Clotilde Armand Manager

Eu sunt inginer. Am studiat foarte mult partea de matematică aplicată, am fost studentă în Franța, în Paris, până în "95. În "95 am plecat în America. M-am întâlnit cu toți românii matematicieni de la MIT – Massachusetts Institute of Technology. Un sfert din departamentul de matematică era român.

M-am îndrăgostit de un român. Am venit prima dată în "99. Mi-am dat demisia din jobul meu din America. În acești doi ani am avut și copii, am cumpărat o casă, am renovat o casă, adică am făcut mai multe lucruri. Apoi ne-am mutat în Germania, din Germania ne-am mutat în Franța și apoi ne-am întors în România. Ne-am întors în 2005 și atunci am stat 6 ani și ne-am dus înapoi în Franța în Paris. În 2013 ne-am mutat aici definitiv de data aceasta.

Mi-am luat cetățenia română și pe copii i-am pus în școlile de stat din România. Mai întâi erau în școală franceză, dar am abandonat ideea de a fi francezi în România și români în Franța. Vrem să fim români în România și francezi în Franța.

De ce te-ai întors în România?
Vreau neapărat ca copiii mei să aibă o identitate puternică - asta am avut eu.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Oamenii din România sunt niște persoane extrem de deschise. Nu știu ce se va întâmpla când România va deveni o țară foarte turistică, dar deocamdată, cu fiecare străin care vine, ei sunt fericiți și știu să-l primească.

Le lipsește încrederea că fiecare dintre ei poate să facă o schimbare în direcția pe care ei o vor. Le lipsește această încredere că un om poate să schimbe viitorul și un om poate să schimbe viitorul. Relația lor cu țara lor nu este neapărat foarte sănătoasă și trebuie neapărat ca românii să-și asume cine sunt pentru că, totuși, au o moștenire extraordinară, trebuie să și-o asume și apoi vor putea construi ceva solid.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Studenții care pleacă după doi, trei ani de studii în România sunt mult mai bine armați pentru viitor. Ei știu cine sunt și au o identitate puternică, au înțeles care este civilizația lor, de unde vin și pot să construiască ceva și în străinătate, undeva.

Te consideri un om împlinit?
Nu sunt cineva care se uită în trecut. Eu mă uit mereu în viitor. Mă uit foarte mult la ce trebuie să fac, care este misiunea mea. Mă gândesc că valoarea unui om este ceea ce face și ce dăruiește, nu este ceea ce primește. Unii români se gândesc că ei sunt mai buni decât poporul acesta, au o apreciere destul de slabă pentru poporul acesta și fiecare crede că este mai bun – eu spun, vedeți, atunci este o șansă, că vei putea să faci mult, adică nu e niciodată prea târziu. Să fii un om solid, care știe că tu, cu energia ta, poți să faci lucruri extraordinare.