Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Student in strainatate
 

Experiența studiului în străinătate reprezintă o cale către o viitoare carieră de succes pentru mii de tineri români. Fie că obțin burse de studiu sau pleacă din proprie inițiativă într-o țară despre care nu cunoșteau prea multe înainte, tot mai mulți tineri își iau inima-n dinți și pornesc în aventura vieții lor în străinătate, imediat după absolvirea cursurilor liceale.

Și nu e deloc ușor. Dorul de casă, lipsa banilor, singurătatea, acomodarea greoaie, toate acestea sunt elemente care, deși nu sunt prezentate în broșurile universităților din străinătate, reprezintă o parte din realitatea de zi cu zi pentru toți aceia care și-au părăsit patria mamă pentru a studia și munci. Tocmai de aceea ne-am gândit să-ți arătăm cum au reușit cei aflați deja în străinătate. Să îți faci o idee cât mai clară despre ce te așteaptă odată ce ți-ai părăsit zona de confort, în căutarea alteia, la mii de kilometri de casă.

Andra Sălcudean este un exemplu în acest sens. Muzica e viața ei, educația e o constantă a vieții ei, munca îi asigură educația, iar toate acestea, combinate, dau naștere unei povești de succes cu aer de Copenhaga.

Muzica ocupă un loc important în viața tinerei

Mai întâi de toate, să facem prezentările. Spune-le SmartDreamer-ilor câteva detalii despre tine

Eu sunt Andie, absolventă a Colegiului Național ”Al. Papiu-Ilarian” din Târgu-Mureș, profilul Filologie Bilingv Engleză. În prezent studiez în Copenhaga, la Aalborg Universitet København, profilul Medialogy. Da, știu ce o sa ziceți… media-ceee? Hai să vă lămuresc: Medialogy este un profil care îmbină muzica – marea mea pasiune – cu design grafic, animație, artă vizuală și tehnologie.

”Venisem pregătită cu ambiție, hotărâre și multă atitudine pozitivă și eram pregătită
să intru pe geam de fiecare dată când eram dată afară pe ușă”

Descrie-ne un pic experiența ta profesională în țară

În țară, la fel ca și aici, urmăream motto-ul: Make music. Make everything you do support your music. Pe scurt, am fost timp de un an solista Trupei 112 cu care am participat la multe evenimente în Mureș și nu numai. Am avut și o scurtă colaborare cu Dreamers (draguță coincidență de nume, apropo!), niște băieți foarte faini, pe care vă recomand să îi ascultați. Orice zi care începea și/sau se termina la studio sau la sala de repetiții era o zi bună.

Partea mai puțin plăcută din toată povestea e că nu am putut să mă întrețin din muzică. Totuși, asta n-a fost neapărat o mare problemă pentru mine, având în vedere că mereu m-au interesat mai multe domenii. După ce am testat part-time-urile tipice liceului (promoting, visual merchandising, collaborating editor etc), mi-am căutat un job full time, care îmi doream să fie interesant, educativ, să mă motiveze să cresc profesional. Așa am ajuns să fac parte din echipa Foto Smiley Târgu-Mureș, ca designer grafic, unde am și rămas până când am venit în Copenhaga.

Ai plecat din România pentru că…

Încă din școala generală mi-am dorit să plec din România. Atunci, era pentru că mi se părea incitantă ideea de a studia în străinătate, de a veni în contact cu diferite culturi și de a cunoaște cât mai mulți oameni de la care să pot învăța câte ceva. După ce am crescut și mai mult, mi-am dat seama că fără două job-uri și freelancing pe net nu am cum să duc un trai decent acasă și, deși mergea bine treaba cu toate trei, nu apucam să dorm mai deloc, iar speranța mea de viață vreau să fie mai mare de 35 de ani, deci am ales să plec. (Side note: într-un viitor foarte îndepărtat, când o să îmi doresc o familie, nu vreau să îmi petrec 80% din timp gândindu-mă cu ce bani să îmi cresc copilul și să plătesc întreținerea).

Alături de părinții ei, aflați în vizită la Copenhaga

Cum ai gestionat relația cu cei de acasă, odată ce-ai plecat?

Părinții mei știau de ani buni că vreau să plec, era doar o chestiune de timp până îmi faceam bagajele și ”părăseam cuibul”. Le-am făcut cunoștință cu tehnologia, iar acum ținem zilnic legătura pe net. Faptul că am plecat ne-a făcut pe toți să avem o atitudine mai pozitivă – în momentul în care ai atât de puțin timp de petrecut împreună, micile neînțelegeri nu își mai au locul.

Pe lângă familie – părinții mei, mereu m-am gândit la prieteni ca la o a doua familie. Cu foarte mulți dintre ei am ținut legătura și mă bucur enorm că au continuat să îmi fie alături. E greu să fii departe de oamenii de acasă. Ei m-au înțeles, m-au ascultat, unii din ei chiar au fost în vizită și urmează sa mai vină. Deși am mulți prieteni buni și aici, în Copenhaga, gașca mea de suflet e tot acasă.

Cât de ușor ți-a fost să-ți găsești un job? Cum ți-ai găsit jobul actual?

Acum, uitându-mă în urmă, nu pot să îmi spun că mi-a fost greu să îmi găsesc un job. Venisem pregătită cu ambiție, hotărâre și multă atitudine pozitivă și eram pregătită să intru pe geam de fiecare dată când eram dată afară pe ușă.

Bineînțeles, nevoia de muzică și-a spus cuvântul și la câteva luni după ce am ajuns în Danemarca îmi găsisem trupă și începusem repetițiile pentru concerte. Totuși, vroiam și un job normal, din două motive: stabilitatea financiară și bursa de studiu (SU sau ”State Educational Grant and Loan Scheme”, bursă la care studenții străini au acces doar dacă lucrează minim 10 ore pe săptămână).

A durat cam jumătate de an ca să îmi găsesc un job stabil, pe care să îl pot păstra și care să nu îmi afecteze negativ muzica și studiile. În primele 6 luni am lucrat mult ca și freelancer, online, căutându-mi în paralel un job în sistemul danez. Din cauza barierei lingvistice, am găsit greu pe cineva care să mă angajeze, mai ales că tocmai se terminase sezonul turistic. Mă obișnuisem să mă plimb mereu cu cv-uri la mine și oriunde intram – magazin, cafenea, restaurant, muzeu etc – întrebam de job. Așa am găsit locul de muncă pe care îl am acum.

”Dacă ai o problemă, o discuți cu șeful fără să ai emoții că rămâi fără job. În România este puțin altfel mentalitatea”

Cu ce te ocupi la locul de muncă?

Lucrez part time ca visual merchandiser la unul din cele mai ”populate” mall-uri din Copenhaga. Programul de lucru este de doar două ore pe zi, însă chiar și așa reușesc cu ușurință să îmi acopăr chiria, cheltuielile și ieșitul în oraș.

Condițiile de muncă oferite sunt…

…impecabile – suntem toți o echipă. Șefii lucrează cot la cot cu angajații, iar la briefing-uri și ședințe se ține cont de părerea tuturor. Dacă ai o problemă, o discuți cu șeful fără să ai emoții că rămâi fără job. În România este puțin altfel mentalitatea, deși, spre norocul meu, n-am avut niciodată șefi ”teroriști”.

Dacă ar fi să schimbi ceva la jobul tău ar fi…

…timpul de lucru. Mi-ar plăcea să îmi fac toate cele 10 ore într-o zi sau în 2 zile. Deși e convenabil să lucrezi doar 2 ore pe zi, am avut mereu o problemă cu trezitul de dimineață.

Cum ai descrie cultura muncii în Danemarca?

În Danemarca tinerii au total altă imagine despre muncă față de cea cu care eram eu obișnuită. Majoritatea celor care ajung la universități n-au lucrat o zi in viața lor și mulți sunt șocați de-a dreptul când le spui că ai un loc de muncă pe lângă școală. Acest lucru se datorează în principal faptului că sistemul le permite să studieze și să se întrețină fără să aibă nevoie de un job. Pe de altă parte, lipsește cu desăvârșire mentalitatea de turmă conform căreia ”toată lumea trebuie să aibă facultate”, lucru care mi se pare absolut genial. Universitățile sunt pentru elite academice la care nu ajung toți tinerii și e perfect normal să îți cauți un job imediat după liceu sau după încă vreun curs de specializare.

Nu e greu să-ți faci prieteni noi în Danemarca

Cât de mult îți afectează munca activitatea educațională?

Activitatea mea educațională depinde în totalitate de un venit. Pe scurt, dacă nu pot să mă întrețin singură, va trebui să îmi fac bagajele și să mă întorc în România. Ar fi total aiurea din partea mea să le pretind alor mei să-mi plătească cheltuielile în una din cele mai scumpe capitale europene din salarii românești. Așadar, e foarte important pentru mine să îmi păstrez jobul actual și să avansez cât mai rapid în activitatea muzicală, pentru a putea în viitor să mă bazez doar pe aceasta.

Din punctul de vedere al timpului, ar fi ipocrit să spun că 10 ore de muncă pe săptămână mă împiedică să învăț la capacitate maximă. Cred că petrec mai mult timp de atât făcând nimic (procrastination queen – guilty as charged). Totuși, nu cred că aș putea face față unui job full time în timpul facultății, profilul pe care îl studiez fiind unul foarte solicitant. Din fericire, jobulețul pe care îl am e suficient pentru a mă putea întreține.

În timpul liber te relaxezi…

…făcând orice legat de muzică. Workshopuri, jam sessions, repetiții și concerte – oricare din ele e o variantă excelentă de relaxare. Am mulți prieteni instrumentiști cu care ne întâlnim la jam sessions aproape săptămânal. În rest, lucruri pe care le făceam și acasă: multe filme, multe seriale, multe seri de povești la un pahar de vin sau o bere. Ce fac în plus aici sunt plimbările experimentale cu bicicleta prin Copenhaga. Cand e soare (adica în acele 10 procente din timp), îmi place să mă plimb prin oraș, de obicei pe unde n-am mai fost și să mă uit la oameni, la magazine, la locuri. N-are rost să mai spun că ma pierd aproape mereu, dar Google Maps mă salvează de fiecare dată.

Aspirațiile tale profesionale sunt…

…să colaborez cu un studio sau o casă de discuri ca și textier, iar cariera de solistă să își continue linia ascendentă pe care a urmat-o până acum.

”Rețelele sociale sunt extrem de utile, acolo găsești informație direct de la sursă
și ai ocazia să vorbești cu cei care sunt deja studenți la viitorul tău profil”

Petrecere în aer liber cu prietenii din Copenhaga

Recomandarea ta pentru un tânăr care vrea să studieze și să lucreze în afara țării este să…

…se documenteze! E extrem de important să știi în ce te bagi. Începând de la site-urile universității, link-urile despre cazare și cheltuieli, legislația în vigoare (cea care te privește, bineînțeles) până la grupurile de Facebook ale Universității și minorităților. Rețelele sociale sunt extrem de utile, acolo găsești informație direct de la sursă și ai ocazia să vorbești cu cei care sunt deja studenți la viitorul tău profil. Și nu, nu mă refer la elevii model, împinși în față de facultăți care își spun povestea pe site-urile oficiale alături de o poza ultra zâmbăreață. Mă refer la studenții de rând, studenții care vor fi obiectivi și îți vor vorbi despre toate laturile problemei. Ca să fiu perfect clară: cauți oameni pe care îi abordezi, fără nici o rușine, pe net, și îi bombardezi cu întrebări.

Pe partea morală, pregătește-te de cea mai mare depresie a vieții tale. Nu-i obligatoriu să și aibă loc, dar, just in case, pune pe speed dial numărul unui prieten bun care să îți dea o palmă revigorantă peste ceafă ca să îți revii. Toți ne credem Superman la început, credem că nimic n-o să ne stea în cale. Totuși, e greu să ai ambiția din prima zi după sute de uși trântite în nas. (Și aici mă refer la job searching. Dacă n-aveți nevoie să lucrați, ”norocul” vostru. Deși, hai să fim serioși… 20+ ani și tot pe portofelul lui tati?!…).

Cum ai descrie experiența ta în străinătate în mai puțin de zece cuvinte?

Nouă, interesantă, efervescentă și muzicală. Sinceră să fiu, abia aștept să văd ce urmează să se mai întâmple!

