 de ani în București și este o companie stabilă care investește în dezvoltarea angajaților săi. Aici întâlnești oameni tineri, pasionați și deschiși care sunt gata oricând să te ajute. Există mai multe trasee de carieră pe care le poți urma, ai acces la traininguri, conferințe, teambuildinguri și un mediu foarte plăcut de lucru. Poți lucra cu cele mai noi tehnologii, iar proiectele pe care le dezvoltăm împreună cu alte studiouri din grup îți oferă șansa să ai o carieră internațională în interiorul grupului Ubisoft.

Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai oferi celor ce urmează să lucreze pentru voi?

Fii curios! Joacă-te! Preocupă-te de dezvoltarea ta și a celor din jur! Fii proactiv! Implică-te! Pune pasiune în tot ce faci!

Ce sfaturi le oferi tinerilor candidați?
Începând cu procesul de recrutare și până la angajarea efectivă.

Având în vedere că lucrăm la branduri mari precum Assassin’s Creed și Watch Dogs, pregătește-te pentru un proces de recrutare serios!

Vor exista mai multe teste tehnice, discuții cu managerii, interviu de resurse umane. Ai rabdare, scopul procesului de selecție este să asigure o cât mai bună potrivire între candidat și echipa din care va face parte, cerințele tehnice și mediul de lucru.

Ne interesează persoanele cu inițiativă, cu proiecte personale sau școlare ce implică domeniul jocurilor. Trimite un link către portofoliul tău cu proiecte. Pune intrebări managerilor si recruiterului despre viitoarele tale responsabilități și despre mediul de lucru.

Anul acesta plănuim să vizităm universități cu profil tehnic din Iași, Timișoara, Cluj, Brașov si București începând cu jumătatea lunii octombrie. Vino la prezentările Ubisoft despre oportunitățile existente și poți afla mai multe informații.

Ce anume te impresionează în cadrul unui interviu?

Lucrând și interacționând mereu cu oameni pasionați și creativi, am avut ocazia să cunosc mulți candidați interesanți și dornici să facă parte din industria jocurilor video.

Mă impresionează pasiunea pe care o arată pentru acest domeniu, efortul pe care l-au depus pentru a învăța și curajul de a vorbi sincer despre așteptările și temerile lor.

Rolul echipei de HR este să identifice candidați care să se potrivească în echipa noastră și care să formeze noua generație de dezvoltatori de jocuri, iar acest lucru nu ar fi posibil fără pasiune, comunicare, efort si sinceritate.


Îți mai recomandăm:

Cunostinte medii de PC, Microsoft Office si limba engleza sunt o parte dintre criteriile pe care un candidat trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un job la cel mai mare si mai important studio Ubisoft la nivel global. Citește mai mult

* * *

Ar trebui să știi că activitatea fizică este cea mai indicată soluție pentru depășirea stresului de orice fel. Dacă faci sport în mod constant, nici nu vei simți când a trecut sesiunea. Învață acum cum să înveți!


Stiloul este mai eficient decât calculatorul când este vorba de memorarea notiţelor, arată un studiu menţionat de 24heures.ch. Cercetătorii consideră că elevii şi studenţii scriu mai repede pe laptop, dar mai puţin inteligent.

Notiţele scrise la calculator, metodă mai rapidă decât scrisul de mână, nu facilitează o bună înţelegere a cursurilor. În schimb, scrisul de mână al notiţelor permite trierea lor mentală şi, prin urmare, păstrarea mai bună a informaţiilor importante.
Îți mai recomandăm:

Scrierea la tastatura este rapida. Scrisul de mana este lenta. Insa tocmai de aceea scrisul de mana este mai bun atunci cand este vorba despre invatare. Citește mai mult

* * *

1. Fii organizat, setează-ți priorități: alcătuiește-ți un plan de studiu, în care să evidențiezi examenele pe care trebuie să le susții, volumul de informație ce trebuie reținut și cerințele profesorului. Învață acum cum să înveți!


Creierul uman poate jongla cu mai mult de doua sarcini in acelasi timp.

Fals: De fapt, creierul trece de la o sarcina la alta. Din cauza ca miscarea aceasta necesita timp, multi-tasking-ul nu este o modalitate eficace pentru a-ti face treaba.

Cu cat folosit mai mult creierul uman cu atat devine mai puternic.

Adevarat: Pentru a avea un creier puternic este nevoie de exercitii. Invatarea unor abilitati noi sau executia unor sarcini mentale intaresc conexiunile dintre celulele creierului. Curiozitatea sporeste ascutimea mintii.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

I quickly learned that at a normal pace there was simply not enough time in a year to accomplish these goals, if I planned on eating, sleeping and working at all. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe