Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Viata de student
 

M-a cuprins melancolia, gândindu-mă că începe noul an școlar, iar eu, ei bine… eu sunt la facultate.

Nu că asta ar fi un lucru rău, dar crede-mă pe cuvânt că o să îți lipsească liceul mai mult decât ai fi crezut. Îți vor lipsi colegii (pe mulți poate nu o să îi mai întâlnești prea curând ori deloc), profesorii, certurile, amenințările, o să îți lipsească teama absenteismului, notele proaste (de astea nu cred totuși că o să duci lipsă la facultate), notele bune (nici de ele, asta dacă pui mâna și înveți așa cum trebuie), prietenii, dar cred că cel mai mult o să îți lipsească atmosfera generală. „Vibe-ul” e altul la facultate… asta e mare diferență.

Nu știu dacă e mai bun ori mai rău, dar e foarte diferit de tot ce ai trăit până atunci. Poate că de asta m-am gândit să fac o listă cu lucruri pe care nu prea le auzi despre plecatul la facultate (știu că mulți alegeți să urmați studiile universitare departe de casă… din varii motive).

Așadar, hai să îți zic niște chestii pe care o să le trăiești, dar pe care nu o să le recunoști probabil niciodată, din momentul în care ai plecat la facultate.


Îți mai recomandăm:

Primul lucru: fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi. Citește mai mult

* * *

Rezumatul, fișa de lectură, recenzia, referatul, au la bază un plan de idei.  Iată de ce este bine să îți organizezi în acest mod ce ai de învățat! Pentru că aceste scrieri sintetice permit organizarea și concentrarea cunoștințelor acumulate. Învață acum cum să înveți!


Când ne confruntăm cu un lapsus, acele stânjenitoare goluri de momorie, un gest simplu ne-ar putea scoate din impas, potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact în ceea ce priveşte amintirea corectă a detaliilor, dar şi că sentimentul de confort din timpul intervievării a ajutat.

"Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia.", a declarat doctorul Robert Nash.


Îți mai recomandăm:

Nu mai ştiu sigur când s-a întâmplat totul, ştiţi clişeul ăla despre o fată şi-un băiat. Băiatul o plăcea pe fată, dar ea pe el nu, la început, si multe alte lucruri triste care intervin între ei, dar reuşesc să iasă învingători, ceva similar mi s-a întâmplat şi mie. Citește mai mult

* * *

Cand vine vorba de un examen, trebuie sa luam in seama doua aspecte. Pregatirea tehnica sau academica este unul dintre ele. Daca invatam cu rigurozitate, vom avea increderea necesara pentru a infrange anxietatea dinaintea examenelor. Învață acum cum să înveți!


Ne lovim de examene, de sarcini la serviciu, de activitati zilnice care ne cer o memorie excelenta. Totul se poate obtine in timp, prin exercitiu, prin ordine si atentie.

E momentul sa ne concentram pe zece solutii simple pentru a ajunge la starea plina de luciditate, judecata, gandire si memorie de invidiat!

Stim bine ce inseamna stresul. Depresiile si stresul trebuie minimizate pentru ca aceste stari cresc nivelul de cortizol, numit si hormon de stres. Cortizolul afecteaza hipocampul indeosebi, el ocupandu-se printre altele de memoria de scurta durata.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

Dacă e ceva ce am învățat în primii 3 ani la facultatea de arhitectură (da, mai am încă 3. Da, știam în ce mă bag…) este să lucrez. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe