Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Fă-te jurnalist! 

Publicat în Jurnalism Ovidius

Gata. Am luat şi BAC-ul. Acum e acum. Care să fie, care să fie viitoarea meserie? (de fapt, vorbim despre profesie, dar, altfel, nu ieşea rima). Aşadar, când eram mici, toţi visam să devenim doctori, profesori, astronauţi, poliţişti sau … musafiri. Ei bine, socoteala din copilărie nu prea se potriveşte cu realităţile sociale, economice şi aptitudinale aşa că … iată-ne în faţa unei decizii importante.

Ce facem cu viaţa noastră?

Sigur, de ce să nu recunoaştem, „profesia de miliardar” sună tentat, dar de fapt nu e o profesie, e un fel de noroc, pe care îl au unii. Dacă eşti în postura de a-ţi alege un drum în viaţă, în acest moment, mai mult ca sigur nu eşti unul dintre cei procopsiţi cu o viaţă de huzur. Nu-i bai. Uită de zicala aia cu „munca e pentru tractoare şi combine”, trage aer în piept şi gândeşte-te că munca nu trebuie să fie corvoadă. Condiţia e să faci ce-ţi place. Şi acum ai şansa să alegi.

Am fost şi eu ca tine, aşa că îmi permit să-ţi vând un pont. Fă-te jurnalist.


Îți mai recomandăm:

Degeaba stii multe daca stai prost cu nervii. O regula nescrisa a acestei meserii este ca trebuie sa fii flexibil (foarte flexibil). Adica trebuie sa te obisnuiesti: sa nu comentezi cand ti se spune ca ai de stat la serviciu inca opt ore peste program; sa fii pregatit sa accepti ca nu esti cel mai destept; sa fii pregatit sa fii luat peste picior de cititorii care comenteaza pe site; sa iti intelegi seful care te face idiot, chiar daca aparent nu e vina ta ca, o vedeta ti-a promis un interviu si ti-a spus cu cinci minute inainte ca nu se poate realiza fiindca are programare la coafor… Deci stai bine cu nervii?. Citește mai mult

* * *

Primul lucru: fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi. Învață acum cum să înveți!


Majoritatea oamenilor care nu dorm suficient nu sunt capabili sa recunoasca modul in care le este afectata sanatatea mentala. Multi cred ca somnul este un lux, un mic rasfat.

Ei admit totusi ca se simt mai bine atunci cand dorm bine o noapte intreaga si ca se simt mai rau atunci cand nu o fac. De fapt, nu este nici un secret ca somnul imbunatateste memoria si puterea de invatare si intelegere.

Lipsa excesiva de somn poate afecta performanta in munca, relatiile sociale si duce la probleme psihice, precum anxietatea sau depresia.

Îți mai recomandăm:

Din cauza stilului actual de viata, problemele de somn au devenit o „epidemie” la nivel mondial, afectand pana la 45% din populatie. Lipsa unui somn de calitate are un impact negativ asupra atentiei, memoriei si invataturii si ne face mult mai vulnerabili la accidente. Citește mai mult

* * *

Studenţii care petrec zilnic ore în şir online, scriu mereu SMS-uri sau vorbesc mult la telefon sunt mai agitaţi, mai puţin fericiţi şi iau note mai proaste. Învață acum cum să înveți!


Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.

Asimilarea informatiei in ultima clipa ar putea ajuta la trecerea unui examen, de pilda, insa nu este o metoda potrivita pentru cei care doresc sa retina informatiile pe termen lung.

O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Multi elevi sau studenti folosesc bucati de hartie pe care isi noteaza cuvinte-cheie, iar aceasta este o forma raspandita de autoevaluare.

Îți mai recomandăm:

Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.  O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Citește mai mult

* * *

It has never been proven that listening to music helps people to concentrate, but various studies have shown that listening to calming songs can reduce stress levels by blocking out background noise. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe