Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Sfaturi cariera
 

Compania fără șefi, visul angajaților 

Publicat în Smartdreamers.com

Majoritatea angajaților își doresc să lucreze într-o companie fără șefi, una în care să nu existe învechitele sisteme de management cu penalizari pentru cinci minute de întârziere la birou sau mult mai des întâlnita obligaţie de a sta opt ore în aceeasi încăpere.

Dar în ce măsură ar ajuta, din punct de vedere al productivităţii, o astfel de strategie? Cât de implicaţi am fi, ca şi angajaţi, fără privirile tăioase din capătul coridorului? Câte din saricini ni le-am îndeplini cu succes, la timp, fără presiunea e-mail-urilor primite şi, lucrând de acasă, cât am lucra, de fapt, propriu zis?

Având la îndemână două exemple puternice şi extrem de concludente, în rândurile de mai jos ne vom aventura în tărâmul aparent utopic al libertăţii la locul de muncă.

Atunci când am realizat interviul cu cei de la [e spres oh], am simţit încă de la bun început că există, în cadrul companiei, ceva diferit faţă de o firmă obişnuită. Neştiind până în acel moment prea multe detalii despre cultura organizaţională pe care o au, iniţial voiam să discutăm cu un manager de recrutare sau cineva din conducere, cum te aştepţi, de regulă, să fie într-o companie.

Însă am fost plăcut surprinşi să aflăm că la întrebări ne va răspunde întreaga echipă şi nu doar un manager. Asta pentru că nu există vreun manager. Dezvoltând în cadrul interviului acest punct, ni s-a spus că la [e spres oh] ideea de a avea şefi este necunoscută de doi ani de când a fost înfiinţată compania şi probabil aşa va fi mereu. Există, într-adevăr, team leaderi pe grupuri de dezvoltare, însă aceştia nu au niciun fel de atribuţii manageriale administrative, ci doar tehnice.

În plus, faptul că nu există şefi se reflectă şi în atmosfera de la birou. Asta dacă vrei să vii la birou, căci ai posibilitatea de a lucra şi de acasă, dintr-un local sau de oriunde altundeva consideri că eşti mai productiv. Dar sunt şanse mici să nu-ţi doreşti la sediu; poate doar dacă nu îţi place Xbox-ul în general si să joci FIFA în mod special, nu ai cunoştinţe de table ori dacă pentru tine relaxarea nu include savurarea unui espresso într-o mansardă cochetă transformată în cafenea.

Compania de prestigiu care încearcă să se comporte ca o mică întreprindere

Poate că exemplul cel mai bun al unei organizații care adoptă o astfel de strategie cu succes este Gore Associates, o firmă privată din SUA care creează tehnologie de vârf, având profituri de milioane de dolari.

Până aici nimic neobișnuit. Dar dacă veți întâlni vreodată un om care lucrează acolo și vă veți uita la ce scrie pe ecusonul lui, veți vedea că este trecut doar numele iar dedesubt cuvântul “asociat”, indiferent de câți bani câștigă, de câte responsabilități are sau de câtă vreme lucrează acolo.

La Gore nu există funcții, oamenii de acolo nu au șefi. Nu există nici grafice organizaționale, bugete sau planuri strategice elaborate și orice modificare importantă, precum salariile sau demiterile, este stabilită în cadrul unei discuții colective.

Pe scurt, Gore este o companie foarte neobișnuită, cu o filosofie clară. Este o companie mare, de prestigiu, care încearcă să se comporte ca o mică întreprindere, aflată la început. Și cu toate acestea, de mai bine de 30 de ani consecutiv, compania are profit, rulând miliarde de dolari și având zeci de mii de angajați. Nu întâmplător se află constant în topurile realizate de experții în materie de afaceri, unde sunt menționate cele mai bune companii din America pentru care e ideal să lucrezi.

