Teme sale variaza de la politică externă la economie și problematica europeană, iar articolele pot fi considerate etalon pentru luciditatea și claritatea argumentelor. Christian Mititelu preferă să analizeze adecvat fiecare eveniment fără a-i da o inutilă notă de senzațional. În continuare puteți descoperi câteva dintre aceste artcole de calitate.
”Asistăm astfel la o escaladare a datoriei publice fără precedent în timp de pace. Ce fac statele pentru a pompa atât de mult în economie, pentru a-şi acoperi cheltuielile, sau chiar pentru a plăti pensiile şi salariile? Se împrumută pe piaţa internaţională sau de la populaţie, între altele emiţând regulat bonuri de trezorerie. De fapt, datoria nu este plătită; e doar reînnoită.”
Citește articolul complet pe evz.ro
”China respinge această interpretare. A permis o apreciere controlată a monedei în ultimii doi ani. Ceea ce nu înseamnă că tentaţia de a manipula paritatea nu va dăinui, mai ales că şi Beijingul resimte criza mondială. ţara care, în ultimii 30 de ani, a cunoscut cea mai rapidă creştere economică înregistrată vreodată, se îndreaptă spre o aterizare forţată. Raportat la ultimul trimestru, ritmul s-a înjumătăţit de la cifra ameţitoare de 13%.”
Citește articolul complet pe evz.ro
”Cum vom supraviețui crizei resurselor? Va deveni petrolul miza unor războaie viitoare? Sau, ca să luăm un exemplu dat de Brown, ce se va întâmpla când China, a cărei recoltă de grâu se află în scădere, va începe să importe masiv de pe piața mondială alimentată în proporție de 40% din SUA? Beneficiind de un uriaș surplus în balanța comercială bilaterală, chinezii ar putea intra în concurență pentru grâul american cu însăși consumatorii din SUA.”
Citește articolul complet pe hotnews.ro
”Cu alte cuvinte, oricine ar fi preşedintele Americii, trebuie să fim realişti. Dacă Bush sau capitalismul ne-au decepţionat, avem acum ocazia să ne inspirăm din ceea ce s-a petrecut pe 4 noiembrie în SUA. Americanii au ales în funcţia supremă un concetăţean de culoare. Au păşit peste un prag care părea până deunăzi de netrecut.”
Citește articolul complet pe evz.ro
”De aici circul anual: cele două părţi nu se înţeleg la preţ, negociază până în ultima zi a anului şi, dacă nu se ajunge la un acord, Rusia închide robinetul ca să pedepsească Ucraina. Anul acesta l-a închis de tot, pretextând că, dacă nu face acest lucru, Ucraina fură din gazul destinat clienţilor europeni. Sârbii, bosniacii şi bulgarii se încălzesc cum pot. Industriile altor ţări europene sunt afectate.”
Citește articolul complet pe evz.ro
Noua politică a Turciei are, evident, o latură pragmatică. Turcia a acceptat ca propusul gazoductul rusesc South Stream să treacă prin zona ei economică exclusivă din Marea Neagră (funcţie de studiile geologice care vor fi efectuate). Rusia elimină astfel un eventual obstacol din calea realizării conductei South Stream, concurentul direct al lui Nabucco.
Citește articolul complet pe evz.ro
Pe plan extern, se dorește ca Japonia să ducă o politică mai activă în Asia, ceva mai independentă de SUA. S-ar putea ca Democraţii să revoce aranjamentul în baza căruia navele de război americane din zona Golfului Persic sunt alimentate cu combustibil de nave japoneze. Contactele cu Washingtonul nu sunt la nivelul celor existente sub guvernarea liberal-democrată, iar câştigătorii alegerilor au criticat politica economică americană şi rolul ei în promovarea globalizării.
Citește articolul complet pe evz.ro
Inflaţia a cuprins şi ţările de la Marea Neagră, şi ele economii emergente. Cauzele sunt clasice. Reformele structurale sunt incomplete, iar piaţa muncii - rigidă. Băncile naţionale nu au independenţa celor din Occident; ezită să ajusteze dobânzile de referinţă; tipăresc uneori prea mulţi bani datorită promisiunilor făcute de politicieni.
Citește articolul complet pe evz.ro

Sursă imagine: europafm.ro
Pentru a afla povestea unui alt român frumos, puternic susținător al jurnalismului de calitate, intră pe pagina Ioanei Avădani
Acest articol este un rezumat. » CITESTE ARTICOLUL COMPLET » SUNTETI AUTORUL ARTICOLULUI?