Pornim radioul...
EVENIMENTE » Festival de muzica
 

Născut în urmă cu un an, festivalul Electric Castle a devenit, mai repede decât se așteptau până și cei mai optimiști dintre organizatori, cel mai important eveniment de acest gen din România. Cu o atenție sporită acordată detaliilor, membrii echipei Boiler Events au creat un festival occidental din nimic, profitând de anii de experiență în organizarea de evenimente muzicale (petreceri, concerte etc).

Thievery Corporation, Bonobo, Rukso și Die Antwoord se numără printre artiștii ce participă la festivalul Electric Castle, ce se desfășoară între 19 și 22 iunie, la Bonțida, în județul Cluj. Castelul Banffy este locația aleasă de organizatori pentru festival, un loc învăluit în mister și cu un important bagaj istoric și cultural, complementat acum cu muzică de calitate și experiențe de neuitat.

Am stat la povești cu Andi Vanca, PR-ul festivalului Electric Castle, care ne-a oferit informații despre cum s-a născut festivalul, ce înseamnă organizarea unui astfel de eveniment și cât de util este pentru un tânăr să lucreze în cadrul festivalului.

”Anul viitor vom avea mai mulți participanți și artiști mult mai valoroși. Nu vrem să ardem etapele. Baby steps, multă muncă, pasiune și răbdare!”

Andi, în plan apropiat, alături de o parte a echipei Boiler Events

Cum s-a născut ideea festivalului Electric Castle? V-ați inspirat după alte festivaluri?

Electric Castle a apărut natural. După ani de organizat evenimente care au tot crescut, următorul pas logic a fost să facem un festival. Suntem mulți ”festival goers” și evident ne-am inspirat de la festivalurile mari de afară. Poate că cel mai mult ne-am inspirat de la Exit, care este foarte spectaculos, în primul rand datorită locației. Dacă ei au facut un festival în Fortăreața Petrovaradin, noi de ce nu am fi făcut un festival la Castelul Banffy? Și iată că l-am făcut.

Care e țelul Electric Castle și, implicit, al proiectului pe care-l întreprindeți?

Prin Electric Castle ne-am propus să schimbam modul în care românii, mai ales, interacționează cu muzica. Electric Castle este o experiență completă, o poveste pe care o trăiești din prima până în ultima zi, cu tot ce are ea de oferit (muzică, locație, activități). Este un proiect gândit pe termen lung, care va crește treptat de la an la an. Anul viitor vom avea mai mulți participanți și artiști mult mai valoroși. Nu vrem să ardem etapele. Baby steps, multă muncă, pasiune și răbdare!

Cât timp alocați zilnic organizării festivalului? Este acesta un full-time job?
Cum ați descrie o ”zi de lucru”?

Pentru majoritatea dintre noi este un full-time job, dar nu neglijăm nici celelalte proiecte, Boiler Events sau Boiler Club. Pentru Electric Castle se lucrează un an de zile, încontinuu, evident fiecare perioadă cu altă activitate principală. De exemplu, artiștii au fost stabiliți încă de anul trecut, planul de amenajare a fost gata și el cu mult timp în urmă… iar la ediția din 2015 vom începe să lucrăm după ce se termină ediția din acest an. O zi de lucru începe la 10 dimineața și se termină pe la 8 seara.

O locație de vis pentru un festival pe măsură

Care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ați întâmpinat ca echipă și ca proiect și cum l-ați depășit?

Nu i-aș spune obstacol, dar a fost o provocare grozavă să organizăm prima ediție a festivalului. Aveam know how-ul, știam ce ne așteaptă și tocmai pentru că am rămas o echipă închegată, fiecare membru fiind responsabil de partea lui de festival, ediția de anul trecut a avut succes. Acesta cred că e secretul nostru. Că suntem în primul rând o echipă unită și pasionată.

”Căutăm oameni cu inițiativă, serioși și care vor în primul rând să muncească și să-și dorească să ia parte din această mașinărie, nu doar să urmărească intrarea la festival”

Proveniți din medii și domenii diferite. Cum reușiți să spargeți aceste bariere și să conlucrați armonios?

Suntem în primul rând prieteni, o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Un grup de oameni uniți de o pasiunea comună și dorința de a face ceva măreț. Comunicăm mult și ne ascultăm părerile unul altuia.

Succesul primei ediții a Electric Castle a ridicat ștacheta pentru ediția de anul acesta

Care credeți că e secretul succesului acestui proiect?

Electric Castle este un mix. Un mix în care intră locația, muzica, toată povestea de la Castel și bineînțeles oamenii care au venit la festival.

