Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Fă-te jurnalist! 

Publicat în Jurnalism Ovidius

Gata. Am luat şi BAC-ul. Acum e acum. Care să fie, care să fie viitoarea meserie? (de fapt, vorbim despre profesie, dar, altfel, nu ieşea rima). Aşadar, când eram mici, toţi visam să devenim doctori, profesori, astronauţi, poliţişti sau … musafiri. Ei bine, socoteala din copilărie nu prea se potriveşte cu realităţile sociale, economice şi aptitudinale aşa că … iată-ne în faţa unei decizii importante.

Ce facem cu viaţa noastră?

Sigur, de ce să nu recunoaştem, „profesia de miliardar” sună tentat, dar de fapt nu e o profesie, e un fel de noroc, pe care îl au unii. Dacă eşti în postura de a-ţi alege un drum în viaţă, în acest moment, mai mult ca sigur nu eşti unul dintre cei procopsiţi cu o viaţă de huzur. Nu-i bai. Uită de zicala aia cu „munca e pentru tractoare şi combine”, trage aer în piept şi gândeşte-te că munca nu trebuie să fie corvoadă. Condiţia e să faci ce-ţi place. Şi acum ai şansa să alegi.

Am fost şi eu ca tine, aşa că îmi permit să-ţi vând un pont. Fă-te jurnalist.


Îți mai recomandăm:

Degeaba stii multe daca stai prost cu nervii. O regula nescrisa a acestei meserii este ca trebuie sa fii flexibil (foarte flexibil). Adica trebuie sa te obisnuiesti: sa nu comentezi cand ti se spune ca ai de stat la serviciu inca opt ore peste program; sa fii pregatit sa accepti ca nu esti cel mai destept; sa fii pregatit sa fii luat peste picior de cititorii care comenteaza pe site; sa iti intelegi seful care te face idiot, chiar daca aparent nu e vina ta ca, o vedeta ti-a promis un interviu si ti-a spus cu cinci minute inainte ca nu se poate realiza fiindca are programare la coafor… Deci stai bine cu nervii?. Citește mai mult

* * *

1. Fii organizat, setează-ți priorități: alcătuiește-ți un plan de studiu, în care să evidențiezi examenele pe care trebuie să le susții, volumul de informație ce trebuie reținut și cerințele profesorului. Învață acum cum să înveți!


Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii Universității Emory, lectura unei cărți bune are ca efect o îmbunătățire a activității creierului, într-un mod ce poate fi asemănat cu antrenarea mușchilor în cazul culturiștilor.

Astfel, lectura provoacă schimbări măsurabile în cortexului temporal stâng – regiune a creierului "responsabilă" de receptivitatea lingvistic- – și în zona primară senzorială a creierului. Pe timpul lecturii, neuronii din aceste zone sunt "păcăliți" să creadă că fac ceva ce în realitate nu se întâmplă – de pildă, atunci când personajul din carte aleargă, sunt activați neuronii asociați cu actul fizic al alergării.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

"If only I could have LEARNED FRENCH three years ago…" If only. For many of us, there are more things we want to learn than we have time. As information becomes more readily accesible online, the number of things we want to learn is only continuing to increase. Învață acum cum să înveți!


How To Stay Sharp


Publicat în Popsci.com

Get The Blood Flowing - Women who walked briskly for an hour twice weekly for six months increased brain volume in the areas that control thinking and memory.

Eat Your Greens - The more leafy vegetables the subjects ate, the better they performed on learning and memory tests.

Talk To People - More social interaction was associated with less cognitive decline for people aged 50 and above. Plus, one of the major risk factors for death in the elderly is social isolation—lone­liness really can kill you.


Îți mai recomandăm:

Billionaire Bill Gates wishes that if he had one superpower, it would be the ability to read faster. Warren Buffet has claimed that he has “wasted ten years reading slowly. Citește mai mult

* * *

1. Enervează-te constructiv! Cu alte cuvinte, motivează-te! Gândește-te la sesiune ca la un meci personal, la care trebuie să ieși învingător. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe