Simona Fleanță, 27 ani, Bucureşti Antreprenor social

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Am studiat doi ani în Scoția, am avut un an liber, timp în care am făcut voluntariat, și după aceea m-am întors la Universitatea Metropolitană din Londra. Am urmat sociologia, dar am combinat-o cu sănătatea publică. În ultimul an a fost foarte intens, am avut muncă în echipă din greu și am simțit că-mi place ce fac și am simțit că pe asta vreau să mă duc mai departe. Treaba cu piața muncii n-am înțeles-o. Și atunci am zis „Dacă nu îți iei, nimeni nu-ți dă.” Și am decis atunci: înseamnă că trebuie să fac ceva. Să construiesc. Așa s-a născut ideea asociației mele.

De ce te-ai întors în România?
Am mizat pe faptul că în România oportunitățile de dezvoltare o să fie mult mai mari decât în alte țări din Europa. Adică sunt optimistă, știu că România s-a schimbat în bine, văd tineretul mult mai implicat în proiecte de comunitate, proiecte internaționale. Văd că interacțiunea România-internațional e mai aproape.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Lumea nu zice nimic că vorbești singur pe stradă, că umbli cu rasta pe cap, fiecare cu excentricitățile sale. Cred că avem multe de învățat de la ei, noi românii.

Care e secretul succesului?
Când termini liceul, nu ești orientat. Habar n-ai ce vrei să faci. Facultatea te schimbă pe tine ca om, ca să știi ce vrei în viață. Ca să știi cum să relaționezi profesional cu oamenii. Educația nu dă încredere. Educația, cel puțin din țară și facultățile de aici, multe din ele, nu toate, nu-ți oferă oportunitate. Și nici studentul nu vine cu o atitudine neapărat potrivită. Încă trăim cu senzația că dacă fac bachelor-ul sau fac master’s degree îmi obțin un job mai bun. Nu asta este ideea. Punct.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Aceia care au situația financiară, să facă bine să investească în ei. E tineretul ăsta care vrea să facă și e energic, dar trebuie să conștientizeze o dată pentru totdeauna că trebuie să iasă din zona de confort. Stăm pe o linie de plutire câteodată, în atitudine. Oricât de greu este, nu te lăsa. Ce e ușor în viața asta, pe bune? Românul e deștept. Poate să crească, poate să ridice țara.