Valeriu Radulian, 37 de ani Jurnalist

Pentru că tot am învățat atâtea limbi străine și au observat și părinții că aveam o oarecare ușurință, deși lor le-ar fi plăcut să facem ceva asemănător lor, diplomație, noi am ales să facem limbi străine.

În ‘98 m-am pregătit serios pentru că voiam să plec să fac facultatea la Granada. Dădusem examenul, îl luasem, era absolut totul și a apărut o ofertă. Încep să lucrez pentru o televiziune privată de aici, care era una dintre cele mai importante televiziuni. Pentru mine, la momentul respectiv, a lucra pentru acea televiziune era așa… ceva la care nici nu puteam visa și am hotărât să rămân și să încep să lucrez la această televizune la care am lucrat aproape 20 de ani.

Am văzut că afară este mult mai greu și apoi am avut șansa să plec în Spania, în Statele Unite, am văzut ce înseamnă. Nu de aia n-am rămas, pentru că mi-ar fi greu, nu, ci pentru că aici mi s-au oferit niște șanse care mi-au plăcut. Am simțit că aia îmi doresc să fac. Nu ai timp să te oprești și să privești lucrurile așa cum o faci, de exemplu, când te duci într-o vacanță. De asta și mirajul străinătății pentru mulți e foarte mare, pentru că de cele mai multe ori ajungi acolo în vacanță, când se presupune că ești puțin relaxat și poți să faci un pas în spate și să ai o privire de ansamblu. Și atunci bineînțeles că ți se pare minunat.

Care este secretul succesului?
Viața mi-a dat foarte multe șanse. Meritul meu este doar acela de a fi știut să le primesc și să le fructific. Lucruri pe care nu le-aș mai repeta.

Asemenea tuturor tinerilor, vrei foarte multe lucruri, mai ales materiale, la o vârstă foarte fragedă și atunci singura cale pentru a obține aceste lucruri este să muncești foarte mult, să te implici în foarte multe proiecte. Și exact asta s-a întâmplat: făceam și facultate, mă duceam și la televizune, mă duceam și la radio, aveam și firmă.

Acum, altfel văd lucrurile. Dacă faci ceva care cu adevărat îți place și faci din tot sufletul, este imposibil să nu apară și succesul. Și atunci m-am dus și i-am spus șefului meu de pe vremea aia că eu vreau să fac o emisiune turistică la radio și în acord cu menirea postului, care era îmbunătățirea imaginii României în afară. Vreau să-i conving pe ascultători că, dacă pentru 10 minute cât dura rubrica mea închid ochii, ei chiar pot vizualiza. Sunt 17 ani de când fac această emisiune în continuare și, când o scriu și astăzi, am același scop.

Ce sfat ai da tânărului de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Primul lucru pe care i l-aș spune este să facă ceva care cu adevărat îi place și să nu se lege de niște canoane. Întotdeauna vor fi oameni care o să te placă și oameni care nu o să te placă. Singura diferență este că tu ai fi mai frustrat dacă ai încerca să le faci pe plac.