Îți mulțumim pentru timpul acordat și mult succes în continuare, Andie!


Îți mai recomandăm:

Tica Darie este student in Copenhaga. Tocmai a terminat primul an de studiu si a decis sa se intoarca in Romania, pentru vacanta de vara, pe bicicleta. Citește mai mult

* * *

Psihologul Daniel David a punctat cateva elemente esentiale pentru stapanirea emotiilor inainte de examene. 1. (Oricat de banal ar suna) Pregateste-te pentru examen. Învață acum cum să înveți!


E dimineața și aș putea să-mi odihnesc creierul și să-mi consolidez memoriile într-una dintre ultimele etape de somn REM (rapid eye movement, cea mai profundă etapă a somnului uman). În schimb, sunt la Centrul CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative) al UNATC. În clădirea acoperită de creaturi drăguțe & colorate marca PisicaPătrată are loc conferința Fereastra din creier prin care ne putem controla organismul, susținută de psihologul Dragoș Cîrneci.

La CINETic se întâmplă o grămadă de chestii plasate la granița dintre ce vezi & auzi și cum procesezi ceea ce vezi și auzi. Între ochi, ureche și creier. VR, animație 3D, 2D, stop-motion și tentative de a desluși neuroștiințele pe înțelesul celor care nu sunt neurocercetători. Conferința de azi e mai puțin despre ce percepem și mai mult despre cum procesăm. Dr. Cîrneci urmează să vorbească despre o rețea din creier, numită Default Mode Network, unde, practic, se întâmplă totul. Acolo suntem cine suntem, ne spunem povestea despre trecutul propriu și ne facem planurile pentru viitor, ne judecăm pe noi înșine și pe alții – și, mai important, ar putea să fie și calea către tinerețea veșnică.

Bine, mai e mult până acolo. Tinerețea veșnică și viața fără de moarte rămân basme. Între timp, noi îmbătrânim mai încet decât strămoșii noștri, dar continuăm să ne degenerăm la bătrânețe.

Până să găsim o soluție sigură împotriva defectării creierului uman, psihologul cu experiență academică de peste 20 de ani și pionier al psiho-neuro-imunologiei și al neuroștiințelor dezvoltării în România, ne-a vorbit trei ore despre creier și vârste, despre ce înseamnă minte și conștiință, dincolo de concepte filosofico-metaforice, despre ce ne deosebește, de fapt, de cimpanzei, și cum putem să ne hack-uim memoria ca să ne ajute să ne întreținem creierele în stare bună.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

1. Enervează-te constructiv! Cu alte cuvinte, motivează-te! Gândește-te la sesiune ca la un meci personal, la care trebuie să ieși învingător. Învață acum cum să înveți!


Planta cu cele mai recunoscute beneficii în privința memoriei este salvia. O cură îndelungată cu ceai de salvie te ajută să îți îmbunătățești memoria.
 
O altă variantă ar fi ceaiul de păducel, la fel de bun atunci când vrei să îți perfecționezi memoria. Pentru a vedea efectele se recomandă a se consuma câte o cană cu ceai seara, timp de o lună.
 
De asemenea, 25 de picături de tinctură de anghinare într-o cană cu ceai de orice tip se soldează cu mărirea capacității de concentrare, combaterea oboselii mentale și revigorarea simțurilor.

Îți mai recomandăm:

Ginkgo biloba ajută memoria de scurtă durată. Această plantă stimulează oxigenarea creierului şi, deci, activitatea celulară cerebrală. Se foloseşte sub formă de infuzie (o cană de ceai pe zi, dintr-unul sau două plicuri la o ceaşcă) sau sub formă de tinctură (câte 30-40 de picături de trei-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă). Citește mai mult

* * *

If you went to or are going to a top school like MIT, Harvard, Columbia, Berkeley, Stanford, Cornell, Caltech, Wharton, Princeton, Yale, Brown, what is your studying method?Could you please give me advice on how to study the best possible way (especially for math classes)? How do you get good grades at the top universities? Please give me directions, like what you do before lecture, after, during weekends, how you study the book, how many books you read, how you take the tests, how much do you study, etc. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe