Thomas Sandu, 35 ani, Bucureşti Software Development Sr Advisor

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Am fost 18 ani în Germania, am ajuns în Germania la sfârșitul clasei a 7-a. Adică școală, armată, facultate, muncă și din nou București acum. M-a atras întotdeauna vacanța vara Marea Neagră, iarna Carpații. Tot timpul am avut în cap că vreau să văd cum este cu adevărat viața în România. Am zis că trebuie să termin facultatea și trebuie să mai strâng și niște experiență și planul era să stau un an în România să văd cum este și așa s-au făcut patru ani.

Care este secretul succesului?
Am venit în România văzându-mă ca cineva care nu are multă experiență profesională, dar o lună mai târziu în România eram deja considerat senior. Cu toate că suntem foarte mulți IT-iști, se pare că experiența din Germania și facultatea de acolo au ajutat să fiu evaluat mai bine. Aproape cu oricine făceam cunoștință întreba „Dar cum de te-ai întors? Nu se poate...”.

De ce te-ai întors în România?
Ai altfel de oameni, oameni deschiși, care te acceptă foarte repede în mijlocul lor. Asta ți se întâmplă în Germania după un an-doi dacă te înțelegi bine cu colegii. E un pachet mare pe care îl are România de care mulți poate nu își dau seama și se concentrează numai pe aspectele negative. Nu înțeleg de ce trebuie să țipe oamenii dintr-o mașină spre mașina cealaltă dacă cineva face o greșeală în trafic. Hai să luptăm pentru lucrurile care chiar merită schimbate și care îmbunătățesc cumva viața. Pentru că sunt situații pentru care chiar se merită să lupți, să zici că asta vreau să schimb.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Cu cât mai repede îți dai seama că nu-ți face plăcere ceea ce-ai ales cu atât mai repede trebuie s-o lași. Pentru că ai atunci mai multe șanse să găsești calea care e cea mai potrivită pentru tine. Nu e atât de importantă performanța ta personală, nu ajunge să excelezi tu singur, chiar trebuie să se miște lucrurile spre acest teamwork. Pentru că altfel nu ai cum să ai succes.