Iulian Fischer Președintele Studiourilor INES din București

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Am crescut într-o familie de artiști, și tatăl meu lucra la cinematografie, și mama la televiziune. Am făcut Liceul George Enescu la pian și după examenul de treapta I am plecat în vizită în Canada, asta fiind în "81 și am uitat să ne mai întoarcem. Am ajuns la Universitatea McGill în pian clasic și am decis să nu mai fiu pianist, pentru că era foarte subiectivă aprecierea artiștilor și am decis că vreau să fac inginerie de sunet în paralel cu pianul și am făcut două licențe la Maggille, după care am început să lucrez în studiouri profesionale din Montreal.

În "97 am luat un Emmy Award și am decis în anul 2000 să abordez Hollywood. Cel mai mare studio de post-producție din Los Angeles, Daleon, mi-a zis, îți dau un film, îl mixezi, iese bine, muncești la RIOT și am rămas 10 ani. Prima dată când m-am întors în România, am fost în 2009, am văzut niște nebunii de building-uri super moderne și am fost foarte impresionat câte mașini de lux am văzut, adică nu se compară cu Canada, nici cu Los Angelesul.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Încă mai sunt sechele, din câte am remarcat, unii oameni sunt foarte închiși, sunt foarte reticenți, au foarte mari dubii, le e frică și cred că o să mai dureze ceva timp să ajungă într-un confort social. M-am întors pentru o mai lungă perioadă de timp, este nedefinită în acest moment, și a fost fascinant pentru mine să-mi regăsesc rădăcinile, să-mi regăsesc umorul limbii române, frumusețea țării, frumusețea femeilor.

Nu e școală aici pentru profesia mea, dar, pe de altă parte, e un foarte mare challenge pentru mine de a aduce puțin din școala pe care am avut-o eu. Este un potențial enorm din orice punct de vedere al businessului în România. Bine, nu putem face filme în 5.1, dar putem face un film stereo, să se audă dialogurile. Mi se pare greșit când cineva fură o meserie, este o abordare total diferită în Occident unde lumea nu fură, sunt alții care-i învață. Abordarea fiind diferită, și rezultatele sunt diferite. Din acel moment, dacă ești pasionat și te implici în ceea ce îți place și ce faci, atunci profesorii au și mai mare interes. Mare parte din tineri sunt descurajați din punctul acesta de vedere că nu prea au posibilitatea să se exprime, să crească în România

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Să iasă să vadă Occidentul, este o experiență pe care trebuie s-o ai în viață.