Pornim radioul...
ÎNVEȚI » Viata de student
 

M-a cuprins melancolia, gândindu-mă că începe noul an școlar, iar eu, ei bine… eu sunt la facultate.

Nu că asta ar fi un lucru rău, dar crede-mă pe cuvânt că o să îți lipsească liceul mai mult decât ai fi crezut. Îți vor lipsi colegii (pe mulți poate nu o să îi mai întâlnești prea curând ori deloc), profesorii, certurile, amenințările, o să îți lipsească teama absenteismului, notele proaste (de astea nu cred totuși că o să duci lipsă la facultate), notele bune (nici de ele, asta dacă pui mâna și înveți așa cum trebuie), prietenii, dar cred că cel mai mult o să îți lipsească atmosfera generală. „Vibe-ul” e altul la facultate… asta e mare diferență.

Nu știu dacă e mai bun ori mai rău, dar e foarte diferit de tot ce ai trăit până atunci. Poate că de asta m-am gândit să fac o listă cu lucruri pe care nu prea le auzi despre plecatul la facultate (știu că mulți alegeți să urmați studiile universitare departe de casă… din varii motive).

Așadar, hai să îți zic niște chestii pe care o să le trăiești, dar pe care nu o să le recunoști probabil niciodată, din momentul în care ai plecat la facultate.


Îți mai recomandăm:

Primul lucru: fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi. Citește mai mult

* * *

In cartea "Make It Stick" se spune raspicat: in majoritatea sistemelor de invatamant din lume, invatarea este abordata prost. Repetitia iar si iar, sublinierea ideilor principale, recitirea, toate acestea sunt ineficiente. Învață acum cum să înveți!


Nu pretinde nimeni ca ar cunoaste planta care, daca o pui in mancare, te face automat un al doilea Einstein. Exista insa principii nutritive care, adresandu-se creierului, pot stimula memoria, inteligenta, capacitatea de a invata si claritatea gandirii.

Ginkgo biloba - Aceasta ciudata denumire se refera la un arbore exotic, intalnit indeosebi in sud-estul Chinei, ale carui frunze contin glicozide, flavonoide si terpenoide, substante responsabile de memoria si capacitatea noastra de a ne concentra.


Îți mai recomandăm:

Studentii care sunt mereu pusi pe memorat trebuie sa tina cont si de alimentatie. Aceasta ii ajuta in momentele de tensiune, cand sunt presati de timp si trebuie sa invete zeci de pagini in scurt timp. Citește mai mult

* * *

Viața de student e frumoasă, însă nu e scutită de perioade mai dificile. Orice provocare, însă, e o oportunitate de dezvoltare. Dincolo de informațiile pe care le asimilezi pentru cursuri și examene în sine, în perioada sesiunii îți vei însuși și alte abilități, foarte importante pe termen lung. Învață acum cum să înveți!


De la alimentatie, programul incarcat, pana la felul in care dormi sau medicamentele pe care le iei, memoria poate fi afectata in diverse moduri.

Vitamina B12 se afla in stransa legatura cu memoria. Aceasta se afla si in produsele lactate, iar lipsa ei duce la o scadere a puterii de concentrare.

Depresia duce la scaderea nivelului de serotonina si norepinefrina din creier, astfel incat memoria este afectata.


Prin imbunatatirea stilului de viata, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si programul fizic, vei reusi sa scapi de aceaste probleme.


Îți mai recomandăm:

Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive ori alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nici o indoiala ca pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Citește mai mult

* * *

Cu două săptămâni înainte de primul examen îmi dau seama că ar fi fost „bini di tăt” dacă aș fi mers la toate cursurile și seminariile și, mai bine, dacă aș fi învățat de la începutul semestrului. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe