Peter Hurley, 47 ani Promotor România

Eu încerc să promovez România. Din zece copii, eu am fost numărul opt, în Irlanda în Dublin. Nu prea aveam nevoie de prieteni în afară de frații și surorile mele. Și sărăcia noastră era un dar pentru că ne-a făcut să prețuim tot ce era. Am ales să fac Facultatea de Business, trei ani și încă un an de Master în Studii de Afacere.

Când ai plecat din ţară şi de ce?
În România am ajuns în `94. M-a sunat un prieten și mi-a zis „vreau să te conving să vii cu noi în România și să continuăm ce făceam împreună când eram în Irlanda” și i-am zis „nu trebuie să mă convingi, vin!”.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Ce-mi place cel mai mult în România sunt oamenii pe care îi întâlnesc, da. Sunt o continuă sursă de uimire, de inspirație, izvoare de energie, de informație. Aici suntem acasă și oricine care vine, ne bucurăm. Asta este o trăsătură românească, ceva care vă aparține și eu am trăit-o. Multă lume vine și zice „rădăcinile noastre sunt mai bune decât ale voastre” și trebuie să știi pe ce te bazezi când faci evaluarea asta să nu te lași furat. Tradiția voastră rurală este extraordinar de puternică. În zona rurală este izvorul pentru foarte multe lucruri, pentru creativitate, pentru puterea voastră de a comunica, pentru genialitatea voastră nativă și foarte valoroasă. 12 săptămâni, vara asta am lucrat ca un dement în Săpânța încercând să salvez și să duc mai departe tradiția pe care am pornit-o acum șase ani de zile acolo. Săpânța este pentru mine un simbol pentru zona rurală a României. „Nu s-a pus niciodată problema ca în Săpânța să se facă un festival. Și vine un irlandez și ne spune cum se face un festival?” – și așa a fost. Am stat în față la Consiliul Local din Săpânța și am zis „Uite ce fac, eu de șase ani de zile vin aici și lucrez voluntar pentru voi. Am nevoie de ajutor acum!”. Asta e problema cu România, dacă nu există miză politică, nu ești băgat în seamă, nu se face nimic în România dacă nu există ceva politic.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Cred că fără pasiune n-ai cum să legi nimic, fără pasiune ești într-o prefacere. Să încerci să înțelegi ce înseamnă să fii fidel ție. Fiecare avem o menire, trebuie să încerci să o asculți și să mergi pe direcția asta. Irlandezii și românii au învins tot timpul, asta face parte din noi. Am o încredere indestructibilă în România și în Dumnezeu, cred că Dumnezeu nu doarme când vine vorba despre România.