Denis Tudor Student

Cred că Facultatea de Electronică e una dintre facultățile de top din România. Din păcate, este aceeași problemă ca la liceu, multe materii, trebuie să înveți de toate. Cu prietena la Politehnică nu prea se poate, adică adică sunt niște lucruri destul de... Poți cumva să le faci pe toate, dar obosești psihic, dar un student ideal trebuie să filtreze cumva. Eu am intrat în capcana asta cu „să ieși șef de promoție, să nu ieși șef de promoție”.

Lucrez într-un proiect de un an jumate. Elon Musk a lansat o competiție că ar vrea să facă o nouă cale de transport, numit Hyperloop de el. Este vorba de o capsulă într-un tub vidat ce și-a imaginat că va parcurge distanța între San Francisco și Los Angeles, dar înainte de a o face a zis să lanseze o competiție, organizată de Space X și de Tesla.

Am lucrat vara asta în State, în Silicon Valley la crearea prototipului acestei capsule, m-am ocupat de partea de control, de programare algoritimică... echipa mea a câștigat cea mai bună echipă nonuniversitară de la Design Weekend și la Competition Weekend, acum în ianuarie 2017, am luat locul I pentru inovație.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
La început, fiind cel mai mic din echipă și lucrând și cu ingineri și de la NASA, de la Tesla, cumva mă simțeam inferior față de ei. După vreo două-trei săptămâni am început să conduc echipa în care mă aflu și cumva nu m-am mai simțit deloc inferior, chiar m-am simțit, când am plecat cu câteva zile înainte, chiar am avut o clasă unde le-am explicat celor care erau acolo ce trebuie să mai facă, cum trebuie să facă anumite lucruri. Consider că am câștigat mult pe partea socială și pe partea de mentalitate și cum se fac lucrurile, cum se lucrează.

Te consideri un om împlinit?
Idealul meu în viață este să fiu liber. Adică eu nu mă simt neapărat fericit cu partea asta că inovez, că presa scrie că sunt următorul Henry Coandă, că… nu, eu vreau să fiu liber. Mereu am spus că în România sunt foarte mulți oameni inteligenți, capabili, cu potential, însă chestia asta la o anumită vârstă le este saturată de nivelul de educație și de civilizație pe care îl au.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Dacă vrei cu adevărat un lucru și crezi în acel lucru, ăsta e un sfat – mi l-a dat tata mereu în viață – că dacă vrei și crezi, se poate. Mereu se poate. Nu există ceva care să nu se poată. Cred că Masterul din România te poate ajuta într-un anumit fel, dar cred că nu m-ar putea ajuta pe mine personal la ceea ce fac eu.

Da, plănuiesc să fac un Master în afară. „Pleci sau rămâi?” – așa judecă toată lumea. Stai puțin, dar nu-i chiar așa că pleci, dar tu poate poți ajuta România mai bine de acolo de unde ești. „Gata, ne-ai trădat! România a investit în tine și pleci acum…” – nu plec, poate mai învăț, mă dezvolt ca să pot ajuta după aia. Mulți mă întreabă „și când o să fie Hyperloop în România?” și eu le răspund că în România încă ne batem cu corupția, ne batem cu tot felul de legi, și oricum, în România nu se vrea, sincer. Și cei care vor să facă sunt cumva incomodați, li se pun piedici… renunți la un moment dat, spui că n-ai cum. Asta e problema. În afară te duci și faci.