Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Viata de student
 

Grilele tocite și gura de aer de la pneumo 

Publicat în Viata Medicala

După ce am ieșit cu bine de la examenul la pneumologie, mi-am luat rămas bun pe fugă de la colegi și am pornit glonț spre interviul de job la care deja întârziasem. 

Mi-ar fi plăcut să fi făcut anul patru de studenție în locul anului întâi, cu riscul ca datele mele să fi fost șterse de mult din registrul secretariatului Facultății de Medicină. După un an de perindări prin spitalele românești și de inhalări intempestive de miasme ale sistemului, începi să-ți pui întrebări cu privire la capacitatea ta pulmonară totală. 

Cu timpul, constați că nu mai există o sită universal valabilă, care să te ajute să cerni logicul de absurd. Nu te mai miră prea tare realitatea că valoarea unui viitor medic este măsurată în numărul corect de răspunsuri pe care le poate memora la niște teste-grilă care circulă printre studenți de pe vremea lui Pazvante Chiorul (în mod paradoxal, eu, „cel mai prost din curtea școlii“, pentru a cita o faimoasă creație hip-hop, nu am aflat de ele decât în dimineața premergătoare examenului – și bine am făcut că am aflat și atunci, pentru că încercările mele de a scoate din pământ sau din piatră seacă manualul din 1961 recomandat în bibliografie se dovediseră complet infructuoase).

Îți mai recomandăm:

Laura Anghel (29 de ani) a absolvit in 2008 Facultatea de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, iar anul patru de facultate l-a facut la Paris, la Universitatea Rene Descartes, in cadrul unei burse Erasmus. Citește mai mult

* * *

If you haven’t heard, universities around the world offering their courses online for free (or at-least partially free). These courses are collectively called as MOOCS or Massive Open Online Courses. Învață acum cum să înveți!


Ce mâncăm și bem în sesiune


Publicat în Ziarul De Iasi
Alimentația zilnică trebuie să conțină în mod dominant: fulgi de cereale cu lapte sau iaurt, soia, smochine, stafide, curmale, pește, ficat, carne de pui slabă și multe salate de legume proaspete.
 
Se recomandă ca în perioada de sesiune să se bea dimineața, pentru dinamizare, un pahar cu apă amestecată cu o linguriță miere și două linguri suc de lamîie.
 
Despre ananas se spune că are proprietatea de a întări memoria. O banană pe zi reface rapid energia consumată prin efort intelectual. Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare.

Îți mai recomandăm:

Studentii stiu ce inseamna emotiile, noptile pierdute cu cartile in brate, ceasca de cafea sau paharul de cola. Insa alimentatia zilnica trebuie sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (griu, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, peste, ficat, carne de pui slaba si multe salate de legume proaspete. Citește mai mult

* * *

Sunt mai multe lucruri pe care tinerii pot sa le faca pentru a reduce stresul din perioada examenelor. In primul rand, ei nu trebuie sa-si nege sentimentele pe care le traiesc acum. Învață acum cum să înveți!


Există o strânsă legătură între randamentul cerebral și calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, susțin nutriționiștii.

Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitație, anxietate).

Alimentele care stimulează memoria sunt: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.


Îți mai recomandăm:

Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive ori alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nici o indoiala ca pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Citește mai mult

* * *

1. Respiră adânc şi realizează că totul este doar în capul tău Relaxează-te înainte să te apuci de scris. Inspiră aer adânc în piept, în timp ce ai mâinile pe bancă şi corpul relaxat. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe