Pornim radioul...

How to Memorize Everything 

Publicat în The New York Times

When we meet Joshua Foer, his memory is "nothing special." A year later, he is able to memorize the order of a shuffled deck of cards in less than two minutes and the names of 99 people he's just met. He has also etched in his brain images of his friend urinating on Pope Benedict's skullcap, of Rhea Perlman involved in indelicate acts with Manute Bol, and of other things most of us would try hard to forget. Let it never be claimed that there is no cost to self-improvement.

A mere millennium ago, being able to remember and recite a text verbatim was not a game or a party trick. It was an art. More than that, it was part of being cultured: a person without memory was a person without ethics or humanity. Today, memorization is limited to Shakespeare monologues and Robert Frost poems in high school. Phone numbers and friends' birthdays are "remembered" by cellphones and computers. Indeed, much of our daily memory has been offloaded onto external devices. The advantage to this is clear: information is portable and searchable, and not taking up valuable space in our noggins. Until you lose your iPhone.

Îți mai recomandăm:

Exista oameni care pot memora rapid liste de mii de numere, ordinea cartilor de joc dintr-un pachet (sau zece!). Jurnalistul de stiinta Joshua Foer descrie tehnica denumita palatul memoriei si arata caracteristica cea mai remarcabila: oricine poate invata cum s-o foloseasca, inclusiv el. Citește mai mult

* * *

Nimic mai simplu sa punem memoria la lucru sustin specialistii. Iata cateva trucuri. Studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfrasit. Învață acum cum să înveți!


Cum îți antrenezi memoria?


Publicat în Ziare.com
Poti sa iti intineresti creierul cu cateva exercitii extrem de simple si urmand cateva reguli de viata deloc dificile. De exemplu, intra des pe Google!

Atunci cand incerci sa gasesti ceva cu ajutorul unui motor de cautare, in creier se activeaza niste centri nervosi care controleaza luarea deciziilor si argumentarea complexa. Simplele click-uri din mouse sunt mai stimulante pentru creier decat cititul, de exemplu, spun cercetatorii de la UCLA.

Stai pe Google circa 20 de minute, de mai multe ori pe saptamana. Cauta ceva ce intotdeauna ti-ai dorit sa afli, dar niciodata nu ai gasit momentul.

Îți mai recomandăm:

1. Navigheaza pe netAtunci cand cauti pe internet sunt implicati centrii cheie ai creierului, cei care controleaza abilitatea de decizie si rationamentele complicate. Citește mai mult

* * *

Sergiu este student in anul I la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. El, impreuna cu inca doi prieteni au ajuns la facultate si in sesiune si-au dat seama ca a invata zeci de pagini in doar cateva zile nu mai este un obiectiv greu de atins. Învață acum cum să înveți!


Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.


Îți mai recomandăm:

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma. Citește mai mult

* * *

Iată ce trebuie să faceți pentru a reține cu ușurință cursurile: Primul pas este să sintetizați materialul pe care îl aveți de învățat și alcătuiți rezumate; Alternați studiul la o materie preferată cu cel la una mai puțin plăcută. Învață acum cum să înveți!