Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Fă-te jurnalist! 

Publicat în Jurnalism Ovidius

Gata. Am luat şi BAC-ul. Acum e acum. Care să fie, care să fie viitoarea meserie? (de fapt, vorbim despre profesie, dar, altfel, nu ieşea rima). Aşadar, când eram mici, toţi visam să devenim doctori, profesori, astronauţi, poliţişti sau … musafiri. Ei bine, socoteala din copilărie nu prea se potriveşte cu realităţile sociale, economice şi aptitudinale aşa că … iată-ne în faţa unei decizii importante.

Ce facem cu viaţa noastră?

Sigur, de ce să nu recunoaştem, „profesia de miliardar” sună tentat, dar de fapt nu e o profesie, e un fel de noroc, pe care îl au unii. Dacă eşti în postura de a-ţi alege un drum în viaţă, în acest moment, mai mult ca sigur nu eşti unul dintre cei procopsiţi cu o viaţă de huzur. Nu-i bai. Uită de zicala aia cu „munca e pentru tractoare şi combine”, trage aer în piept şi gândeşte-te că munca nu trebuie să fie corvoadă. Condiţia e să faci ce-ţi place. Şi acum ai şansa să alegi.

Am fost şi eu ca tine, aşa că îmi permit să-ţi vând un pont. Fă-te jurnalist.


Îți mai recomandăm:

Degeaba stii multe daca stai prost cu nervii. O regula nescrisa a acestei meserii este ca trebuie sa fii flexibil (foarte flexibil). Adica trebuie sa te obisnuiesti: sa nu comentezi cand ti se spune ca ai de stat la serviciu inca opt ore peste program; sa fii pregatit sa accepti ca nu esti cel mai destept; sa fii pregatit sa fii luat peste picior de cititorii care comenteaza pe site; sa iti intelegi seful care te face idiot, chiar daca aparent nu e vina ta ca, o vedeta ti-a promis un interviu si ti-a spus cu cinci minute inainte ca nu se poate realiza fiindca are programare la coafor… Deci stai bine cu nervii?. Citește mai mult

* * *

Who says you need to wait until you ‘feel like’ doing something in order to start doing it?Look, there are days when not even the most well-intentioned advice from the latest motivational science will do. Învață acum cum să înveți!


Mind map – ce sunt hărțile mentale?


Publicat în Gandeste Pozitiv

Mind map, sau harta mentala este un instrument care ne ajuta sa structuram, organizam, memoram, sa aranjam si sa invatam informatii intr-un mod organizat. Hartile mentale incurajeaza creativitatea si flexibilitatea si te ajuta sa gandesti outside the box.

Practic vorbind, o harta mentala este o diagrama care conecteaza informatia din jurul unui subiect central. Din aceasta cauza, ele mai sunt numite si diagramele paianjen.

Hartile mentale functioneaza pentru ca te ajuta sa eviti gandirea lineara, care te limiteaza, si te deschid catre noi feluri de gandire. Sunt mai realiste, pentru ca majoritatea lucrurilor nu sunt ordonate.


Îți mai recomandăm:

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuală, auditivă, auditivă digitală și kinestezică. Aceasta corespunde unui anumit tip de a învăța, la care ar trebui să ne adaptăm. Citește mai mult

* * *

Dacă notițele tale nu sunt organizate sau clare, și îți este dificil să înțelegi ceva din ele, atunci trebui să schimbi puțin abordarea. Acest lucru nu are nimic în comun cu cât de frumos sau urât scrii, ci este vorba despre felul în care îți structurezi notițele. Învață acum cum să înveți!


Muzica clasică ajută la antrenarea memoriei! Ascultarea unor compoziții muzicale clasice reușește să activeze acele gene care au legătură cu abilitățile noastre de a învăța și de a reține informații.
 
Trebuie să faci loc pentru amintiri noi!
 Atunci când nu mai avem nevoie de o anumită informație, aceasta este pusă la păstrare și sunt ținute minte din ce în ce mai puține detalii.

Informația nouă elimină informația mai veche!
Oamenii au capacitatea de a pune accent pe informația potrivită, atunci când trebuie să aleagă între amintiri ce se aseamănă între ele.

Îți mai recomandăm:

Iată o colecție de studii noi care au avut în obiectiv minunatul proces al memoriei. Concentrează-te pentru 8 secunde! Studiile au arătat că 8 secunde este timpul minim necesar unei informații pentru a trece din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată. Citește mai mult

* * *

Rezumatul, fișa de lectură, recenzia, referatul, au la bază un plan de idei.  Iată de ce este bine să îți organizezi în acest mod ce ai de învățat! Pentru că aceste scrieri sintetice permit organizarea și concentrarea cunoștințelor acumulate. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe