Victor Costache, 41 ani, Sibiu Chirurg cardiovascular și toracic

Am crescut într-un spital în care lucrau bunicii mei, ambii bunici, ca și chirurg. Practic, am fost impregnat de universul acela. Pentru mine, medicina se confundă cu chirurgia și chirurgia cu medicina. La începutul anilor ’90, la Facultatea de Medicină din Iași, a fost o perioadă de excepție. Atunci, colectivul din care făceam parte a reușit să aducă British Medical Journal în România, primul Oxford Handbook de medicină a fost tradus tot de cineva din colectivul nostru.

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Cred că imediat din anul 2 sau 3 am fost la primele stagii în străinătate și practic până la terminarea facultății făcusem stagii în Danemarca, Germania, Edinburgh, Sheffield și la Oxford. Imediat după facultate formarea este foarte importantă și de aceea am ales să dau rezidențiatul în Franța. Iar la sfârșit, odată ce am devenit medic specialist, am fost numit șef de lucrări la Universitate. A fost o perioadă foarte intensă, practic acei 14 ani au trecut ca un an sau doi ani de zile.

De ce te-ai întors în România?
M-am întors în România în 2013, am fost contactat de Rectorul Facultății de medicină din Sibiu, împreună cu doctorul Vonica. Terminase de construit un spital în Sibiu. În momentul acela aveam 38 de ani și era practic o continuare a ceea ce făcusem în Franța, puteam să fac pentru țara mea.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Cred că trebuie să-și dozeze în primul rând eforturile, să evite accelerările, gen învățăm șapte zile zi-lumină și dup-aia nu mai învățăm nimic timp de șase luni. Să-și ofere posibilitatea de a vedea și altceva. Să caute valorile adevărate și să stea aproape de ele.

Care e secretul succesului?
În medicină nu există talent. Există un pic de talent, există un pic din alte calități, dar cheia succesului este munca asiduă, în fiecare zi, constantă. Schimbările în bine care sunt în țară am impresia că 90% sunt datorate inițiativelor private.

Te consideri un om împlinit?
Eu niciodată nu o să fiu deplin mulțumit. Întotdeauna voi vrea ceva mai bun și ceva mai mult. Sunt mulțumit că am creat o super echipă de profesioniști în Centrul de la Sibiu, care funcționează foarte bine. Un pic nemulțumit de lentoarea cu care putem avansa lucrurile simple, administrative, în sistemul medical. Important e să creăm o dinamică pozitivă și să creăm un nucleu de oameni care vor să schimbe lucrurile și să nu renunțe.