Sigur, succesul lor ține și de multe alte aspecte, cum ar fi obsesia pentru Regula lui 150, sau, altfel spus, Punctul Critic. Conform mai multor cercetări în domeniu, se pare că într-o unitate tot ce trece ca și număr de persoane de 150 devine problematic, dat fiind faptul că relațiile dintre oameni nu mai pot fi gesionate cu atât de multă ușurință.

Practic, trecând de Punctul Critic de 150 de membri, în cadrul grupului încep să apară impedimente structurale și se va ajunge mai greu la un consens, deci grupul va acționa unitar mult mai rar. Așa că de fiecare dată când o fabrică de-a lor atinge 150 de inși, se mai deschide una.

Conexiunea dintre acest tip de structură organizațională și stilul managerial relaxat de la Gore este evidentă și forța ei constă în presiunea anturajului, care e mult mai puternică decât faptul de a avea un șef. Mult, mult mai puternică, mai ales atunci când echipele sunt mici și oamenii vor să se ridice la nivelul așteptărilor.

În astfel de cazuri, cei de la vânzări, spre exemplu, care vor ca solicitarea unui client să fie îndeplinită pot ajunge ușor la cei de la producție, de pildă, să vorbească cu cineva cunoscut de acolo și să îi spună să se ocupe de solicitarea respectivă. În asta constă presiunea anturajului.

În concluzie, poate exista productivitate și fără șefi; în unele cazuri chiar mai multă. Totul depinde de tine și de grupul din care faci parte. Îți dorim succes în găsirea companiei ideale!


Îți mai recomandăm:

Ne place la nebunie să descoperim companii cu o viziune inedită, pozitivă, transpusă în spațiul de lucru și în modul în care este privită activitatea de zi cu zi. Citește mai mult

* * *

Eu am pornit laptopul ca să fac un proiect și se pare că scriu un articol. Măcar fac ceva util pentru voi, camarazi dragi, pentru a trece cu bine peste acest război această sesiune. Învață acum cum să înveți!


Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.

Asimilarea informatiei in ultima clipa ar putea ajuta la trecerea unui examen, de pilda, insa nu este o metoda potrivita pentru cei care doresc sa retina informatiile pe termen lung.

O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Multi elevi sau studenti folosesc bucati de hartie pe care isi noteaza cuvinte-cheie, iar aceasta este o forma raspandita de autoevaluare.

Îți mai recomandăm:

Impartirea perioadelor de timp dedicate studiului in intervale mai scurte se pare ca ar functiona mai bine decat un maraton de invatare.  O alta strategie de invatat care s-a dovedit a fi eficienta este evaluarea periodica. Citește mai mult

* * *

Do you really believe that watching a lecturer read hundreds of PowerPoint slides is making you smarter? Overreliance on slides has contributed to the absurd belief that expecting and requiring students to read books, attend classes, take notes and do homework is unreasonable. Învață acum cum să înveți!


Cercetările au demonstrat faptul că vocabularul este cel mai potrivit instrument pentru definirea competenţelor şi a succeselor la examene, potrivit experţilor citaţi de publicaţia "The Telegraph". Cum optimizăm acest proces? Cum putem învăţa mai multe într-un timp mult mai scurt?

Desene pentru a reţine cuvintele grele sau plate "Mems" sau memento-urile sunt dispozitive vizuale care ajută la memorare formând o legătură vie între forma cuvântului şi sensul acestuia. De exemplu, în încercarea noastră de a reţine "caber", care înseamnă "a se potrivi" în limba spaniolă, este necesar un memento.

Îți mai recomandăm:

Chiar dacă ai o memorie bună, întotdeauna sunt utile câteva trucuri pentru a creşte şi mai mult viteza cu care înveţi.  Prima regulă pentru reuşită este să citeşti întotdeauna întregul material pe care trebuie să-l înveţi. Citește mai mult

* * *

In a comprehensive report released by the Association for Psychological Science, the authors closely examine 10 learning tactics and rate each from high to low utility on the basis of the evidence they’ve amassed. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe