CODRUT NICOLAU prezintă 50 DE IDEI GENIALE CARE AU SCHIMBAT OMENIREA

Stiinte umaniste » Istorie, Politica

TRANSCRIERE BOOKMARK

Cand a aparut casatoria si care a fost motivatia pentru care a devenit o "normalitate"? Care au fost beneficiile acestei "institutii" si necazurile aferente, si in ce fel a schimbat lumea de zi cu zi? Ce inseamna in termeni practici "Metoda stiintifica", de ce a aparut Logica, ce impact au avut Legile miscarii, sau Guvernul sau Democratia? Ce rol au avut Agricultura, Muzica, Vaccinul, Tiparul, Internetul sau Sistemul de ajutor social?

Sunt doar cateva lucruri pe care le poti afla din cartea "50 de idei geniale care au schimbat omenirea".

Cartea se poate citi pe sarite sau "dintr-o bucata" si este o incursiune in istoria fascinanta a ideilor cu impact in evolutia societatiilor (cu tot ce presupune asta, de la valori la conveniente), dar si a vietii individuale.

O carte fara un fir logic, fara o concluzie si fara vreo morala anume, o suita de "snap-shot"uri, de fapte cu impact, care releva insa, deseori, o suma de lucruri pe care obisnuim sa le banalizam, sa le ignoram sau sa le luam drept firesti, fara a ne intreba DE CE au aparut si ce impact au in viata de zi cu zi. O carte care seamana intr-un fel cu "Despre toata pe scurt - de la Big Bang la AND" a lui Bill Bryson.

O carte destul de greu de scris caci pare dificil de ales "TOP 50 de idei geniale", in ciuda demersului de selectie cu criterii ce combina statistica, subiectivismul si votul "democratic". Odata insa "ideea" selectata, prezentarea ei este comprehensiva si argumentata, cu suficient de mult umor si "can-can" pentru a tine cititorul captivat.

O carte pe care, personal, o gasesc si mai interesanta deoarece strecoara, in mod subtil, doua idei oarecum complementare subiectului principal: In primul rand, pare evident ca ideile apar mereu, dar ele sunt insa imbratisate pe scara larga (si genereaza, in consecinta, impact) doar atunci cand apare, intr-un mod total inexplicabil, o constientizare superioara a necesitatii. Desi necesitatea exista de mult, e nevoie mereu de un ingredient (cateodata minor, cateodata strict legat de hazard, cateodata o intuitie suplimentara) pentru ca inovatia de mult prezentata sa capete viata, sa penetreze si sa fie aplicata in mod uzual. Refrigerarea sau Telefonia sunt exemple graitoare in acest sens.

In al doilea rand, cartea arunca mereu semintele suficiente anticiparii unei viitoare noi "idei geniale", care poate schimba paradigma prezentului. In acest sens, poti afla ca in Marea Britanie, in 2007, numarul de adulti necasatoriti a depasit numarul celor casatoriti. Sau ca sistemul de ajutor social poate incuraja frauda si este, in mod evident, nesustenabil economic. Sau ca Teoria Cuantica este inca neinteleasa in profunzimea ei intrinseca, desi ne folosim in mod uzual de beneficiile efectelor ei.

Cartea lui John Farndon nu isi propune sa explice lumea intr-un mod coerent, insa este o lectura de folos pentru cei curiosi sa afle mai mult despre ceea ce suntem, despre ceea ce facem (cu o curiozitate a lui "de ce?" pe buze) si despre paradigmele care ne inconjoara si, in ultima instanta, ne definesc. O carte care foloseste ca pretext analiza unor idei cu impact semnificativ de schimbare pentru explicarea prezentului, intr-o maniera nuantata, care poate prefigura schimbarea de maine.

O a doua carte de referinta pentru Codrut Nicolau este "Trois" de Julian Barnes, despre care puteti afla mai multe detalii aici.

PREZENTATOR Toți prezentatorii »

Codrut Nicolau

Codrut Nicolau, Retail Sales Director la UniCredit Tiriac Bank.

BOOKMARK Toate carțile »

50 de idei geniale care au schimbat omenirea

50 de idei geniale este o fascinanta calatorie de descoperire a celor mai importante idei pe care le-au avut vreodata oamenii. John Farndon a apelat la o serie de experti, care au cazut de acord in privinta unei liste cu 50 de idei, de la cele elementare, cum ar fi roata, pana la cele mai pretentioase, cum ar fi teoria cuantelor. Scopul cartii nu este sa ne ofere raspunsuri, ci sa ne provoace curiozitatea si sa ne faca sa meditam la ceea ce conteaza cu adevarat - care sunt ideile de care avem nevoie si care sunt cele de care ne putem lipsi. Trecerea in revista a celor 50 de idei geniale mai are un scop, cel de a glorifica ingeniozitatea, bogatia de idei stralucite pe care le-au avut oamenii de-a lungul secolelor.

AUTOR Toți autorii »

John Farndon

John Farndon a absolvit cursurile Colegiului Jesus, Cambridge si a scris numeroase carti pe teme de actualitate, printre care China Rises, India Booms, Bird Flu si Iran in cadrul colectiei "Everything You Need to Know" publicata de editura Icon. De asemenea, John Farndon scrie carti pentru copii si a fost nominalizat de patru ori la Premiul Junior Science Book. Sursa: Elefant.ro

RECENZII

BookBlog.ro

In carte sunt selectate 50 de idei/inventii care au schimbat viata de zi cu zi a oamenilor si chiar cursul omenirii. Fiecareia ii sunt rezervate cateva pagini din care puteti afla informatii esentiale despre ele. Ghiciti cine e pe primul si pe ultimul loc? O sa va dezvalui chiar eu raspunsul la intrebarea de mai sus, intrucat ele se afla chiar pe coperta patru a cartii. Dar inainte de toate trebuie sa va spun ca aceste 50 de idei au fost selectate de o serie de profesori si cercetatori din intreaga lume, iar apoi a fost creat un web site unde puteau fi votate. Astfel a ajuns Internetul sa fie considerata ideea geniala numarul unu in lume, iar pe ultimul loc s-a plasat...casatoria.

DE UNDE CUMPĂR

Litera.ro     Pret estimativ: 24 Lei

Carturesti.ro     Pret estimativ: 30 Lei

LibrariaEminescu.ro     Pret estimativ: 30 Lei

PAGINI

304

PE ACEEAȘI TEMĂ

Memoria inteligenta
Joshua Foer