Carmen Schuster, 56 ani Președinte Banca pentru locuințe

Când ai plecat din ţară şi de ce?
Cred că ne-am dat seama mulți dintre noi că lumea totuși nu ne este deschisă. Părinții mei, ca și mine, doream să emigrăm, se întampla în `84. Mi-am reconfirmat studiile în Germania, am și profesat 2 ani. Mi-am dat însă seama că n-o să mă mulțumească această meserie și atunci am luat hotărârea să încep de la început altă meserie. Băncile aveau nevoie de absolvenți cu precădere de pedagogie, psihologie, pentru clientela pretențioasă și atunci băncile au oferit programe speciale.

Ce fel de oameni ai întâlnit?
Este o valoare în sine să ai oameni care prețuiesc ceea ce fac și care o fac cu dăruire și cu foarte mult simț al calității. Am învățat convergența între vorbă și faptă.

Care este secretul succesului?
Contează cât de bine muncești, cât de predictibil ești, cât de responsabil ești și lucrurile se dezvoltă de la sine. În `89 eram asistenta președintelui băncii, deci părăsisem cumva zona de consiliere și intrasem în zona mai degrabă strategică, iar în decembrie apăreau primele informații despre România, cu situația din Timișoara, cu Ceaușescu și președintele băncii văzând care este reacția mea și cât de intens trăiam acele evenimente, s-a uitat la mine și mi-a spus: „Nu-i așa că tu vrei să te întorci?” și zic „Da.”, si zice „Ok. Atunci o să te ajut să te întorci cu tot ce îmi stă în putință”.

De ce te-ai întors în România?
Este un sentiment foarte liniștitor să ai un loc clar în lume, iar locul meu este în România. Am avut convingerea că pot contribui cumva cu tot ce am învățat la dezvoltarea acestei țări și mai ales m-a interesat foarte mult să contribui la dezvoltarea acelui loc unde m-am născut, Țincșorul, cu un patrimoniu cultural și istoric foarte interesant, frumos, și cumva m-am gândit că merită să mă preocup de această parte. Să te apleci asupra patrimoniului pe care îl ai face parte din identitatea ta. Să nu pui interesele tale cu orice preț pe primul loc, pentru că răsplata vine oricum. Fac parte dintr-o generație care are și o datorie.

Ce sfat ai da tinerilor de astăzi pentru a reuşi în viaţă?
Urmează-ți cumva propria chemare și dacă ai făcut o alegere, atunci dedică-te cu toată pasiunea, cu toată energia acelei alegeri și vei avea succes. Nu face compromisuri în lucrurile esențiale cum este, de exemplu, meseria cu care vei trăi toată viața.