Vesna Fuiorea, 40 ani Economist

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Prima mutare majoră din viața mea a fost să vin la București. Eram niște tineri corporatiști care munceam 14 ore pe zi și eram foarte mulțumiți de ce făceam. În 2003 am plecat din România cu soțul meu și cu băiețelul nostru care avea cinci luni. Am plecat la Viena, soțul meu a avut o ofertă. A fost un mare șoc să ne ducem într-o țară în care lucrurile erau altfel față de ce lăsaserăm noi în București. După vreun an de zile mi-am găsit și eu un job în aceeași firmă de ciocolată pe care o lăsasem și am stat acolo cinci ani și am plecat în Serbia. Ne-am mutat cu bebelușul numărul doi. Diferența era că eu acum lucram full-time din prima zi de mutat la Belgrad.

Ne-am mutat în cu totul altă cultură după cinci ani de Austria în care totul era foarte organizat. Cum veneau expații pe vremuri în România, așa ne-am dus noi expați în Serbia, într-o societate care îmi aducea aminte de România pe care o văzusem prin anii ’90. Am stat cinci ani acolo până anul trecut când ne-am hotărât să ne întoarcem în țară. Cealaltă opțiune care era pe masă era să plecăm în Dubai și am spus „Nu vreau să plec în Dubai, care pentru foarte multă lume sună ca un El Dorado – pentru mine sună ca o colivie aurită. Și nu este locul în care îmi doresc nici să lucrez, nici să trăiesc, nici să-mi cresc copiii.”

De ce te-ai întors în România?
Voi nu vă dați seama cât a crescut țara asta în 10 ani. Trăind cu doi copii care nu vorbeau limba română când ne-am întors în țară, vorbeau prost românește (ei și gândesc în engleză și acum după un an jumate după ce ne-am întors), nu puteam să le creez o identitate și sună poate un pic pompos, dar copiii mei n-aveau rădăcini. Erau pur și simplu cetățeni globali.

Te consideri un om împlinit?
Noi, ca indivizi și ca familie chiar suntem extrem de tihniți. Și profesional, și personal, și social. E foarte bine aici.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
În momentul în care vrei să ai succes profesional, trebuie să muncești. Oamenii care au succes fără muncă mi se par niște excepții de neluat în seamă sau care nu vor rezista. Nu există să dea norocul peste tine chiar așa și să ai un succes sustenabil, pe o perioadă lungă de timp doar dintr-un noroc. Norocul ți-l faci, norocul îl vezi în oportunitățile pe care le poți identifica.