Ioana Zbarcea, 38 ani Specialist în machiaj semipermanent

Mama mea își dorea foarte mult să fiu doctor în ideea de-a îi ajuta pe ceilalți. Viața nu m-a dus acolo. Aveam afacerea familiei și practic nu exista altceva. Am început să lucrez de la 14 ani, în vacanțe și după liceu în continuare. Într-o bună zi afacerea de familie nu a mai existat. Practic la 30 de ani am fost nevoită să iau viața de la zero.

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Am plecat din țară. Părea o variantă foarte bună, o alternativă. Am stat în afară, în Italia, doi ani. Școala a fost un context minunat, perfect. Am fost într-un colectiv mic, am avut trei profesori extraordinari, m-am simțit acolo ca acasă. Cred că vârsta de 30 de ani este o vârstă perfectă în care ființa ajunge la un anumit nivel de înțelepciune în care poate înțelege și alege exact ceea ce îi place să facă. A face ceea ce îți place înseamnă să nu muncești niciodată. Această meserie în Italia se face de mai bine de 20 de ani și când am venit eu în România era la început.

De ce te-ai întors în România?
Am venit la Brașov. Cumva România mă atrăgea înapoi și mi s-a părut mult mai interesant să vin cu ceva nou aici decât să rămân acolo unde ceea ce făceam eu era ceva obișnuit. Îmi doream să arăt femeilor din România că se poate și altceva decât acel tatuaj clasic și foarte evident. În prima lună am avut o clientă, dar am fost atât de bucuroasă și de relaxată pentru că am știut din momentul în care mi-am dorit să mă întorc în România, am știut că așa va fi.

Te consideri un om împlinit?
Da, foarte mulțumită, este un vis împlinit. Trăim într-o lume în care nu facem nimic dacă nu primim la schimb ceva și asta este trist. Asta ne-a adus aici - să trăim într-o lume în care nu ne place foarte mult. Lipsește încrederea în noi, nu simțim că merităm. Sunt aspecte pe care nu le schimbi într-o zi sau într-un an, ele vin în ani.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Le-aș sugera să-și transforme hobby-ul în viitorul job, fiecare să facă exact ce simte. Cred că România se trezește. Observ la noile generații că au curajul de a alege ceea ce vor pentru ei, o generație care fixează bazele unei noi Românii.