Sandra Pralong, Bucureşti Consultant, politolog și activist civic Președinte Fundația SynergEtica

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Libertate, vin acasă. A fost primul meu gând, primul meu dor... M-a emoționat foarte tare că au murit copiii aceia. Să nu ne batem joc de libertatea pe care ne-au dăruit-o cu atâta jertfă. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în străinătate, în Elveția, la 15 ani, i-am reproșat mamei că m-a scos din țară fără să mă întrebe. Și bine a făcut că nu m-a întrebat. Mă îndreptam spre Arte dacă aș fi rămas în România, dar în străinătate trebuia să înțeleg pe ce lume eram, și atunci am făcut Științe Politice, la Lausanne, în Elveția. Eu veneam cu bagajul cultural din România, nu vorbeam o franceză excelentă, dar erau toți dați pe spate de vocabularul pe care îl aveam.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Profesorii erau toți marxiști. Aveam epice dispute și mi s-a părut extraordinar că pot discuta în contradictoriu cu un profesor, fără să mă penalizeze: acest raport în care te încurajează de tânăr să ai personalitate, să ai idei. Noi în continuare am rămas o societate patriarhală, în care cultivăm foarte mult raporturile stăpân-supus.

De ce te-ai întors în România?
Și poporul, și țara, și fructele... Când te uiți la un pom în România, geme de fructe. Și străinii sunt înnebuniți de câte mere sunt într-un măr. Unde altundeva poți să trăiești prefacerea unei societăți, unde altundeva poți să contribui și unde altundeva tot ce faci are un impact și lasă o urmă?

Care este secretul succesului?
Primul lucru este să te cunoști pe tine. Suficient de bine să nu-ți ia mințile nimic și nimeni.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Să ai curajul opiniilor tale, să ai curajul să afirmi cine ești, să nu te calce nimeni în picioare, să-ți păstrezi demnitatea. Lumea aparține oamenilor muncitori.