MIRUNA MUNTEANU prezintă CARTEA APOCRIFELOR

Clasici, fictiune mitologica si istorica

TRANSCRIERE BOOKMARK

"Cartea apocrifelor" este o concentrare de umor iconoclast si de meditatie profunda despre natura umana. Este de fapt o colectie de schite in care personaje arhetipale sunt puse intr-o lumina noua, intr-o lumina surprinzatoare. Aceste personaje sunt majoritatea biblice, ca un Lazar, cel inviat din morti, Maria si Marta.

Avem si personaje din literatura, din Regele Lir sau din Hamlet, pe care Capek nu are niciun fel de jena sa-l puna intr-o lumina noua sau competand marile opere sau personaje istorice, cum ar fi Alexandru Macedon sau Arhimede.

De "Cartea apocrifelor" imi aduc amintesc de cate ori aud in jurul meu spunand: "vai, ce bine era pe vremea mea" sau "generatia mea n-ar fi facut asa ceva, uita-te la tinerii din ziua de astazi".

Imi aduc aminte de asta pentru ca una dintre schitele care imi plac cel mai mult se numeste "O epoca de decadere" si in general lumea merge intr-o directie foarte proasta, iar schita se termina cu un foarte moralizator "asa nu va mai continua multa vreme".

Transcriere prezentare BookMark Miruna Munteanu.

PREZENTATOR Toți prezentatorii »

Miruna Munteanu

Miruna Munteanu este jurnalist la Realitatea Tv si Jurnalul National din Bucuresti. Despre Miruna Munteanu puteti citi aici.

BOOKMARK Toate carțile »

Cartea apocrifelor

Ii stim din copilarie: intangibili eroi mitici, figuri biblice, celebre personaje istorice sau literare. Prometeu, Alexandru Macedon, Arhimede, Avraam, inviatul Lazar... Capek rescrie in cheie ironica binecunoscutele istorii, demitizandu-le, aruncandu-si eroii in viata cotidiana, pe ideea ca nimeni nu-i profet in tara lui, pentru vecinul lui, pentru cunoscutii lui. Sursa: Humanitas.ro

AUTOR Toți autorii »

Karel Capek

Karel Capekeste unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe. A scris schite, roman, piese de teatru, eseuri. Studiaza la Brno, Paris, Berlin, Praga. In 1915 obtine la Praga doctoratul in filozofie cu o teza despre pragmatism, apoi devine gazetar si se remarca prin reportaje ilustrate de el insusi cu desene spirituale. Intre 1921 si 1923 este si regizor la teatrul municipal din Praga-Vinohrady. Primele volume de povestiri le semneaza impreuna cu fratele sau Josef, scriitor, pictor si filozof. Sursa: Wikipedia.org

RECENZII

BookBlog.ro

Personajele, fie ca sunt centrul miturilor, fie colaterale se incadreaza in tipul antieroului, monologheaza in fata unor oameni obisnuiti sa se supuna ascultarii, bombane, gasesc raspar pentru evenimentul in care sunt implicate si de aceea se arata nemultumite si totdeauna nedreptatite. Un brutar i-ar urma lui Cristos, dar nu accepta minunea celor 5 paini care ii neaga afacerea de panificatie. Procopius din Cezareea ii cere ajutor de interventie unui calugar-pictor impotriva iconoclastilor. Sursa: BookBlog.ro

DE UNDE CUMPĂR

Humanitas.ro     Pret estimativ: n/a

LibrariaEminescu.ro     Pret estimativ: 15 Lei

Okazii.ro     Pret estimativ: 4 Lei

PAGINI

188

PE ACEEAȘI TEMĂ

Extrem de tare si incredibil de aproape
Jonathan Safran Foer
Furia
Thich Nhat Hanh
Strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde
Robert Louis Stevenson