Cum ați descrie experiența unui voluntar la festivalul Electric Castle?
De câți voluntari estimați că va fi nevoie anul acesta?

Voluntarii sunt o parte foarte importantă din organizarea unui festival. Anul acesta vom avea aproximativ 250 de voluntari pe diversele departamente ale festivalului. Căutăm oameni cu inițiativă, serioși și care vor în primul rând să muncească și să-și dorească să ia parte din această mașinărie, nu doar să urmărească intrarea la festival. Vor avea o experiență incredibilă și vor putea observa din interior, ce înseamnă organizarea unui festival.

Care sunt beneficiile unui voluntar în cadrul festivalului?

În primul rând, fac parte din echipa EC. Apoi vor primi evident intrarea la festival, însă în fiecare zi vor fi nevoiți să își facă un check-in, cei ce vor dori vor putea sta în camping și vor primi câteva token-uri pentru consumație. După festival, toți voluntarii vor primi o diplomă.

Care e portretul voluntarului ideal de la Electric Castle?

Activ, implicat, serios, dar care mai are și suficientă energie după ce termină de lucru pentru a se bucura de festival.

Care ar fi, în mod normal, joburile care ”se oferă” pe timpul festivalului?

Este o armată de oameni în spatele festivalului. Sunt aproape 600 de persoane care activează în domenii diferite, precum securitate și pază, la baruri, în departamentul tehnic etc. Iar aici nu includem oamenii care lucrează la foodcourt.

Ce mesaj le transmiteți tinerilor din România. Ce așteptări aveți de la ei și ce promisiuni aveți pentru ei?

Că îi așteptăm între 19-22 la Electric Castle, pentru o experiență… electrică. Noi le promitem că anul acesta Electric Castle va fi Bigger – Stronger – Better! Și ne dorim ca ei să se bucure de această experiență din prima până în ultima clipă, deoarece zilele festivalului trec incredibil de repede!

Vă mulțumim pentru timpul acordat. Mult succes în continuare!


Îți mai recomandăm:

Mulțumim pentru participarea la concursul "Câștiga cu MemoPlus o invitație pentru doua persoane la festivalul Electric Castle 2016"!Conform tragerii la sorți 1 desfășurată prin site-ul www. Citește mai mult

* * *

What is the easiest way to learn? David Robson meets a group of scientists and memory champions competing to find techniques that make facts stick. . Învață acum cum să înveți!


Studentii care sunt mereu pusi pe memorat trebuie sa tina cont si de alimentatie. Aceasta ii ajuta in momentele de tensiune, cand sunt presati de timp si trebuie sa invete zeci de pagini in scurt timp.

Lactatele şi legumele - Pentru că îndepărtează senzaţia de oboseală şi măreşte capacitatea de concentrare, vitamina C ar trebui să nu lipsească din alimentaţia ta. Ca să o dobândeşti, mănâncă cereale integrale sau citrice. Legumele cu frunze verzi şi alunele, nucile, afinele ori migdale sunt bogate în antioxidanţi, reduc nivelul colesterolului şi încetinesc deteriorarea funcţiilor cognitive.

Îți mai recomandăm:

Iată o serie de alimente recomandate pentru o memorie bună!Nuci - Alături de alunele de pădure, fistic, alune sau seminţe de floarea-sorealui, acestea trebuie consumate în stare crudă pentru a beneficia de toate calităţile lor nutriţionale. Citește mai mult

* * *

Studenții care își iau notițe folosind laptopul țin minte mai puține informații și înțeleg mai superficial lecțiile, în comparație cu cei care își scriu de mână notele de curs, arată un studiu recent citat de Science American. Învață acum cum să înveți!


Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii Universității Emory, lectura unei cărți bune are ca efect o îmbunătățire a activității creierului, într-un mod ce poate fi asemănat cu antrenarea mușchilor în cazul culturiștilor.

Astfel, lectura provoacă schimbări măsurabile în cortexului temporal stâng – regiune a creierului "responsabilă" de receptivitatea lingvistic- – și în zona primară senzorială a creierului. Pe timpul lecturii, neuronii din aceste zone sunt "păcăliți" să creadă că fac ceva ce în realitate nu se întâmplă – de pildă, atunci când personajul din carte aleargă, sunt activați neuronii asociați cu actul fizic al alergării.


Îți mai recomandăm:

Suntem inca departe de a descifra functionarea creierului, aceasta masinarie pe care incorect au asemanat-o unii cu un computer, caci este mult mai complex de atat. Citește mai mult

* * *

Nothing beats a curious mind. How curious are you? Don’t take things on face value. Go deeper into how things work. Question most things. Be genuinely interested in new subjects. Învață acum cum să înveți!


Citește mai departe