Pornim radioul...
Conform noii legi a Educatiei clasificarea universitatilor presupune trei grupe:

1. Universitati de cercetare avansata si educatie- care vor organiza studii de licenta, masterat si doctorat

2. Universitati de educatie si cercetare stiintifica- care vor organiza studii de licenta si masterat

3. Universitati centrate pe educatie- care vor organiza studii de licenta

Peste jumatate dintre universitati nu au reusit sa se inscrie in primele doua categorii, aflandu-se practic in vizorul comasarii preconizate de legea invatamantului adoptata in acest an. Cu toate acestea si rectoratele care nu se regasesc in primele doua categorii au o portita pentru continuarea anumitor programe de master si doctorat, ministrul Daniel Funeriu declarand ca finantarea de la stat poate fi indreptata "punctual" catre programele de master foarte bune.

Îți mai recomandăm:

Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes- Bolyai" din Cluj, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Academia de Studii Economice sunt printre cele mai bune universitati din tara si vor primi mai multi bani de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de masterat si doctorat. Citește mai mult

* * *

Încă se confundă foarte mult învăţarea cu memorarea de date şi informaţii despre un subiect sau altul. Există mai multe explicaţii pentru această practică foarte ineficientă! Din punct de vedere istoric, până nu de mult, până în urmă cu aprx. Învață acum cum să înveți!


Ne lovim de examene, de sarcini la serviciu, de activitati zilnice care ne cer o memorie excelenta. Totul se poate obtine in timp, prin exercitiu, prin ordine si atentie.

E momentul sa ne concentram pe zece solutii simple pentru a ajunge la starea plina de luciditate, judecata, gandire si memorie de invidiat!

Stim bine ce inseamna stresul. Depresiile si stresul trebuie minimizate pentru ca aceste stari cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul indeosebi, el ocupandu-se printre altele de memoria de scurta durata.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

Dacă e ceva ce am învățat în primii 3 ani la facultatea de arhitectură (da, mai am încă 3. Da, știam în ce mă bag…) este să lucrez. Învață acum cum să înveți!


Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive. Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului, relatează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.


Îți mai recomandăm:

O memorie buna depinde in special de sanatatea si de vitalitatea creierului. Exista foarte multe lucruri pe care le-ai putea face pentru imbunatatirea memoriei, fie ca inveti pentru un examen, ai inceput sa studiezi o noua limba straina sau pur si simplu vrei sa-ti antrenezi gandirea pentru a o mentine in forma. Citește mai mult

* * *

Dacă e ceva ce am învățat în primii 3 ani la facultatea de arhitectură (da, mai am încă 3. Da, știam în ce mă bag…) este să lucrez. Învață acum cum să înveți!